Europa: declin în sectorul bancar şi cel al transportului aerian

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2009

Europa: declin în sectorul bancar şi cel al transportului aerian

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, ca urmare a anunţului privind declinul încrederii întreprinzătorilor din Germania.

Titlurile "Allied Irish Banks" Plc, a doua bancă din Irlanda, au scăzut cu 12%, la 1,11 euro (cel mai redus curs din mai până în prezent). "Moody"s Investors Service" a anunţat că perspectiva de credit pentru sectorul bancar irlandez rămâne negativă.

Acţiunile "Bank of Ireland" Plc, cea mai mare bancă irlandeză, au coborât cu 4,8%, la 1,36 euro. Titlurile "Irish Life & Permanent" Plc, cel mai mare creditor ipotecar din Irlanda, au scăzut cu 3,6%, la 3,11 euro.

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă din Grecia, au pierdut 3,3%, ajungând la 17,47 euro. "Citigroup" Inc. a redus estimarea pentru preţul acţiunilor marilor bănci elene (primele patru din ţară). Pentru "National Bank of Greece", estimarea a fost redusă la 25 de euro, de la 30 de euro.

Acţiunile "Piraeus Bank" SA, a patra bancă elenă, au coborât cu 4,1%, la 8,13 euro. În acest caz, "Citigroup" a modificat estimarea la 10 euro/titlu, de la 14 euro.

Titlurile "British Airways" Plc, a treia companie aeriană din Europa, au scăzut cu 2,2%, la 196,6 pence. Sindicaliştii "British Airways" vor să intre în grevă în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni anticipează că pierderile pe care le vor înregistra, anul viitor, companiile aeriene din întreaga lume vor fi de 5,6 miliarde de dolari, faţă de 3,8 miliarde de dolari, cât era estimarea anterioară.

Titlurile "Air France-KLM Group", cel mai mare operator de transport aerian din Europa, au scăzut cu 0,9%, la 11,38 euro. Acţiunile "Iberia Lineas Aereas de Espana" SA au coborât cu 1,6%, la 1,99 euro.

Titlurile "ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, au urcat cu 1,5%, la 28,98 euro. UBS AG îndeamnă la achiziţia de titluri ale companiei siderurgice.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 1,1%, la 5.259,50 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,8%, la 3.801,35, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,6%, la 5.765,95.

Scăderi în SUA

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele americane au scăzut ieri, în deschidere, ca urmare a publicării unor date statistice sub aşteptări (preţurile de producţie şi producţia industrială).

Titlurile "Alcoa" Inc., cel mai mare producător american de aluminiu, au scăzut cu 1%, la 14,67 dolari. Acţiunile emitentului de carduri "American Express" Co. au coborât cu 1,4%, la 40,72 dolari.

Acţiunile "Best Buy" Co., cel mai mare retailer de electronice din lume, au pierdut 5,9%, ajungând la 42,70 dolari. Compania aşteaptă, în ultimul trimestru, o rată de profit brut inferioară estimărilor anterioare.

La ora 9:36, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,4%, la 1.109,93 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,3%, la 10.471,35, Nasdaq Composite - cu 0,3%, la 2.205,24.

Trend descendent şi în Asia

Acţiunile de pe pieţele din Asia au scăzut ieri, în principal cele din Hong Kong şi China, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora executivul de la Beijing va lua măsuri pentru reducerea speculaţiilor imobiliare.

Acţiunile "China Vanke" Co., cel mai mare dezvoltator imobiliar listat din China, au scăzut cu 3,4%, la 11,39 yuani. Potrivit Xinhua News, executivul chinez "va accelera construcţia de case low-cost şi va consolida supravegherea pieţei imobiliare". Agenţia de ştiri arată că executivul de la Beijing are în vizor preţurile excesive de pe pieţele imobiliare din unele oraşe.

Titlurile "Poly Real Estate Group" Co. au scăzut cu 3,4%, la 23,75 yuani. Acţiunile "China Overseas Land & Investment" Ltd., dezvoltator imobiliar controlat de Ministerul Construcţiilor din China, au coborât cu 5,9% pe piaţa din Hong Kong, la 17,26 dolari HK.

Titlurile producătorului de laptop-uri "Asustek Computer" Inc. au scăzut cu 6%, la 56,30 dolari taiwanezi. La data de 11 decembrie, compania anunţa că va desprinde divizia "Pegatron Technology" Corp.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au crescut cu 1,1%, la 41,10 dolari australieni, ca urmare a ascensiunii preţului cuprului pentru a treia zi consecutiv. În plus, "JPMorgan Chase & Co". şi-a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru titlurile companiei australiene: "neutral", de la "underweight".

Acţiunile "Rio Tinto Group", a triea societate minieră la nivel mondial, au urcat cu 0,5%, la 70,85 dolari australieni. Pentru "Rio", "JPMorgan" a modificat ratingul la "overweight", de la "neutral".

Titlurile "Platinum Australia" Ltd., producător de platină care deţine mine în Australia şi în Africa de Sud, au crescut cu 8%, la 95 de cenţi australieni, datorită ascensiunii cotaţiei metalului preţios. Titlurile "Aquarius Platinum" Ltd., al patrulea producător mondial de platină, au crescut cu 4,7%, la 6,65 dolari australieni.

Indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong a scăzut cu 1,2%, la 21.813,92 puncte, Shanghai Composite al Bursei din Shanghai - cu 0,9%, la 3.274,46, S&P/ASX 200 al celei din Sydney a urcat cu 0,4%, la 4.673,50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb