Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat, în intervalul 29 decembrie - 2 ianuarie, în raport cu dolarul, acesta fiind primul declin săptămânal de după noiembrie 2008, cauzat de speculaţiile potrivit cărora slăbirea economiei va determina Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă în continuare dobânzile. În aceste condiţii, scade interesul investitorilor pentru euro.
Boris Schlossberg, director al departamentului de cercetare valutară din cadrul "GFT Forex" din New York, a declarat, citat de Bloomberg Radio: "Presiunea asupra BCE în vederea reducerii dobânzilor sub 2% va fi imensă. Odată ce se va întâmpla acest lucru, presiunea asupra euro se va face simţită".
Potrivit aşteptărilor, BCE va reduce dobânda de refinanţare de la 2,5% la 1,5% până în semestrul al doilea din 2009.
Vineri, cursul euro a scăzut cu 1,3%, la 1,3855 dolari, de la 1,4028 dolari la data de 26 decembrie. Acesta a fost primul declin săptămânal înregistrat după data de 21 noiembrie. În cursul zilei de vineri, cotaţia a scăzut până la 1,3841 dolari - cea mai redusă de după 19 decembrie 2008. Anul trecut, euro s-a depreciat cu 4,2% faţă de dolar.
Euro a pierdut teren săptămâna trecută şi ca reacţie la publicarea cifrelor privind producţia industrială din Europa. Aceasta a scăzut în luna decembrie.
Slovacia a aderat la zona euro
Euro a devenit, la data de 1 ianuarie 2009, moneda oficială a Slovaciei. Astfel, Slovacia este prima ţară din fostul bloc sovietic din Europa de Est care intră în zona euro.
Devenită membră a Uniunii Europene în 2004, Slovacia este a patra dintre noile ţări membre ale Uniunii extinse care adoptă euro. Slovenia, fostă republică iugoslavă, a fost prima ţară fost-comunistă care a aderat la zona euro, în 2007.
În Slovacia, timp de două săptămâni, plăţile se vor face în euro sau coroane, iar restul se va da în euro, la cursul de schimb de un euro pentru 30,126 coroane. Coroana slovacă va fi retrasă din circulaţie începând cu 16 ianuarie 2009. Preţurile vor fi afişate şi în coroane şi în euro până la sfârşitul anului.