Euro, tot mai aproape de 4 lei

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 noiembrie 2007

Euro, tot mai aproape de 4 lei

Leul - cel mai scăzut nivel din octombrie 2006 Dragoş Cabat: "Împrumuturile în valute sunt riscante" Călin Popescu-Tăriceanu crede că deprecierea leului "nu este un lucru rău"

Moneda naţională a atins ieri cel mai scăzut nivel din octombrie 2006, ajungând pe piaţa valutară interbancară la 3,5460 lei/euro.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru Reuters că nivelul atins de leu în raport cu euro este "o corecţie normală" faţă de nivelul nesustenabil atins în luna iulie a acestui an. Domnia sa a adăugat că una din cauzele acestui fenomen o constituie şi turbulenţele economice apărute pe pieţele internaţionale şi a subliniat faptul că această situaţie nu va determina Banca Naţională să majoreze din nou nivelul dobânzii de referinţă.

Nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu este alarmat, el a opinat ieri că deprecierea leului "nu este un lucru rău", având în vedere că, până acum, "cursul a fost unul cu totul şi cu totul supraevaluat". Potrivit domniei sale, această situaţie ajută într-o bună măsură exportatorii şi va mai diminua importurile.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, crede că nivelul euro/leu este o consecinţă a ieşirii de pe piaţă a unor investitori speculativi cu ordine "stop" ("stop loss"). În plus, domnia sa este de părere că BNR trebuia să avertizeze de acum câteva luni asupra cotaţiei valutare nesustenabile a euro în raport cu leul. "Aveau toate datele necesare şi nu au spus nimic atunci, această situaţie era cât se poate de previzibilă", ne-a declarat domnul Cabat. În opinia domniei sale, nivelul normal al cursului de schimb este de 4 lei/euro, iar acesta va fi atins până la sfârşitul anului 2008. "Cred că euro va ajunge la 3,6 lei la sfârşitul lui 2007", a mai declarat domnul Cabat.

În plus, Dragoş Cabat crede că deprecierea leului va scoate şi mai mulţi bani din buzunarul românilor pentru returnarea creditelor în euro: "Împrumuturile în valute sunt riscante, însă majoritatea nu au ţinut seama de acest lucru şi este posibil să urmeze o creştere a delincvenţei bancare (n.r. neplata creditului)". În ceea ce priveşte soldul contului curent, domnul Cabat crede că deprecierea leului va influenţa pozitiv exporturile şi va pune frână importurilor, însă nu mai devreme de 4-6 luni.

"Acum, la sfârşit de an, avem importuri care trebuie făcute - electricitate, petrol, gaze, iar acestea se vor face la un curs ridicat, defavorabil, ceea ce, pe termen scurt, va aduce o majorare a deficitului de cont curent", a mai declarat Dragoş Cabat.

Florin Cîţu, economist şef ING, consideră că actuala depreciere a leului se produce pe fondul unui sentiment negativ la nivel mondial. "Chiar dacă nu s-a schimbat mare lucru în economie în ultima perioadă, acum sunt mult mai evidente problemele pe care le avem", ne-a declarat domnul Cîţu. În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, Florin Cîţu crede că deprecierea leului nu se va opri aici, până la sfârşitul anului, piaţa va duce cursul către 3,5-3,6 lei/euro, mai ales dacă BNR nu va interveni şi "mai mult ca sigur, în următoarele 6-8 luni, acesta va atinge nivelul de 4 lei/euro". "Deocamdată creditele în euro nu constituie o problemă, date fiind creşterile salariale, însă nu pot spune că situaţia va rămâne la fel după ce vor fi făcute publice cifrele de creştere economică din acest an", a mai declarat domnul Cîţu.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, este de părere că situaţia din ultimele zile de pe piaţa valutară demonstrează că leul, atunci când nu e susţinut de capital speculativ, în proporţie de 80% aşa cum a fost până acum, se dezumflă infirmând teoriile organismelor internaţionale că leul este subapreciat. În opinia domniei sale, această situaţie este favorabilă exportatorilor, însă există două probleme. În primul rând, nivelul care ar putea salva exporturile este de 3,6-3,8 lei/euro şi, în al doilea rând, nu există garanţia că acest nivel se va menţine şi în viitor. "Am cerut BNR ca, în perioada următoare, să avem o garanţie că nu vor exista fluctuaţii dramatice ale cursului de schimb, o variaţie de +/- 5% dând exportatorilor o siguranţă în încasarile externe", a declarat domnul Ionescu. De asemenea, domnia sa crede că "este inacceptabil ca, de 3 ani să cerem introducerea asigurării de risc valutar, iar Eximbank să nu fi făcut încă posibilă utilizarea acestui instrument de către exportatori şi importatori".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb