EUROPA LEAGUE Finală de peste 560.000.000 euro

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 9 mai 2012

Athletic Bilbao a jucat în finala Cupei UEFA (1977), iar Atletico Madrid a câştigat Cupa UEFA (2010), Supercupa Europei (2010), Cupa Intercontinentală (1974) şi Cupa Cupelor (1962).

Athletic Bilbao a jucat în finala Cupei UEFA (1977), iar Atletico Madrid a câştigat Cupa UEFA (2010), Supercupa Europei (2010), Cupa Intercontinentală (1974) şi Cupa Cupelor (1962).

Cel mai important eveniment fotbalistic găzduit de ţara noastră, finala Europa League, se va desfăşura astăzi pe Naţional Arena din Bucureşti, cu începere de la ora 21.45. La o primă vedere pare a fi o afacere în doi, ţara gazdă şi ţara care a dat cele două finaliste, Athletic Bilbao şi Atletico Madrid, dar interesul este mult mai mare, întreaga Europă fiind cu ochii pe această finală. Dacă evenimentul de astăzi va fi un succes din punct de vedere organizatoric, partea sportivă nu ne priveşte, este posibil ca ţara noastră să mai primească spre găzduire din partea UEFA şi alte evenimente majore. Cifrele financiare ale acestei finale sunt unele extraordinare, începând cu costurile realizării stadionului, 240.000.000 euro şi până la valoarea însumată ale celor două loturi, 321.200.000 euro. Din punctul de vedere al pariorilor lucrurile sunt destul de clare, majoritatea caselor de pariuri indică pe Atletico Madrid drept favorită, cotele celor două formaţii fiind foarte atractive, peste 2 indiferent pe ce semn se mizează. Ca valoare de piaţă a loturilor, tot Atletico Madrid stă mai bine, toţi jucători pregăţiţi de Diego Simeone valorând 179.500.000 euro, în timp ce elevii lui Bielsa costă "la pachet" 141.700.000 euro. La capitolul ambiţie, bascii din Bilbao stau mult mai bine, fiind recunoscuţi pentru determinarea cu care abordează partidele decisive. Cel mai scump jucător al formaţiei din Madrid este columbianul Falcao, cotat la 40.000.000 euro, iar cel mai puţin costisitor este Assuncao, care poate fi cumpărat pentru doar 1.500.000 euro. Llorente este jucătorul de la Bilbao cu cea mai ridicată cotă, 25.000.000 euro, la polul opus fiind Aitor, 500.000 euro. Athletic Bilbao a câştigat 8 titluri de campioană a Spaniei şi a jucat în finala Cupei UEFA (1977), iar Atletico Madrid a triumfat în competiţia internă de 9 ori şi a câştigat Cupa UEFA (2010), Supercupa Europei (2010), Cupa Intercontinentală (1974) şi Cupa Cupelor (1962).

Cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu, este convins că astăzi vom asista la un spectacol de înaltă ţinută din toate punctele de vedere: "Este succesul federaţiilor din estul Europei, care au decis să-l susţină pe Platini. Este meritul lui Mircea Sandu de a fi reuşit să ajungă printre oameni importanţi din UEFA şi să obţină ceva. Este extraordinar de important pentru fotbalul românesc, pentru turismul româ-nesc. Este ceva cu totul şi cu totul deosebit, iar asta se datorează fotbalului, nu unui eveniment politic, aşa că să se mai oprească cei care critică fotbalul. Bucureştiul va fi invadat şi va fi un spectacol dincolo de orice a văzut oraşul pînă acum". Fostul mare fotbalist, Gheorghe Hagi, consideră că această finală este o propagandă pentru fotbalul spectacol: "Toţi trebuie să fim fericiţi că putem găzdui această finală, că putem vedea două echipe din ţara cu cel mai frumos fotbal. Se întâlnesc două echipe cu un joc ofensiv, care au marcat multe goluri şi nu există o favorită. Vom vedea un fotbal frumos, de calitate. Şi Llorente, şi Falcao sunt doi fotbalişti de mare valoare, puternici, tehnici, cu un extraordinar simţ al golului, plini de calităţi".

Majoritatea susţinătorilor echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, aproximativ 20.000 de persoane, sosesc la Bucureşti astăzi. De la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, ei vor fi preluaţi cu autobuze şi duşi în zonele pentru fani. La aeroport, primesc pliante în limba spaniolă cu informaţii şi date de contact, printre care numere de urgenţă, harta Bucureştiului şi a Arenei Naţionale, punc-te de atracţie turistică, dar şi datele de contact ale Ambasadei Spaniei. Organizatorii s-au gândit ca suporterii celor două echipe să aibă locuri de întâlnire diferite, astfel că în Piaţa "George Enescu" vor fi fanii echipei Atletico Madrid, iar în Piaţa Constituţiei vor sta cei care susţin pe Athletic Bilbao.

Amatorii de fotbal care nu au tichete de intrare vor putea urmări partida în mai multe zone din Capitală. În Piaţa Constituţiei vor fi instalate patru ecrane gigant care vor transmite, începând cu ora 20.00, imagini în direct de la Arena Naţională. Alte ecrane vor fi amplasate în parcurile Drumul Taberei şi Crângaşi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu nu am auzit pe cineva sa critice fotbalul, cum zice Mircea Lucescu !? Tagma din jurul fotbalului, in schimb, este foarte jegoasa si merita tot dispretul. Mircea Lucescu se simte cumva cu musca pe caciula?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb