EULER HERMES:  Ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani să-şi modifice sensul

F.D.
Companii / 6 februarie 2020

 Ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani să-şi modifice sensul

Panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani ar putea să îşi modifice sensul, pentru 2020 fiind estimată o creştere de 3% , estimează specialiştii Euler Hermes, lider global în asigurarea de credit comercial şi specialist în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor.

"În România, ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani (-21,5% în 2019 /-8,8% în 2018) să-şi modifice sensul. Încetinirea creşterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global şi accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic. De asemenea, în plan microeconomic, constatăm o creştere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuţie cu precădere non-alimentar, construcţii şi sectoarele aferente - metale, materiale de construcţii, agricultură", a declarat Mihai Alexandru Chipirliu, head of Risk Analysis, Euler Hermes România, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, în tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit, fie din motivaţii de menţinere ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.

Totodată, susţine el, nu trebuie neglijat impactul asupra performanţei companiilor a unor factori independenţi de decidenţii interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementări ale statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcţii, dar şi perturbările induse de factori externi.

Acesta subliniază că recenta răspândire a coronavirusului şi măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci şi industriile conexe din alte ţări. În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie şi produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comercializate pe teritoriul României, iar sistarea producţiei unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricţiilor de circulaţie a mărfurilor la extern.

Conform celui mai recent raport global de insolvenţă al Euler Hermes, care acoperă 44 de ţări şi 87% din PIB-ul global şi oferă ultima actualizare a Indicelui său Global de Insolvenţă Euler Hermes, falimentele globale sunt în continuă creştere, ceea ce implică riscuri la exporturi mai mari. Insolvenţele comerciale au crescut cu + 9% în 2019, în principal din cauza unei creşteri prelungite în China (+ 20%) şi, într-o măsură mai mică, a unei inversări a tendinţei în Europa de Vest (+ 2%) şi America de Nord (+ 3%), mai semnalează raportul.

Experţii Euler Hermes consideră că tendinţa îngrijorătoare este cauzată de combinarea unui ritm economic scăzut pentru mai mult timp, în special în economiile avansate, în sectorul industrial, şi a efectelor întârziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice şi tensiunilor sociale.

În 2019, creşterea generală a insolvenţelor a fost mai mare, dar doar două din trei ţări au fost afectate de creşterea insolvenţelor. Aceasta înseamnă că riscurile la export sunt în creştere aproape peste tot şi nu mai există niciun refugiu sigur nicăieri, consideră experţii Euler Hermes.

Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în România numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 21,44%, comparativ cu anul anterior, la 6.524 insolvenţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb