Eurodeputaţii români au cerut conducerii CE mai multe posturi pentru români în instituţiile europene

A.P.
Internaţional / 2 martie 2021

Eurodeputaţii români au cerut conducerii CE mai multe posturi pentru români în instituţiile europene

Toţi cei 33 de europarlamentari români, din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi preşedintei Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe "acţiuni concrete" pentru ca cetăţenii români să aibă acces la mai multe posturi de conducere în instituţiile UE, potrivit unui comunicat al USR PLUS. Spre exemplu, nici un cetăţean român nu ocupă un post de director general în Comisia Europeană, deşi România este a şasea ţară ca mărime din UE, scrie g4media.

Citeşte aici scrisoarea adresată şefei Comisiei Europene de către europarlamentarii români

Gestul este unul fără precedent şi denotă nemulţumirea României faţă de cota mică de funcţii de responabilitate la nivel european în comparaţie cu mărimea ţării.

Iniţiativa le aparţine europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache, potrivit comunicatului citat. Aceştia susţin că, la 14 ani de la aderarea României la UE, românii sunt subreprezentaţi în funcţiile de management ale instituţiilor europene, cum de altfel sunt şi cetăţenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

"În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că, deşi România este a şasea ţară ca mărime din UE în ceea ce priveşte populaţia, nu există niciun cetăţean român care să ocupe o funcţie de conducere în calitate de director general, în timp ce prezenţa cetăţenilor români în alte funcţii de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficienţă în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât şi pentru Comisie", se argumentează în scrisoarea trimisă azi celor doi oficiali europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer şi o întâlnire cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi soluţiile la această problemă, potrivit g4media.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acţiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcţie de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegaţii, se arată în comunicatul citat.

De altfel, şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a cerut lui Josep Borrell, Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, chiar la numirea în funcţie în noiembrie 2019, sprijin pentru numireaa mai multor români în funcţii de conducere în Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Europarlamentarii atrag atenţia asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acţiune externă (2010/427/UE), care notează că "recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în acelaşi timp un echilibru geografic şi de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezenţă semnificativă a cetăţenilor din toate statele membre".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb