Progresele făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au fost salutate ieri, de reprezentanţi ai Comisiei Europene, cu prilejul încheierii programului PHARE "Consolidarea funcţionării sistemului judiciar din România şi a organului său reprezentativ - CSM", al cărui principal obiectiv a fost îmbunătăţirea sistemului juridic din ţara noastră, prin întărirea CSM şi sporirea independenţei justiţiei. Consilierul de pre-aderare Dieter Schlafen a afirmat că există o voinţă clară a tuturor membrilor CSM de a-şi îndeplini rolul constituţional, cooperarea cu Consiliul fiind foarte bună. Pe de altă parte, domnia sa a dezaprobat ideea că membrii CSM pot fi revocaţi.
La rîndul său, şeful secţiei PHARE a Delegaţiei Comisiei Europene în România, Anne du Ligne, a afirmat că CSM a făcut importanţi paşi organizatorici în cadrul acestui program şi există toate premisele necesare pentru ca instituţia să îşi exercite rolul.
Dan Lupaşcu, preşedintele CSM, a arătat că proiectul a urmărit îmbunătăţirea cadrului juridic al Consiliului, elaborarea a 14 regulamente şi a legislaţiei secundare, stabilirea unui plan de organizare a CSM şi a unuia de acţiune referitor la codul deontologic al magistraţilor. Programul s-a desfăşurat timp de doi ani şi a fost finanţat de Uniunea Europeană cu 750.000 euro.