Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii vor demara începând cu luna august o campanie naţională cu echipe mixte pentru stoparea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, a anunţat ieri Eugen Teodorovicii, ministrul de finanţe, în cadrul unei conferinţe.
Domnia sa a declarat: "Vom începe în luna august un program larg în care vom invita şi colegii de la Ministerul Muncii. Vor fi verificări făcute în piaţă pe partea de evaziune fiscală şi pentru partea de muncă la negru şi vor lua partea ANAF, ITM-uri (n.r. Inspectorat Teritorial de Muncă) şi alte structuri, nu pentru a agresa, dar este corect să combatem munca la negru şi evaziunea fiscală. Au fost trei ani de amânări, ajunge. Legea este regulă pentru toţi".
Teodorovici a mai spus că proiectul privind restructurarea fiscală a companiilor cu datorii la stat, cunoscut şi ca proiectul de aministie fiscală, va fi adoptat săptămâ-na viitoare în şedinţa de guvern. Ministrul a explicat că ştergerea datoriilor se va aplica companiilor ale căror planuri de restructurare se vor respecta. De amnistie ar putea beneficia 31 de companii de stat cu datorii totale de 1,7 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mixt cu datorii de 917 milioane de lei şi peste 2.600 de companii private cu datorii de 21,5 miliarde de lei, şi 30 de instituţii publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei. În aceste companii ar lucra circa 250.000 de angajaţi.
Totodată, ministrul de resort a precizat că societăţile care se vor conforma voluntar pe o perioadă de trei ani şi îşi vor plăti obligaţiile datorate statului până la termenul prevăzut de lege vor deveni eligibile pentru a beneficia de un mecanism de recompensare, respectiv de bonificaţii aplicate la aceste sume plătite de un procent cuprins între 1% şi 5%.
"Putem găsi împreună şi un pachet pentru cei care se conformează voluntar. Atunci am propus ca acei agenţi economici care în ultimii 3 ani de zile s-au conformat faţă de stat, acei buni platnici, să poată beneficia de o bonificaţie, al cărei procent va fi aplicat la obligaţia fiscală achitată anticipat. În func-ţie de analiza impactului financiar se va acorda această bonificaţie, vom stabili şi procentul. Colegii au făcut o analiză pe 1% din ce plătiţi lunar faţă de Stat. Aici va fi o discuţie între 1% şi 5%. Asta pentru a stimula comportamentul corect faţă de obligaţiile asumate", a declarat Teodorovici.
De asemenea, domnia sa a anunţat că se aşteaptă "unda verde" de la Comisia Europeană pentru recapitalizarea CEC Bank (peste 900 de milioane de lei de la Buget), la care a mai adăugat că vor fi făcute publice, în maximum două săptămâni, încă două scheme de ajutor de stat pentru companii, care sunt în lucru, dintre care una pe zona de resurse umane.
Teodorovici a mai declarat că un factor de schimbare în economie ar fi ca Statul să recunoască unde greşeşte şi să-şi asume indiferent dacă pierde sau nu voturi: "Asta este hiba clasei noastre politice. Totul îl gândim prin prisma numărului de voturi. Este mai mult decât o greşeală. Vă daţi seama ce va însemna 2024, când vor fi toate alegerile într-un singur an?".
Teodorovici a mai subliniat că ţara noastră a cheltuit mai mult de 8 miliarde de euro pentru a întări capacitatea de lucru a administraţiei publice centrale şi locale în ultimii ani de zile, fiind necesară o reformă a administraţiei.
În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, ministrul Finanţelor a anunţat că nu mai este timp ca rectificarea bugetară să fie aprobată la 31 iulie, aşa cum era planificat, astfel că Executivul ar putea aproba această măsură o săptămână mai târziu, potrivit Agerpres.
Acesta a arătat: "Mai sunt câteva lucruri de încheiat. Aprobarea ei în Guvern ţine de pasul de trecut cu CSAT. Va fi săptămâna viitoare CSAT, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc la 31 iulie, pentru că sunt mai mulţi paşi de parcurs: CSAT, Consiliul Fiscal, CES, şi atunci probabil că 31 iulie nu mai rămâne o dată fezabilă pentru rectificare. Poate următoarea săptămână".
Eugen Teodorovici a mai spus că ţinta de deficit bugetar pentru finalul anului rămâne aceeaşi, respectiv 2,76% din PIB.
NOTĂ: În ceea ce priveşte deficitul forţei de muncă cu care se confruntă ţara noastră, Teodorovici a precizat că până în luna august Guvernul s-a angajat să elaboreze o strategie privind forţa de muncă în România, după discuţiile de săptămâna trecută cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
El a mai spus că a încercat să ridice subiectul la nivelul agendei europene, când ţara noastră a deţinut preşedinţia ECOFIN, domnia sa rămânând în memoria colectivă cu o declaraţie din primăvară privind posibilitatea de a restrânge drepturile românilor de a lucra în ţările europene.
"E un subiect care va aprinde foarte multe nemulţumiri şi discuţii aprinse între ţările care trimit şi ţările care primesc forţa de muncă (din Europa). Este normal, unele rămân fără, iar altele beneficiază de pregătirea şi multe altele, pe această zonă", a conchis Teodorovici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de jany în data de 26.07.2019, 09:06)
jegurile care au distrus economia privata si fac japca persoanelor fizice dar nu vad hotia politicienilor