Investitorii individuali s-au axat pe companiile producătoare de medicamente pentru obezitate în trimestrul al treilea, continuând în acelaşi timp să susţină acţiunile producătorilor de semiconductori şi firmelor din domeniul inteligenţei artificiale, potrivit celor mai recente date ale platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.
eToro a analizat care companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a numărului de deţinători, atât la nivel global, cât şi local, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru faţă de sfârşitul celui de-al doilea trimestru (tabelele 1 şi 2), analizând în acelaşi timp şi cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă (tabelele 3 şi 4).
La nivel global, lista celor mai deţinute acţiuni a fost condusă de Tesla şi Amazon, ambele cu creşteri masive ale preţului acţiunilor în acest an, deşi cu un T3 mult mai puţin impresionant. Alte acţiuni din top includ Meta şi NVIDIA, aceasta din urmă fiind acum a opta cea mai deţinută acţiune de pe platforma eToro, depăşind un gigant al tehnologiei, Alphabet. Tesla continuă să fie cea mai deţinută acţiune şi pentru investitorii români, urmată de producătorul chinez de vehicule electrice Nio şi de Apple, care a urcat un loc faţă de trimestrul trecut, înlocuind UiPath, "unicornul" născut în România.
În topul celor 10 acţiuni cu "cele mai mari creşteri" la nivel global, cele ale companiei de inteligenţă artificială C3.ai apar din nou, cu un salt de 22% în rândul deţinătorilor, în timp ce producătorul de semiconductori Broadcom a crescut şi el în popularitate (+21%). Cea mai notabilă tendinţă din acest top este însă creşterea în popularitate a companiilor farmaceutice care produc medicamente pentru pierderea în greutate. Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk, care produce medicamentul pentru slăbit Wegovy, a înregistrat o creştere de 78% a numărului de deţinători, în timp ce firma americană Eli Lilly, producătoare a tirzepatidei, a înregistrat o creştere de 31% a numărului de deţinători pe platforma eToro.
Un alt punct de interes al investitorilor în trimestrul al treilea a fost reprezentat de acţiunile din domeniul energiei solare, utilizatorii eToro căutând să cumpere acţiunile aflate în scădere ale unor companii precum Enphase Energy şi SolarEdge Technologies, după o perioadă prelungită de performanţă slabă.
Investitorii români şi-au majorat investiţiile în imobiliare cumpărând acţiuni ale Realty Income Corp (+17%), dar şi în sectorul tehnologic cu producătorul de cipuri TSM (+14%), Qualcomm (+9%) şi Nvidia (+8%). Anticipând o încetinire a economiei, investitorii au preferat, de asemenea, acţiuni defensive precum Coca Cola (+7%) şi McDonalds (+10%).
Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Marile companii farmaceutice îşi îndreaptă din ce în ce mai mult privirea către criza globală a obezităţii şi în ultimele luni au apărut câţiva jucători care se află în frunte. Investitorii individuali recunosc în mod clar potenţialul uriaş de creştere în acest domeniu şi nu este o surpriză faptul că doi producători de medicamente pentru pierderea în greutate au ajuns pe lista noastră de top creşteri. De asemenea, utilizatorii eToro rămân încrezători în inteligenţa artificială, investind în Nvidia şi în alţi jucători a căror importanţă creşte pe platforma eToro."
La celălalt capăt al spectrului, vedem rezultate mixte în ceea ce priveşte acţiunile care au înregistrat cea mai mare scădere proporţională a utilizatorilor de pe platformă. Activision Blizzard, care a fost în centrul unei saga de preluare de către Microsoft, a înregistrat cea mai mare reducere în portofoliile deţinătorilor, cu o scădere trimestrială de 16%. Între timp, acţiunile ciclice Royal Caribbean Cruises (-9%) şi FedEx (-11%) au înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a deţinătorilor.
Laidler a adaugat: " În ultimul trimestru am ajuns la ceea ce va fi probabil vârful ciclului global al ratelor dobânzilor, aşa că nu este surprinzător să vedem că firmele de servicii financiare cresc în popularitate în rândul investitorilor. În condiţiile în care veniturile sunt încă reduse, acţiunile ciclice, cum ar fi Royal Caribbean Cruises, se află, de asemenea, sub presiune, deoarece oamenii caută să îşi reducă cheltuielile şi să se pregătească de iarnă. Va fi interesant de văzut cum va fi influenţat următorul trimestru de tendinţele macroeconomice şi dacă am văzut într-adevăr ultima creştere a ratelor dobânzilor sau dacă vor mai fi şi altele, ceea ce va avea, desigur, ramificaţii pe toate pieţele."