Europa pusă la încercare. Cine va câştiga lupta 5G

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 30 iunie 2020

Europa pusă la încercare. Cine va câştiga lupta 5G

Tensiuniele dintre Statele Unite ale Americii şi China se intensifică, iar Europa pare prinsă la mijloc devenind un teren de luptă crucial în cursa dintre cele două mai puteri şi dintre giganţii tehnologici pentru dezvoltarea internetului viitorului - o lume în care tehnologia devine esenţială şi potenţial mai periculoasă. Este o lume a maşinilor fără şofer, unde roboţii recoltează culturi şi medicii efectuează intervenţii chirurgicale controlate de la mii de kilometri distanţă. Este, de asemenea, o lume în care hackerii ar putea să semene şi mai mult haos, agenţiile de informaţii şi companiile ar putea colecta oceane şi mai mari de date despre oameni şi militarii ar putea dezlănţui atacuri cibernetice.

Vorbim despre a patra revoluţie industrială, aşa cum este ea numită, şi care are la bază extinderea a zeci de mii de noi antene, emiţătoare şi kituri de tehnologie necesare pentru crearea unui internet mai rapid şi mai complex, cunoscut sub numele de 5G - a cincea generaţie a telecomunicaţiilor wireless.

Marele semn de întrebare care se ridică pentru întreaga Europă este Huawei, gigantul tehnologic chinez, lider în tehnologia 5G. SUA a avertizat în nenumărate rânduri că utilizând tehnologia 5G a Huawei ţările devin expuse riscului de a permite guvernului chinez să aibă acces la - şi poate chiar să controleze - reţeaua sa de internet şi să o lase expusă în faţa atacurilor cibernetice, spionajului industrial şi supravegherii masive. Statele Unite, însă, nu au reuşit să aducă niciodată dovezi care să susţină aceste zvonuri, dar încearcă să-şi folosească influenţa pentru a limita folosirea tehnologiei Huawei în Europa.

Dezbaterea asupra 5G obligă Uniunea Europeană să se confrunte cu multe dintre cele mai presante probleme de politică internă, externă şi de afaceri, simultan - cum să echilibreze UE între China şi Statele Unite,să încurajează comerţul liber, dar, de asemenea, să-şi construiască propria independenţă şi suveranitate, fără a supăra cele două supraputeri şi să implementeze tehnologie 5G pentru a-şi susţine economiile, protejându-se în acelaşi timp de riscurile cibernetice pentru a asigura drepturile omului şi datele prersonale ale cetăţenilor săi.

Interzicerea Huawei ar aduce riscuri tehnice şi geopolitice pentru Europa, care este deja angajată cu Huawei.

Amprenta gigantului din tehnologie este, de altfel, uşor de observat în întreaga Europă, deschizând centre de cercetare şi de testare a securităţii, angajând în jur de 13.300 de oameni în toate ţările în care este prezentă şi devenind una dintre cele mai populare mărci de pe piaţa europeană. În plus, conform unei analize comandate de Huawei, compania a contribuit cu aproximativ 14 miliarde de dolari la produsul intern brut din Europa.

Totodată, Huawei este în fruntea modernizării reţelelor europene pentru schimbarea 5G. A semnat aproximativ 40 de contracte 5G în Europa cu companii de telecomunicaţii.

Uniunea Europeană nu a luat o decizie fermă în privinţa Huawei, lăsând la latitudinea ţărilor membre să decidă în privinţa securităţii naţionale, a ales însă o abordare colectivă bazată pe o listă concretă de riscuri şi măsuri de răspuns care speră că vor reduce o parte din presiunile venite din partea SUA. Comisia Europeană a anunţat, la începutul anului, aprobarea unui set comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G. În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.

În ciuda incertitudinilor care roiesc în jurul gigantului de telecomunicaţii şi a acuzaţiilor venite din SUA, mai multe ţări europe susţin că Huawei trebuie tratat echitabil şi îşi doresc ca acesta să ia part la implementarea reţelelor 5G. În plus, liderii europeni cer din partea Uniunii Europene adoptarea unei poziţii comune, iar unii experţi din industrie susţin că participarea Huawei la viitoarea infrastructură 5G este în interesul Europei.

Merkel, în favoarea tehnologiei Huawei

Diversificarea este crucială pentru a garanta securitatea unei ţări în procesul de implementare a tehnologiei mobile 5G, iar un singur furnizor riscă să fie contraproductiv, a declarat în mai multe rânduri cancelarul german, Angela Merkel.

Liderii din Germania sunt împărţiţi de luni de zile de viziunea lor asupra interzicerii Huawei pe piaţa germană. Membrii cheie ai partidului Merkel şi partenerii ei de coaliţie, social-democraţii, doresc să interzică tehnologia Huawei pe motive de securitate naţională şi drepturile omului. Dar Merkel a spus că favorizează implementarea tehnologiei Huawei 5G şi nu înăbuşirea unei pieţe libere şi a concurenţei.

În plus, Guvernul Merkel a lucrat săptămâni întregi cu privire la cât de stricte ar trebui să fie cerinţele de securitate pentru lansarea 5G a Germaniei şi dacă ar trebui să excludă gigantul tehnologic chinez Huawei din reţea.

Dar companiile de telecomunicaţii trebuie să aştepte cel puţin până în septembrie ca Guvernul Germaniei să aprobe regulile privind viitoarea implementare a reţelei de comunicaţii mobile 5G, potrivit unui oficial guvernamental, citat de Reuters.

În plus, CEO-ul Deutsche Telekom, cel mai mare client Huawei din Europa, a declarat că ar fi greşit ca Germania să interzică vânzătorii străini de echipamente de reţea de telecomunicaţii, ca răspuns la o întrebare despre Huawei. Deutsche Telekom se bazează în principal pe Huawei pentru a construi reţeaua mobilă 5G în Germania, iar săptămâna aceasta a extins acoperirea la 16 milioane de oameni, sau aproximativ 20% din populaţie, potrivit presei germane.

Recent, şi preşedintele Airtel, Sunil Mittal şi CEO-ul grupului Vodafone, Nick Reed, au susţinut viitoarea implicare a Huawei în reţelele lor de telefonie mobilă. Sunil Mittal a declarat, potrivit presei germane, că Huawei a asigurat cea mai bună calitate reţelei Airtel. Airtel a câştigat şi din rentabilitatea echipamentelor Huawei. Nick Reed a spus că eliminarea reţelei Huawei va fi prea costisitoare pentru operatorul de telecomunicaţii din Marea Britanie.

Stefano Patuanelli: "Accesului Huawei nu este subiect de dezbatere"

Stefano Patuanelli, ministrul italian pentru dezvoltare economică, a declarat în repetate rânduri că Huawei trebuie să participe la construirea viitoarei reţele 5G a Italiei.

La sfârşitul anului trecut, prezent în cadrul unui comitet parlamentar, domnia sa declara pentru La Stampa: "Am aprobat legislaţia care garantează securitatea naţională. Cu măsurile corecte, posibilitatea accesului Huawei nu este subiect de dezbatere".

Totodată, domnia sa a adăugat: "Huawei oferă cele mai bune soluţii la cele mai bune preţuri".

În ianuarie, Guvernul Italian anunţa că nu şi-a schimbat părerea şi nu are planuri să oprească nicio companie străină, inclusiv Huawei, să participe la dezvoltarea infrastructurii 5G, potrivit Reuters.

Dar Italia a adoptat şi ea o legislaţie mai strictă care prevede noi cerinţe de securitate pentru companiile de telecomunicaţii care operează în sectoare strategice.

Huawei se află în cursa pentru modernizarea infrastructurii de reţea a Italiei, fiind pe lista celui mai mare operator de telefonie din Italia, Telecom Italia (TIM).

Franţa anunţa, în martie, că va permite operatorilor de telecomunicaţii să utilizeze echipamente Huawei

În luna martie, Franţa a anunţat că va permite operatorilor de telecomunicaţii să utilizeze anumite echipamente produse de grupul chinez Huawei în reţelele lor 5G.

Bruno Le Maire, Ministrul Economiei şi Finanţelor, declara că Huawei nu va fi exclus de pe piaţa franceză, dar autorităţile au adoptat nişte legi prin care pot bloca folosirea unor echipamente dacă se dovedeşte că acestea sunt o ameninţare la securitatea cibernetică. Franţa va decide de la caz, la caz, operatorii de telecomunicaţii vor avea nevoie de acordul Guvernului pentru proiectele de reţele 5G şi vor primi aprobare în funcţie de considerentele de securitate naţională.

