Eu zic să facă un "COCOPOCO"

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 16 septembrie 2009

Cornel Codiţă

Doar cîteva ore înainte de intrarea în Parlament a Premierului, pentru o procedură cu totul originală de asumare a răspunderii guvernamentale, în regim "foc cu foc", adică 3 legi = trei asumări, cîte una la fiecare oră!!, partidele coaliţiei de guvernare nu se clarificaseră cu privire la ceea ce avea să se întîmple la vot. Declaraţiile liderilor PSD, ieşiţi din şedinţa Consiliului Naţional, se băteau cap în cap! Mircea Geoană a dat-o pe coarda blîndă: "e o prostie de-a PDL-ului, motivată de orgolii şi inspirată de interesele de campanie ale lui Traian Băsescu", dar părea să fie înclinat către varianta participării la vot şi a susţinerii proiectelor, plecînd de la premisa "sănătoasă" că, odată legea adoptată, primul lucru care trebuie făcut este să o modifici, ceea ce, desigur, PSD-ul va insista să se facă în lunile următoare!; Adrian Năstase şi-a menţinut poziţia, asumarea nu este serioasă, nu ştim nici măcar forma finală a textelor, dar s-a ferit să pronunţe şi concluzia logică, ar trebui împiedicată; în sfîrşit, guru Vanghelie a dat-o pe cu totul altă stradă: "decizia nu mai este la politicieni, ci la electorat", ceea ce, dacă am ajunge să credem că omul ştie ce vorbeşte, ar putea fi citit ca o poziţie hiper-radicală, gen "rupem coaliţia şi ne ducem de gît cu ei direct în faţa electoratului să le tragă cîteva scatoalce bine simţite şi să-i trimită în opoziţie, iar pe noi să ne aburce din nou la guvernare, de unde abia aşteptăm să le dăm cu tifla, la toartă cu liberalii şi UDMR". Soluţia urma să fie decisă de consultările liderilor PSD cu grupurile parlamentare ale partidului, din Cameră şi Senat, adică, mai pe scurt: "cum o vrea boierii", pardon, baronii locali!, că doar ei îşi pun pielea la saramură şi punga la cheltuieli, dacă o fi să se lase cu alegeri anticipate.

Cel mai probabil, legile vor trece la votul de astăzi, dar vor fi contes­tate la Curtea Constituţională de PNL, care s-ar putea mobiliza chiar şi pentru o moţiune de cenzură, dacă ar primi semnale de sprijin din partea PSD-ului.

Ce să înţelegi din toată această desfăşurare de "evenimente"?

Ceea ce este în mintea celor care au desenat acest scenariu nu-i greu de întrevăzut. PDL şi mai ales candidatul său prezidenţial, ar fi cu adevărat fericiţi dacă ar putea organiza viitoarele alegeri, chiar şi cele parlamentare, fără "sprijinul neprecupeţit" al actualilor colegi de coaliţie! E mai sigur, e mai curat!. Iar dacă Traian Băsescu îşi reînnoieşte mandatul, atunci PDL are tot cîmpul de acţiune deschis, de la forţarea anticipatelor, pînă la formarea altei coaliţii de guvernare cu UDMR şi un grup ad-hoc de oportunişti, ce poate fi mai uşor rupt din coasta PSD, ba chiar şi a PNL, în noile condiţii. Cum PDL nu are mijloace de a forţa plecarea de la guvernare a PSD, singura soluţie este să le dea funia, săpunul, să-i ajute să se urce pe scaun şi să spere că, din greşeală sau pierzîndu-şi cumpătul, vor face singuri pasul în gol! Foarte probabil, PDL va încerca în runda a II-a şi varianta remanierii forţate a miniştrilor PSD, cu precădere a celui de la interne, prietenii ştiu de ce! Tema va fi aceeaşi şi reacţiile de asemenea. Multe vorbe, mult scandal, dar fiecare parte va rezista pe baricade.

Desigur, ar mai fi şi întrebarea: Dar cu noi, cu criza, cu datoriile de zeci de miliarde ale ţării, cu deficitul de cont curent, cu locurile de muncă, cu investiţiile, cu şomajul, cu dis­trugerea urbană şi rurală, cu depopularea României, cu pensiile, cu asigurările, cu şcolile, cu universităţile, cu cercetarea şi oamenii ei, cu şoselele, căile ferate, cu armata, cu siguranţa cetăţeanului, cu siguranţa instituţiilor publice, toate acestea, care sunt "viaţa noastră cea de toate zilele", cum rămîne? Răpunsul politicii şi al politicienilor este acelaşi: cine a spus că asta ar fi treaba noas­tră? Noi avem alte probleme, altă agendă, alte conturi şi alte averi, altă viaţă şi, în general, altă planetă pe care trăim! Nu există niciun motiv să coborîm pe a voastră, ori să ne amestecăm prea tare în "treburile voastre". Dacă nu vă ajung firimiturile care pică de la masa noastră, asta e, mai răbdaţi şi voi! Este criză, ce, n-aţi înţeles?!

Totuşi, criza politică trebuie cumva terminată, rezolvată, lumea trebuie să se întoarcă la un prag minim de normalitate, chiar şi lumea politicienilor.

Eu cred că soluţia nu trebuie căutată prea departe, iar istoria noastră politică recentissimă ne oferă răs­punsul potrivit. Ce a făcut coaliţia CDR-PD, cînd a ajuns în impas? A făcut un COCOPOCO! Adică un Comitet de Coordonare Politică a Coaliţiei! Sigur, ar putea spune un cîrcotaş, şi el ar putea intra în criză, aşa cum s-a întîmplat cu susnumita guvenare. Aşa este, dar pînă atunci trecem de alegerile prezidenţiale şi ne putem gîndi serios să restructurăm prima variantă de COCOPOCO, pentru a revigora alianţa! Nimic mai spectaculos decît un COCOPOCO 2....3.....4......5, un fel de Rocky Balboa care se luptă cu criza şi o bate măr de fiecare dată, spre satisfacţia spectatorilor. Mă rog, cîţi vor mai rămîne în viaţă, dintre ei, pînă la final!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb