Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, consideră că raportul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, prezentat ieri, potrivit căruia aproximativ zece milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul şi, în acelaşi timp, obligă instituţiile statului să-şi regândească strategia în relaţia cu diaspora.
"Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflaţi peste hotare. Avem 10 milioane de concetăţeni în afara ţării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituţiile statului să-şi regândească strategia în relaţia cu diaspora şi vecinătatea imediată. Statul român are obligaţia de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetăţeni care pleacă peste hotare ne obligă să acţionăm imediat, hotărât şi extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă. Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate. Prin urmare, nu este suficient să ne limităm la a obţine dreptul garantat la vot pentru românii din diaspora", a scris Eugen Tomac, ieri, pe Facebook.
În opinia sa, în urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deţinute de cetăţenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare.
"Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflaţi în afara graniţelor. Debirocratizarea statului şi eliminarea micii corupţii din administraţie ar trebui să reprezinte priorităţi. Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituţie a statului i se va pretinde şpagă pentru orice document eliberat. Aceşti oameni reprezintă o resursă uriaşă şi ei trebuie convinşi să revină acasă. Nu prin slogane şi promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească şi să le ofere o perspectivă nouă în ţara lor. Aproape jumătate din românii aflaţi peste hotare nu deţin cetăţenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar aşa devenim în mod real o ţară capabilă să-i aducă acasă pe toţi românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României", a adăugat liderul PMP.
Numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000, conform datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României şi centralizate de ministerul de resort.