Licitaţia priving spectrumul 5G în Franţa ar fi trebuit să aibă loc în luna aprilie, însă a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

Huawei are o cota de piaţă de 25%, pe piaţa din Franţa, potrivit viceministrul Economiei, Agnes Pannier-Runacher.

Totodată, Huawei a anunţat că indiferent de decizia guvernului de a folosi echipamentele sale 5G în reţea, va construi o fabrică în Franţa pentru a elimina fricile în legătură cu spionajul.

Abraham Liu, reprezentantul Huawei, anunţa în cadrul unui eveniment la Bruxelles: "Huawei este mai dedicată Europei ca niciodată. De aceea am decis să înfiinţăm baze de producţie în Europa, ca să avem cu adevărat tehnologie 5G în Europa creată în Europa".

Suedia a folosit echipamente Huawei în reţeaua 5G

Suedia a demarat dezvoltarea infrastructurii 5G, iar luna trecută operatorul de telecomunicaţii Tele2 a lansat prima sa reţea 5G. Acesta a folosit echipamente de telecomunicaţii de la mai multe companii, inclusiv de la Huawei.

Anders Ygemna, ministrul suedez pentru Energie şi Dezvoltare Digitală, a declarat că este responsabilitatea fiecărui operator să demonstreze că echipamentul pe care-l iau de la furnizori este sigur şi nu vede nicio problemă în faptul că Tele2 foloseşte echipament Huawei pentru ca suedezii să navigheze pe internet.

De altfel, în luna februarie, Suedia anunţase că nu va interzice gigantul chinez să participe la reţeaua sa 5G, în ciuda presiunilor din partea SUA. Autoritatea suedeză declarau atunci, potrivit informaţiilor din presă, că nu va exista interdicţie unilaterală pentru Huawei şi toţi furnizorii care doresc să participe la reţelele 5G din ţară trebuie să se supună unei analize independente de securitate de către forţele armate şi serviciile de securitate ale ţării.

Cancelarul austriac: "Vrem să fim neutri din punct de vedere tehnologic şi, în acelaşi timp, să garantăm siguranţa maximă"

Nici Austria nu s-a pronunţat în defavoara utilizărilor echipamentelor Huawei. Cancelarul austriac Sebastian Kurz declara în ianuarie că cele mai importante probleme cu privire la extinderea reţelei 5G sunt asigurarea securităţii şi prevenirea dependenţei unilaterale de un furnizor, dar nu va exclude Huawei de la implementarea reţelelor 5G.

Domnia sa a precizat: "Vrem să fim neutri din punct de vedere tehnologic şi, în acelaşi timp, să garantăm siguranţa maximă. (...) Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri europeni şi cu Comisia Europeană".

Ţara noastră nu are o poziţie clară

Deşi implementarea tehnologiei 5G este un subiect tot mai dezbătut atât de industrie, dar şi de decidenţii politici, ţara noastră nu a luat o poziţie clară cu privire la strategia de dezvoltare a reţelelor 5G. De altfel, licitaţia 5G a fost amânată pentru ultimul trimestru al anului 2020, fără să aibă o dată exactă.

În plus, alături de alte ţări din Europa de Est, România a semnat un memorandum cu Statele Unite privind securitatea 5G prin care se angajează să nu permită furnizorii suspectaţi de spionaj sau care facilitează intervenţiilr altor state, nu respectă drepturi de proprietate intelectuală şi violează norme de etică să participe la construirea infrastructurii 5G. Însă autorităţile nu au dat clarificări şi nu au dat o lege în acest sens.

Multe state europene se grăbesc să adopte legi care să crească gradul de securitate în domeniul telecomunicaţiilor şi să se protejeze astfel împotriva riscurilor cibernetice.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. La impactul asupra sanatatii nu va ganditi? Cand scrieti un articol legat de acest aspect?

    Nenumărate studii leagă tehnologia 5G de o lungă listă de riscuri asupra sănătății și mediului, printre care se află:

    1. Afectarea structurii ADN 

    2. Leziuni oxidative 

    3. Întreruperea metabolismului celular 

    4. Scăderea secreției de melatonină 

    5. Tulburări de somn 

    6. Influențarea predicțiilor meteorologice care avertizează și cu privire la eventualele fenomene meteo extreme 

    7. Poluare electromagnetică 

    8. Afecțiuni dermatologice 

    9. Tulburări de vedere 

    10. Afecțiuni neurologice 

    11. Depresie & Anxietate 

    12. Risc cancerigen 

    Să nu uităm că, în 2011 Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a clasificat radiația de frecvență radio ca un posibil factor cancerigen 2B. 

    Programul Național de Toxicologie a concluzionat că radiațiile de frecvență radio de tipul 5G pot provoca cancer . 

    Trecerea de la etapa 3G la 4G nu înseamnă același lucru cu trecerea de la 4G la 5G. Tehnologia 5G nu înseamnă doar 3,5 - 5,5 GHZ ci poate include echipamente care emit până la 24GHZ și chiar mai sus, până la 71GHZ.

    Față de standardul actual de 2,4 GHZ unde avem lungimi de undă de 12 cm, pentru 5G, lungimea de undă digitală scade la câțiva milimetri, chiar spre zecimi și sutimi de milimetru, odată cu creșterea frecvenței – este un raport invers cantitativ.  

    Însă, această lungime de undă, se apropie tot mai mult de dimensiunile microscopice ale țesuturilor, celulelor și neuronilor provocând o serie de efecte biologice extrem de grave, în absolut orice organism viu, prin fenomenul de rezonanță. 

    O altă problema majoră este faptul că, odată cu creșterea frecvenței, scade și distanța de propagare. Prin urmare, se impune creșterea puterii de emisie și o densitate mult mai mare de antene/turnuri 5G, acest lucru generând un câmp de radiație mult mai vast și intens decât până acum.  

    Multe țări au respins deja această tehnologie. Nici românii nu au nevoie de ceva atât de nociv.

    Planurile de implementare a unui proiect-pilot de furnizare a internetului wireless la viteză 5G în Bruxelles au fost oprite din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor.

    „Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G”, a declarat ministrul Mediului, Céline Fremault. „Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit. Nu putem lăsa loc nici unei îndoieli”, 

    Astrofizicianul Aurélien Barrau trage un semnal de alarmă sever cu privire la tehnologia 5G.

    Pe 10 martie 2019, astrofizicianul a postat pe contul sau de Facebook reacţia sa la vestea lansării tehnologiei 5G.  

    RO l “Deci ne pregătim pentru reţeaua de telefonie 5G. Activ. Cu frenezie si nerăbdare! Vom monta nenumărate antene, le vom distruge pe cele vechi, vom înnoi totul. Acesta este arhetipul care duce la dezastru. Incapacitatea noastră structurala de a spune: e destul, nu avem nevoie, nici nu tânjim după această placere inutila, respingem această idee letala, conform căreia tot ce este tehnologic posibil trebuie musai și pus în practică, doar de dragul purului consumism. Întrebarea nu este dacă să construim stații termale nucleare sau eoliene ca să alimentăm toate acestea.

    Trebuie sa înţelegem cum să eliminăm această infatuare suicidară (această sfidare a zeilor) de a crea nevoi materiale, care devin prioritare dezastrului nebunesc potrivit căruia ele funcţionează în mod necesar pentru existența. Chiar si cu o sursa perfect “curata” de energie, efectul implementării lor ar fi dramatic. Tehnologia 5G ucide. Nu din cauza efectelor undelor asupra sanatății umane. Ci sub forma unei creaţii artificiale a unei nevoi arbitrare, cu consecinţe devastatoare. Deja am ucis 70% din ceea ce existâ (fără a pune la socotealâ încălzirea globală). Preferăm viaţa sau viteza reţelei mobile? Este (aproape) atât de simplu.” 

    Una dintre caracteristicile 5G este că MMW este deosebit de posibil să fie absorbit de plante precum și în apa de ploaie. Atât oamenii, cât și animalele consumă plante ca sursă de hrană. Efectele MMW asupra plantelor ne-ar putea lăsa cu alimente care nu pot fi consumate în siguranță, ele fiind toxice.

    Gândiți-vă la efectele OMG-urilor (Organisme Modificate Genetic) cu steroizi. Apa care cade din cer pe aceste plante va fi, de asemenea, iradiată. Un studiu din 2010 privind răsadurile a arătat că expunerea la frecvențe radio a generat necroza frunzelor plantelor aflate sub observație 

    Doriți să schimbați ceva?

    Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceți. Autorul acestei petiții a luat atitudine și a acționat. Veți face la fel? Porniți o mișcare socială 

    Astfel petitia cere interzicerea dezvoltării acestei rețele în România. De asemenea, cerem ANCOM să nu adopte decizia privind organizarea procedurii de acordare a licenţelor, respectiv stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor şi a altor acte normative necesare.

    Cerem Ministerului Mediului să revizuiască studiile care demonstrează nocivitatea acestei tehnologiii pentru oameni și mediu și să refuze dezvoltarea ei în România, așa cum autoritățile RESPONSABILE din alte țări au făcut-o! Nici românii nu doresc să fie cobaii companiilor de telefonie mobilă! 

    Pentru că Ministerul Sănătății din 2018 tace și nu se implică, se spală pe mâini și pasează responsabilitatea, ridică din umeri ori de cate ori s-a pus problema pericolului implementării tehnologiilor radiative 5G la adresa sănătății publice, în ciuda multor petiții, memorii depuse de societatea civică, în ciuda atribuțiilor care îi revin prin lege am cerut cu subiect și predicat o prima dezbatere publică pe tema 5G. Fiecare dintre noi avem dreptul și cerem Primăriei, DSP-ului și Agenției pentru Protecția Mediului din localitatea noastră de domiciliu dezbatere publică amplă pe tema implementării rețelei 5G și participarea noastră la luarea deciziei de implementare sau oprire implementare.

    În contextul curent în care UE forțează statele membre să ia decizii ce aduc costuri inimaginabil de mari pentru sănătatea și viața cetățeniilor lor, am solicitat încă o dată asumarea responsabilității și implicarea activă în evaluarea riscurilor aduse de implementarea tehnologiei 5G și respectarea dreptului nostru cetățenesc de a fi informat corect și a lua parte la luarea deciziilor ce au impact asupra sănătății și mediului. 

    Este obligatorie respectarea prevederilor Convenției AARHUS, transpuse în România prin Legea nr. 86/2000, care prevede accesul la informații, organizarea și susținerea dezbaterilor publice ample, cu subiecte de interes pentru cetățeni, Este obligatorie respectarea prevederilor Convenției AARHUS, transpuse în România prin Legea nr. 86/2000, care prevede accesul la informații, organizarea și susținerea dezbaterilor publice ample, cu subiecte de interes pentru cetățeni, participarea la luarea deciziilor cu impact asupra sănătății și mediului cum este decizia implementării tehnologiei 5G.cu impact asupra sănătății și mediului cum este decizia implementării tehnologiei 5G.

    Temeiurile cererii de dezbatere publică

    Solicităm dezbaterea publică având în vedere modificările stării de fapt pe care 

    implementarea tehnologiei 5G le produce în România. 

    Metodologia actuală are în vedere numai efectul termic al radiațiilor electromagnetice 

    generate de echipamentele telecom și ignoră complet efectele biologice nontermice 

    ale acestor radiații. 

    Considerăm că: 

    1. Autoritățile și instituțiile de reglementare au datoria să revizuiască standardele de 

    siguranţă pentru expunerea populației la radiații neionizante și metodologia de evaluare 

    a efectelor acestora asupra sănătății; 

    2. Sunt necesare teste efectuate cu o nouă metodologie adaptată tehnologiilor 

    actuale, care să probeze efectele acestor sisteme asupra sănătății și mediului, înainte 

    ca ele să fie instalate definitiv; 

    3. Este datoria Ministerului Sănătății să realizeze analize, studii de risc și studii de 

    impact ale oricărei noi implementări de tehnologie de comunicații wireless, asupra 

    sănătății și să asigure populației României securitatea sanitară corespunzătoare 

    contextului actual (normativ și legislativ) înainte ca tehnologia 5G sa fie 

    implementată la nivel național. 

    4. Operatorii de telecomunicații mobile (wireless) trebuie să răspundă legal pentru orice 

    vătămare corporală sau daune materiale produse în raza de acțiune a instalațiilor lor, 

    indiferent dacă sunt încadrate în 4G sau 5G. Operatorul este cel care trebuie să 

    demonstreze că daunele produse ori reclamate nu au apărut ca urmare a funcționării 

    stațiilor sale de radio emisie-recepție. 

    Premise

    Te lefonia mobilă se bazează pe comunicații  

    1. Premise

      Telefonia mobilă se bazează pe comunicații în spectrul de microunde, acestea fiind 

      generate artificial și având caracter pulsatoriu. 

      Comunicarea biologică între oameni, animale și plante are loc, și ea, în spectrul de 

      microunde. În lumea vie toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază 

      procese electromagnetice. Orice celulă este în esență o unitate bio-energetică 

      vibratorie, cu câmp electromagnetic propriu. Putem spune că omul și toate ființele vii 

      sunt, din această perspectivă, ființe electromagnetice, și bioelectricitatea umană poate 

      fi măsurată (e.g., electrocardiogramele măsoară activitatea inimii, iar 

      electroencefalogramele o măsoară pe cea a creierului). De aceea, schimbările 

      nivelului și tipului de radiație electromagnetică din mediu influențează fără 

      echivoc omul și toată lumea vie. 

      Conform ghidurilor de biologie a habitatului (Building Biology, engl.), valoarea 

      suportabilă a radiațiilor neionizante pentru sănătate în spațiul de locuit este de 0,1 

      µW/m2 

      . De aceea s-au stabilit și există valori limită și pentru undele de telefonie 

      mobilă. De exemplu un smartphone aflat la 30 cm distanță și un router WiFi dintr-un 

      apartament emit 500–1500 µW/m2 

      2Comparativ, biologii de habitat elvețieni au determinat că o antenă de telecomunicații 

      mobile 5G emite la 25 m distanță până la 10 000 000 µW/m2(10W/m2 

      ). Avem, așadar, de a face cu o valoare de 100 de milioane de ori mai mare decât cea suportabilă în 

      interior.

    Responsabilitatea pentru daune

    Cine răspunde pentru probleme de sănătate cauzate de noile sisteme telecom, 

    cum ar fi dureri de cap, probleme de vedere, tumori cerebrale, cancere? Toate 

    aceste efecte sunt confirmate prin numeroase studii, făcute de-a lungul anilor pentru 

    celelalte tehnologii care generează radiații neionizante. 

    Este aceasta o problemă a bugetului asigurărilor de sănătate și contribuabilii trebuie să 

    cotizeze în plus pentru bolile provocate de instalațiile 5G? . 

    O dovadă clară a dublului standard folosit de autoritățile române precum și a impactului 

    negativ al radiațiilor de radiofrecvență asupra sănătății este faptul că diverși funcționari, 

    inclusiv angajații din Parlamentul României, au spor de periculozitate datorită unei 

    antene amplasate pe clădirea instituției. 

    După aceeași logică, întrebăm: ce sporuri ar trebui să fie plătite tuturor românilor 

    care sunt afectați de antenele de telecomunicații amplasate pe blocuri, spitale, școli 

    și pe alte clădiri publice? 

    Considerăm că este momentul ca operatorii tehnologiei 5G să răspundă pentru daunele

    provocate sănătății și pentru costurile care decurg din aceste probleme. 

    in ceea ce priveste relatia UE-China referitor la problematica 5G. Pentru a avea o privire asupra intregii problematici, articolul ar trebui urmat de altele privind acesta relatie intre UE-SUA si SUA-China.

    Și în România, în lipsa unor date certe referitoare la consecințele pe termen lung ale

    expunerii la radiațiile electromagnetice de radio frecvență generate de rețeaua 5G, 

    autoritățile Statului Român au obligația să protejeze cu prioritate drepturile 

    fundamentale în fața riscurilor potențiale aduse de strategiile economice. 

    Dreptul la viață și integritate fizică, și implicit la sănătate, garantat de art. 2 din 

    Convenția Drepturilor Omului ratificată de România prin Legea nr. 30 din 18.05.1994 

    (publicat în M. Of. Nr. 135/31.05.1994) și consacrat de art. 22, art. 34 si art. 35 din 

    Constituția României, presupune și eliminarea din mediul biologic al individului a 

    oricărui risc potențial pentru sănătatea și bunăstarea sa.

    as vrea sa stiu de la cineva documentat care este diferetna de efect asuora sanatatii (mediului) intre 5G si un cuptor cu microunde

    au efecte similare ? 

    din cate stiu nimeni nu si-ar baga capul intr-un cuptor cu microunde

    sa auzim numai de bine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb