Parlamentul European (PE) a dezbătut un proiect de rezoluţie care proclamă Uniunea Euroeană (UE) drept o "zonă de libertate" pentru lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), un răspuns dat "zonelor fără ideologie LGBT" impuse de către aproximativ 100 de colectivităţi locale poloneze, o rezoluţie care urma să foe adoptată joi, informează news.ro.
Comisarul european însărcinat cu Egaitatea Helena Dalli şi-a exrimat miercuri "susţinerea" faţ de această iniţiativă
Ea subliniază că, în mai multe state UE, lesbienele, gay-ii, bisexualii, transsexualii, intersexualii şi persoanele queer (LGBTIQ) se confruntă cu atacuri tot mai numeroase din partea unor oficiali politici, religioşi şi altor figuri publice".
"UE trebuie să fie o zonă de libertate pentru noi toţi, fără excepţie", a îndeamnat ea.
Eurodeputata germană Terry Reintke (Verzi/ALE), copreşedinta intregrupului LGBT în PE, care a iniţiat această rezoluţie, a subliniat că ea constituie "o primă etapă".
"Ştim că vieţile ne sunt încă în pericol, drepturile ne sunt restrânse, libertatea sufocată în mult prra multe locuri îm UE", a denunţat ea, apreciind că "bătălia este încă departe de a fi câştigată".
Mai mulţi eurodeputaţi au evocat uciderea recentă în Belgia a unui bărbat homosexual în vârstă de 40 de ani, bătut până la moarte într-un parc.
Eurodeputatul francez Pierre Karleskind (Renew Europe), care a iniţiat propunerea, a anunţat că este vorba despre a transmite un "mesaj simplu şi puternic".
Există "sentimentul că UE întâmpină dificultăţi în a avea un răspuns mai ferm", deplânge el, catalogând însă drept "un prim pas" strategia prezentată în noiembrie de către Comisia Europeană (CE) în lupta împotriva discriminărilor LGBT.
El a salutat anunţarea unei iniţiative legislative cu privire la drepturile cuplurilor de acelaşi sex.
"Întrucât putem face acest lucru, Parlamentul European exercită presiuni asupra Comisiei Europene şi asupra statelor membre" UE, a subliniat el.
Acest proiect de rezoluţue îndeamnă Comisia "să recurgă la toate instrumentele" pe care le are la dispoziţie pentru a impune respectarea drepturilor fundamentale ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor - evocând procedura de infringement, dispoziţii care condiţionează plata unor foduri fonduri europene de respectarea statului de drept sau procedura în baza Articolului 7 al Tratatului UE.
Polonia şi Ungaria sunt vizate de acest mecanism declanşat cu privire la riscul unei "încălcări grave" a valorilor UE, care poate conduce la o privare de dreptul de vot al unui stat membru UE, dar care se dovedeşte ineficient, întrucât necesită unanimitatea.
Eurodeputatul polonez Ryszard Antoni Legutko, un membru al Partidului PiS, aflat la putere în Polonia, a denunţat "o dezbatere absurdă", rezultatul unei "propagande ideologice". "Este dreptul nostru să apărăm famililiile", a apreciat el.
Aproximativ 100 de colectivităţi din Polonia au adoptat începând din 2019 o rezoluţie "împotriva ideologiei LGBT" sau o "Chartă a drepturlor familiilor".
Ele reprezintă aproximativ o treime din teritoriul Poloniei şi se află în principal în sud-estul ţării, în mod tradiţional foarte catolic.
Aceste decizii au determinat Comisia Europeană să priveze de subvenţii unele dintre aceste municipalităţi.
Recent, tribunale poloneze au anulat câteva dintre aceste rezoluţii - pe care le consideră cintrare legii -, iar câteva comune au revenit ele însele asupra rezoluţiilor pe care le-au adoptat, potrivit news.ro.