eToro: Costul alimentelor de bază pentru micul dejun a crescut cu 25% în doi ani

T.B.
Companii / 3 august 2023

eToro: Costul alimentelor de bază pentru micul dejun a crescut cu 25% în doi ani

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obişnuit a crescut cu 25% în ultimii doi ani, potrivit celui mai recent index Breakfast Commodity Basket realizat de platforma de investiţii şi tranzacţionare eToro, arată datele unui comunicat transmis de eToro.

Rata masivă de creştere a preţurilor indică faptul că multe dintre aceste produse alimentare pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri în următoarele luni, până când preţurile materiilor prime respective se vor reduce, conform sursei citate.

Indexul Breakfast Commodity Basket alcătuit de eToro se bazează pe preţurile de pe bursele internaţionale a nouă materii prime specifice pentru micul dejun - grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai. Din iulie 2021, preţul mediu al acestor produse a crescut cu 25%, iar vremea imprevizibilă şi deficitul de recoltă continuă să favorizeze tendinţa de creştere, se mai arată în comunicat.

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creştere de preţ dintre toate produsele din coşul pentru micul dejun, preţul său la bursele de materii prime urcând cu 123% în doi ani, în mare parte datorită continuării recoltelor dezamăgitoare de portocale din Florida, unul dintre marii producători mondiali. Preţurile la cacao au explodat şi ele, crescând cu 51% numai în ultimul an, în condiţiile în care ploile abundente au afectat aprovizionarea de la principalul producător, Coasta de Fildeş, în timp ce costul ceaiului a crescut cu 45% faţă de anul trecut, conform sursei citate.

Cu toate acestea, preţurile anumitor mărfuri sunt în scădere - ovăzul, laptele, cafeaua, grâul şi carnea de porc sunt mai ieftine decât în urmă cu 12 luni - în mare parte datorită scăderii preţurilor la energie şi a faptului că pieţele se adaptează la impactul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit datelor eToro.

Ben Laidler, analist pieţe globale la eToro, a declarat: "În comparaţie cu anul trecut, coşul nostru de alimente de bază pentru micul dejun reprezintă o lectură mai puţin dureroasă, cinci din nouă ingrediente pentru micul dejun înregistrând scăderi de preţ începând cu iulie 2022.

Cu toate acestea, costul în creştere pentru cacao, suc de portocale, zahăr şi ceai înseamnă că multe dintre alimentele noastre de bază preferate pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri pentru încă multe luni.

În ceea ce priveşte preţurile de pe rafturile supermarketurilor, zahărul a fost cel care a crescut cel mai mult în ultimul an, cu 54% în ultimele 12 luni, potrivit celor mai recente date ONS. Acesta este urmat de dulceaţă şi ouă, ambele cu 29% mai mult faţă de anul trecut, mai transmite sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. adica intre 50-100%.

    Un fleac

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb