Europa: noile linii de competiţie şi diviziune

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 6 octombrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Am trăit să o vedem şi pe asta: Vişegrad, subiect de interes şi dezbatere pentru politica din România! E cam tîrziu...dar, cine ştie, poate este mai bine, măcar acum, decît niciodată! Desigur, subiectul a intrat pe agenda politicii anapoda, din motive irelevante ori, de-a dreptul, greşite. Vezi, doamne, ministrul de externe al Guvernului Tudose, fără să întrebe pe nimeni, s-a agăţat de pulpana Vişegradului, taman cînd, pe alte canale, România era îmbrîncită vînjos în patrulaterul perdantelor, alături de Grecia, Serbia şi Bulgaria. Care este, aşadar, povestea Vişegrad şi de ce contează ea pentru România!

Istoria de acum începe imediat după căderea cortinei de fier şi sfîrşitul dominaţiei absolute a Moscovei peste spaţiul pînă de curînd numit "Europa de Est". După Malta, vechile linii de demarcaţie şi diviziune ale Europei şi-au pierdut conturul, iar naivii lumii s-au aşteptat, desigur, ca Vechiul Continent să capete, de la sine, forma unui cîmp înfloritor, fără haturi şi hotare, pe care să rodească înţelegerea, cooperarea, dezvoltarea şi buna înţelegere....! În locul acestor splendide idealuri, au apărut, însă, imediat, doar alte linii de demarcaţie, competiţie şi diviziune. Prima dintre ele a fost pusă în operă cu ajutorul Poloniei, Cehoslovaciei şi Ungariei. Brusc şi toţi deodată, încă din 1990, liderii celor trei ţări şi-au adus aminte de fructuoasele şi medievalele lor tradiţii de cooperare, mai precis de Congresul de la Vişegrad, din 1335. Nu mai căutaţi prin cărţi, vă spun imediat despre ce este vorba. Ioan I al Bohemiei, Carol I al Ungariei şi Cazimir al III-lea al Poloniei au format o alianţă menită să promoveze, sub autoritatea comună, noi rute comerciale în Europa, "scurcircuitînd" Viena, oraşul-port care lua caimacul comerţului din zona centrală a Europei, bucurîndu-se, între altele, de importantul privilegiu prin care navele care-i foloseau facilităţile aveau obligaţia, pe timp limitat, să descarce, să depoziteze şi să scoată la vînzare mărfurile deţinute, înainte de a pleca mai departe în cursă, cu ceea ce nu fusese tranzacţionat local. Obiectivul noului "concordat de la Vişegrad", oficializat în februarie 1991 nu mai era predominant economic, ci politic: reactualizarea "Europei Centrale", ca spaţiu geo-politic distinct şi privilegiat, pentru a justifica în relaţiile cu Germania-Anglia-Franţa, respectiv Statele Unite, separarea radicală de restul ariei Europei de Est, respectiv România, Bulgaria, Iugoslavia. Soluţia a fost larg îmbrăţişată şi promovată atît de la Berlin, cît şi de la Washington. Urmarea?

În timp ce, în prima jumătate a anilor 90, Ungaria, Polonia şi Cehia-Slovacia s-au bucurat de roadele dulci ale noilor vremuri euro-atlantice, de susţinut sprijin financiar şi politic, de integrarea rapidă în Nato şi UE, celelalte au rămas să se mulţumească cu fructele amare. Iugoslavia, cu un război care a desfiinţat-o statal şi a cauzat uriaşe pierderi umane şi materiale, în timp ce România şi Bulgaria au fost trimise, ca nişte capre rîioase, la coada turmei, să aştepte bunăvoinţa stăpînilor pentru a trece hăt mai tîrziu pragul marilor instituţii integratoare ale Europei; desigur păstrînd, pînă astăzi, stigmatul rîiei!!! Este, foarte adevărat că dinamica politică din Iugoslavia, România şi Bulgaria a furnizat munţi de motive care au oferit justificări pentru decizia de a instala noua linie de demarcaţie din Europa. Ceea ce susţin este că ea s-ar fi materializat oricum, cu şi fără motivele furnizate de la Belgrad, Bucureşti şi Sofia.

După această primă etapă de istorie în paradis, a Vişegradului, însă, relaţiile Berlin-Washington încep să se deterioreze binişor, iar Europa Centrală dispare de pe agenda priorităţilor politice ale mai marilor lumii. În loc de beneficii cu toptanul, Budapesta, Varşovia şi Praga încep să achite şi ele nota de plată a integrării europene. Şocul politic a fost mai mare decît în Romania sau Bulgaria. Aşa se face că după un deceniu de istorie plină ochi doar de "succese ale tranziţiei", de la statutul rezervat de "modele ale integrării" mai întîi Cehia, iar ulterior Ungaria şi Polonia devin centre de rezistenţă, pe alocuri chiar de rebeliune, faţă de politicile Uniunii Europene. Ungaria joacă astăzi rolul de primadonă în opoziţia faţă de politica de repartiţie "forţată" a cotelor de imigranţi. Polonia este liderul opoziţiei faţă de pretenţiile Bruxellesului de a dicta noilor veniţi soluţii politice şi constituţionale, în materie de justiţie, în cazul concret, dar mai ales faţă de briza caldei amiciţii care învăluie relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova, respectiv Berlin şi Moscova, în condiţiile în care Varşovia, în urma catastrofei aeriene de la Smolensk, 2010, acuză direct şi fără ocolişuri regimul Putin, de crimă de stat împotriva Poloniei!!! Nimeni, dintre "Cei mari", nu mai are vreun proiect şi nici timp pentru Europa Centrală şi Vişegrad. Cu speranţa unui viitor, totuşi, cei trei, deveniţi patru prin separarea Cehiei de Slovacia, încearcă astăzi să confere o nouă substanţă identităţii Vişegrad, din această sfidare politică lansată Bruxelles-ului.

Ei bine, tocmai acum şi-a găsit ministrul de externe, Meleşcanu, să îşi arate interesul faţă de Vişegrad!!! Este un contratimp? Este, în măsura în care oficial, pe fondul tensiunilor crescute din UE, România este mîngîiată pe cap cu bunăvoinţă de domnul Juncker, care îi promite tot felul de dispense, doar-doar va sta smirna în front şi va accepta fără să crîcnească noiile diviziuni care se sapă în interiorul UE. Întrebarea este cît contează, în fapt, ce greutate au în realitate vorbele lui Meleşcanu şi ale lui Juncker? În cazul celui dintîi, faptul că România este interesată de relaţii mai strînse cu Vişegradul nu este neapărat o catastrofă şi nici nu anunţă oficial alinierea României la poziţiile lor în materie de imigraţie, sau pe tema relaţiilor cu Rusia. Este doar o tentativă tîrzie, oportunistă, de a atenua, într-un fel, liniile de demarcaţie trasate de conceptul Europei Centrale, resuscitat la începutul anilor 90. Foarte probabil, o încercare fără nici un fel de sorţi de izbîndă acum, ori într-un viitor oarecare. Deci, fără consecinţe! Exact cum sunt şi promisiunile fără orizont făcute de Juncker, atunci cînd vorbeşte fără a avea aprobarea de la Berlin şi Paris.

Partea proastă pentru noi, din toată tărăşenia, este aceea că vorbele, ale lor şi ale noastre, deopotrivă, trec, în timp ce noile linii de diviziune se instalează trainic, fără ca politica şi diplomaţia României să poată înţelege la vreme ceea ce se întîmplă, necum să fie capabilă să facă ceva pentru a nu ne regăsi şi de data aceasta în partea cea mai aridă şi mai săracă a noii geografii politice a Europei!

Opinia Cititorului ( 26 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... calmaeaza-te cornele, voi ati vandunt romania ,,, voi cu ipotezele vooastre destepte ... 'noroc ca pamantu' ramane ...

    1. Romania nu a fost vanduta ci oferita sau data la fier vechi pe 1 leu....asemenea unei fete mari, bune de maritat, pregatita, care asteapta sa o ia cineva, ca sa il citez pe Mircea Pascu...S-a pregatit indelung siinca se mai pregateste sa se ofere!

      ... u r a fkin idot if u thk lk thd ...!. ;)

      Ce-mi mai place mie treaba asta cu "voi"; cand n-ai o idee concreta, dai vina pe o categorie incerta prezenta doar in capul tau si-i pui eticheta de "voi". Ai pierdut o buna ocazie de a NU scrie .

      ba nu, a fost vinduta pe comisioane securistice grele. 1 leu am vazut noi, stupid people!

      ... un comentariu inutil, nu merita arpeciere! (in capul meu, e logica elementara) ... oricum, apreciez interventia dumneavoastra ... eu ma gandeam la ipoteza, si-n capul meu, eu ma "jucam" asa: ipo (initial public offering) + teza (idee) ... idea "misca" fapta iar fapta misca lumea ... iar "voi" sunt cei ce "vand" idea ... si totusi, ce doresti a-mi spune?! ...

      Subntem forta de munca ieftina, piata de desfacere si sursa de materii prime ieftina.

      Nimic mai mult decat am spus deja. Iar impartirea cuvintelor in silabe si trimiterea la etimologia fiecareia nu clarifica nimic.

      Tocmsi csa nici pamantul nu ramane...el este deja dat, vom deveni populatia indigena a europei de rasarit...pamantul l-am vandut pe bimic de buna-voie sau de nevoie...din tara agriola exportatoare am devenit tara importatoare in domeniul agricol, cu pamant de eca mai buna caliatte! CAP=urile au desfiintate, ferme de suzistenta care nici macar subzistenta nu mai asigura!..taranii saracii saracilor...iar muncitorii au devenit tarani cu numele in bejanie la tara...clasa taraneasca trebuia sa...

      ... la umbra unui ipo are loc intodeauna un transfer de proprietate ... urmat de procese de ipoteticare si derivare, pe piata ajungand, de fapt niste "drepturi temporare asupra proprietati" ... pentru simplul motiv ca populatia nu ar accepta sa plateasca un pret artificial inflamat pentru un produs obtinut si consumat aici la o valoare de "inconjor al lumii" sunt necesarte programe sustinute de subversiune ideologica si propaganda!!! ... toate acestea in numele unor aliante si parteneriate...

      Incearca sa renunti la badaranii! cu toata lumea!...lauda, daca o poti face!

      E mai sanatos si pentru tine si pentru noi cititorii si mai ales pentru Autor! 

    Repeta lozinci politicienii si diplomatii...si stau smirna!

    1. Polonia a inițiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă țările Grupului de la Vișegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - plus două țări vecine din zona Carpaților, Ucraina și România, informează Ukraine Today.

      Această inițiativă a fost anunțată de președintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfășurat duminică la Truskaveț, oraș din regiunea Lvov din... 

    Daca vedem UE ca o tara care are 27(+1) de judete, observam ca unele judete sunt mai sarace si altele mai bogate. Daca consideram ca tara asta este condusa de PSD- ca sa aducem modelul in plan mioritic- observam ca judetele in care PNL sau USR sunt la conducere au 2 variante: critica PSD si nu mai primesc bani la bugetul local dar isi pastreaza coloana vertebrala insa locuitorii vor duce o viata mai grea sau " se dau " cu PSD-ul si primesc ceva la buget dar tocmai si-au vandut cinstea...

    Șeful Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni, Leonard Orban a explicat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia - pe subiecte precum protecția mediului, dar și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene

    „Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în... 

    1. Statele din grupul de la Vișegrad strâng rândurile și își fac auzită vocea mai mult decăt oricând. Asta în timp ce România preferă să stea deoparte.

      La summit-ul acestora de la Varșovia, cele patru state, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia au avut cerințe clare față de ceilalți membri ai Uniunii Europene.  

      Grupul de la Vișegrad a adoptat o poziție comună cu privire la viitorul Europei. Într-o reuniune la Varșovia, premierii Poloniei,... 

    o idee despre legătura necesară care există între raționalitatea practică și formele de viață. Fără o cultură comună, oamenii vor fi aruncați rapid în starea de natură hobbes-iană.

    Odiseea imigranților nu este decât ultimul act, poate cel mai transparent, al unui efort concertat spre anihilarea tradiției, adică a oricărei posibilității de raționalitate socială, echivalent transformării aproape literale a indivizilor în animale. Îndobitocirea prin... 

    1. patrulaterul asa zis al perdantelor este de fapt apropierea a 4 tari ortodoxe.caci razboiul du vine din vestul bogat care are in creier afacerile.ci din islamul adus la disperare de faptul ca bogatii lumii le iau petrolul pe digeaba.

      „Din păcate Europa nu este unită şi fiecare ţară are propriile interese. Liderii europene trebuie să se întâlnească pentru a găsi o soluţie pentru această problemă. Sfatul meu este ca mai ales națiunile bogate, cum ar fi Germania, să le acorde ajutor financiar pentru a crea locuri de muncă în țările lor de origine” 

      Grupul de la Vișegrad vrea să blocheze ruta balcanică

      Președintele Cehiei Milos Zeman a afirmat că "singura soluție" la criza refugiaților este "deportarea migranților economici și a celor care susțin violența și ura religioasă, mai exact a celor care plănuiesc acte teroriste”. 

      Declara&# 539;ia a fost făcută la o reuniune a politicienilor social-democrați desfășurată în capitala slovacă Bratislava. În Cehia sunt bineveniți... 

      refugiati sau imigranti?

    Cita istorie stiu astia! Si cit respect pentru ea!

    Mai zilele trecute, Dragnea, mincinos, repetent si penal, acest alt fauritor al Romaniei actuale, s-a aratat profund nemultumit de situatia deplorabila in care diplomatia a adus scumpa noastra tara si-l critica dur pe presedintele Iohannis, afirmaind ca acesta se misca incet sau mai deloc, lasind situatia cum este sau mai rau agravind-o, daca cumva face o miscare. In argumentatia sa, Liderul se sprijinea pe crunta realitate. Nu retin daca... 

    1. Posibil, dar de vreme ce aproape toți politicienii români au înțeles nu văd de ce nu ar fi înțeles și MAE. Probema reală este că nici MAE, nici guvernul și nici românii nu prea au ce face pentru a modifica relația cu Berlinul și sateliții săi.

    2. La fel de tardivă s-ar putea să fie și încercarea disperată a actualei guvernări de a se ancora în Occident prin intermediul Washingtonului, de vreme ce cu UE nu ne-a mers. Căci influența... 

    1. Europa Centrala si de Rasarit ar fi util sa se uneasca...si Bulgaria ar trebui cooptata dar si Serbia, dupa aderare...asa le va fi mai usor rusilor sa ne preia...ha..ha

      Rusii ne-au ajutat cu energie...iar noi eram saraci dar fericiti! Aveam acces gratuit la educatie, la snatate, ne permiteam concedii la mare si munte, anual, orice cetatean putea afce asta..mai fa si acum daca iti da mana! Doar o mica parte sau pe credit!

      Marea finanta occidentala ne calca in picioare cu orice prilej. Ne... 

    Va multumesc pentru articol in numele fostilor dv cursanti.Asteptam cu interes ai alte articole pe aceeasi tema a viitorului Europei.

    Mare pacat ca actualii decidenti nu folosesc expertiza si competentele deosebite ale domnului Cornel Codita in domeniul relatiilor internationale si afacerilor europene...mare pacat!..bine ca Bursa este o publicatie mai inteleapta si da posibilitatea cititorilor sa se bucure de editoriallele pline de adevar. ale domnului decan. 

    1. Noi bsahaii invatam de mici sa laudam, sa scoatem in evidenta aurul si nestematele calitatilor umane in to ce facem, sa modelam copii dupa atributele divinitatii perfecte. Fiecae sarbatoare de 19 zile, are o denumire un atribut al lui Dumnezeu.

      Badarania nu se numara printre calitatile Frumusetii binecuvantate.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb