Euronext oferă concesii autorităţilor de la Roma pentru a câştiga Borsa Italiana

G.U.
Internaţional / 11 septembrie 2020

Euronext oferă concesii autorităţilor de la Roma pentru a câştiga Borsa Italiana

Operatorul bursier pan-european Euronext a făcut din autorităţile de la Roma un aliat-cheie în planul de preluare a Bursei de la Milano (Borsa Italiana), acordând băncii italiene de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) o influenţă semnificativă în afacerea combinată, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează Agerpres.

Bursa de la Londra (London Stock Exchange Group Plc - LSE), care a cumpărat în 2007 Borsa Italiana cu 1,6 miliarde de euro, a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, operatorul Bursei de la Milano, ca să obţină aprobarea UE pentru planificata achiziţionare a companiei de analiză a datelor Refinitiv, o tranzacţie de 27 miliarde de dolari, menită să extindă activităţile de tranzacţionare ale LSE.

Alte surse au informat recent că Italia ar putea face echipă cu Euronext NV pentru a încerca să achiziţioneze operatorul Bursei de la Milano.

CDP ar urma să preia o participaţie de aproximativ 8% la Euronext, egală cu cea deţinută de compania franceză de stat Caisse des Depots et Consignations, susţin sursele.

De asemenea, banca italiană Intesa Sanpaolo SpA ar urma să facă echipă cu CDP pentru a proteja interesele italiene în Bursa de la Milan, iar alţi investitori italieni ar urma să se alăture.

Reprezentanţii Intesa Sanpaolo, Euronext şi ai Trezoreriei Italiei nu au dorit să comenteze informaţia.

Ministrul italian de Finanţe, Roberto Gualtieri, a discutat despre viitorul Bursei cu şeful Euronext, Stephane Boujnah, într-o întâlnire privată care a avut loc miercuri la Roma.

Sursele susţin că autorităţile de la Roma ar urma să exercite o influenţă majoră asupra MTS (platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei de la Milano), văzută ca un activ de importanţă strategică.

Săptămâna aceasta, publicaţia italiană MF a anunţat, citând surse de pe piaţă, că firmele interesate de preluarea operatorului Bursei de la Milano au evaluat Borsa Italiana între 3,3 şi 3,7 miliarde de euro (3,89 - 4,37 miliarde de dolari).

Un acord privind Borsa Italiana ar reprezenta o altă intervenţie majoră a Guvernului italian asupra companiilor listate din ultimele săptămâni. Luna trecută, Executivul a oprit vânzarea unei participaţii minoritare în reţeaua Telecom Italia SpA către KKR, în încercarea de a crea un operator naţional unic. În iulie, premierul Giuseppe Conte a forţat celebra familie Benetton să renunţe la Autostrade per l'Italia.

Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni - London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Bourse (DB) - dar şi-a extins treptat operaţiunile. Recent, Euronext a achiziţionat Oslo Bors, iar Norvegia a devenit a şasea ţară europeană în care operează Euronext, după Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia şi Irlanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb