Excedent comercial de 251 milioane dolari în relaţiile România-SUA

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 7 mai 2012

Excedent comercial de 251 milioane dolari în relaţiile România-SUA
  • document ataşat Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale România - SUA, în perioada 2007-2011
    apasă aici pentru a descărca.

    MECMA: România şi SUA au un potenţial real mai mare, în ceea ce priveşte schimburile comerciale

    După mai mulţi ani în care ţara noastră a înregistrat deficit în schimburile comerciale cu SUA, anul trecut, în cadrul relaţiilor bilaterale, a fost înregistrat un excedent de 251 de milioane de dolari.

    Valoarea exporturilor noastre către SUA a crescut, în 2011, la peste 1 miliard de dolari, de la 734 de milioane în 2010, în timp ce importurile au avut o valoare de circa 860 de milioane de dolari, anul trecut, faţă de aproximativ 750 de milioane - cât au valorat importurile noastre din SUA în 2010.

    Reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) se arată satisfăcuţi de evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, apreciind, însă, că potenţialul lor real este mai mare: "Ne exprimăm satis-facţia pentru evoluţia bună a volumului schimburilor comerciale reciproce, în pofida efectelor crizei economice din ultimii ani, precum şi pentru îmbunătăţirea structurii aces-tora, însă apreciem că nu acesta este potenţialul real al economiilor celor două ţări".

    Atât la import, cât şi la export figurează aproximativ aceleaşi tipuri de produse, conform datelor pe care Institutul Naţional de Statistică ni le-a pus la dispoziţie: animale şi produse de origine animală, cereale, fructe, seminţe, cafea, ceaiuri, plante industriale şi medicinale, produse alimentare, tutun, combustibili şi uleiuri minerale, produse chimice, îngrăşăminte, blănuri şi obiecte din piele, cauciuc, lemn, cărţi, mătase şi bumbac, ţesături, încălţăminte, metale, mijloace de transport, maşini, aparate şi echipamente electrice, aeronave şi nave spaţiale, vapoare, intrumente şi aparate optice, instrumente muzicale, jocuri şi jucării etc.

    Relaţiile comerciale bilaterale s-au consolidat, doar schimburile din ultimii patru ani reprezentând peste 27% din totalul schimburilor bilaterale din întreaga perioadă a anilor 1990-2011. Specialiştii susţin că la acest fapt a contribuit şi efortul părţii române de a răspunde pozitiv cererilor venite din America înaintea aderării la UE pentru reducerea nivelului de protecţie vamală la importurile din SUA.

    Consiliul de Afaceri Româno-American va fi inaugurat în această lună, la Summit-ul NATO

    Reprezentanţii MECMA au sub-liniat că ultimii ani au fost de referinţă pentru relaţiile economice bilaterale. Astfel, au fost întreprinse mai multe vizite oficiale ale preşedintelui României în SUA. În perioada 9-10 martie 2005, a avut loc prima vizită oficială în SUA a preşedintelui Traian Băsescu, vizită urmată de o alta, în perioada 13-16 septembrie 2006, ocazie cu care a fost întărită componenţa economica bilaterală şi relaţia cu diaspora româno-americană.

    Potrivit oficialilor MECMA, "anual, preşedintele a participat la Adunările Generale ale ONU şi, în perioada 20-21 mai a.c., va avea loc la Chicago Summit-ul NATO, o nouă ocazie de reiterare a angajamentelor ţării noastre în direcţia cooperării transatlantice, pe multiple planuri. Cu această ocazie, se intenţionează inaugurarea oficială şi a nou-creatului Consiliu de Afaceri Româ-no-American, AMRO, entitate non-guvernamentală şi non-profit ce reuneşte unele dintre cele mai importante companii americane implicate deja în proiecte în ţara noastră sau care au interese de investiţii viitoare în România şi care îşi propune creşterea volumului de investiţii ale firmelor americane în ţara noastră".

    SUA ocupă locul 13 pe lista ţărilor care au investit la noi

    Investiţiile americane în România se cifrau, la data de 30 septembrie 2011, la 901,3 milioane de dolari, SUA ocupând locul al 13-lea pe lis-ta ţărilor care au investit la noi, după Olanda, Austria, Germania, Franţa, Cipru, Grecia, Italia, Panama, Spania, Elvetia, Marea Britanie şi Luxemburg, cu o pondere de 2,12% din totalul investiţiilor directe pe piaţa autohtonă. Potrivit MECMA, la data manţionată, numărul firmelor cu capital american se ridică la 6.357, reprezentând o proporţie de 3,58% din totalul societăţilor mixte înregistrate în ţara noastră. Sursele citate ne-au precizat că, faţă de anul precedent, nivelul investiţiilor americane în România este cu circa 8,9% mai scăzut: "Acesta este un domeniu unde trebuie sa ne intensificăm colaborarea, inclusiv la nivelul guvernelor. Cei mai importanţi investitori americani pe piaţa autohtonă, din punctul de vedere al volumului investiţiilor efectuate, sunt "Lufkin Industries", "Qualcomm", "United Global Com", "Flextronics", "McDonald's", "Citibank", "Oracle", "Trinity Industries", "General Electric", "Procter & Gamble", "Merchants Bank of California", "Kraft Foods Intl", AIG, "Monsanto", "Palcrom LLC", "Cameron", "Honeywell International", "Smith-field Foods", "Universal Alloy Corporation", "Toro" etc.".

    Oficialii remarcă apetitul din ce în ce mai mare al firmelor americane pentru a investi în domenii cheie ale economiei româneşti, precum indus-tria auto, energie, agricultură, maşini-unelte: "Suntem interesaţi de o prezenţă mult mai activă a companiilor americane în economia românească - mai ales prin investiţii directe - care să contribuie la creşterea competitivităţii produselor noas-tre, cu consecinţe benefice atât asupra pieţei interne, cât şi asupra exporturilor".

    Reprezentanţii MECMA menţionează că Executivul a început să acorde sprijin firmelor româneşti interesate să investească în străinătate. Aceştia ne-au declarat: "Deşi, până în prezent, investitorii români în SUA se concentrează pe domenii precum IT şi real-estate, suntem convinşi că atractivitatea pieţei americane va determina şi alţi oameni de afaceri români să demareze proiecte de lucru pe spaţiul SUA".

    Cooperarea cu firmele americane pentru modernizarea industriei noastre de apărare este binevenită, potrivit MECMA

    Cooperarea în cadrul NATO presupune achiziţionarea, de către România, de produse şi echipamente necesare modernizării forţelor sale armate.

    Specialiştii din cadrul Ministerului Economiei ne-au spus: "Având în vedere că unele dintre aceste produse vor fi achiziţionate din SUA, trebuie identificate în continuare - cu asis-tenţă americană - posibilităţile de off-set ale industriei româneşti. Este binevenită cooperarea cu firmele americane de specialitate, în vederea modernizării industriei româneşti de apărare. Exemplul firmei < Lockheed Martin > trebuie urmat şi de alte companii americane cum ar fi < Raytheon >, < Northrop-Grumann > şi < General Dynamics >". Autorităţile noastre urmăresc să realizeze parteneriate public-private cu societăţile din SUA în domeniul infrastructurii: "Având în vedere nivelul ridicat al garanţiilor suverane solicitate pentru proiecte de anvergură în domeniul infrastructurii şi capacitatea limitată a statului român de a emite garanţii în acest sens, am dori ca firmele americane să analizeze posibilitatea realizării de noi proiecte de infrastructură, sub forma unui parteneriat public - privat, eventual formula Build Operate Transfer (BOT). Această solicitare ţine cont şi de micşorarea continuă a riscului de ţară pentru România, acum membru cu drepturi depline al UE şi într-o etapă avansată în vederea adoptării mone-dei europene.

    Un domeniu în care entităţile din cele două ţări cooperează este cel al componentelor auto. Industria de componente auto reprezintă unul din cele mai dinamice sectoare din România, acest domeniu primind peste 500 de milioane de dolari în investiţii directe provenind de la mai mult de 40 de firme de renume din SUA ("Delphi Packard", "Lear Corporation", "Johnson Controls", "Honeywell-Garett", "Dow Automotive"), Germania, Franţa, Italia şi Japonia.

    "Apreciem decizia < Ford > de a demara, în acest an, construcţia de autoturisme în ţara noastră, producţie ce va fi destinată în mare parte exportului, repoziţionând ţara noastră în fruntea clasamentului exportatorilor de profil din Europa Centrală şi de Est", ne-au spus reprezentanţii ministerului de resort.

    România vrea să colaboreze cu SUA în domeniul energetic

    Ţara noastră este dispusă să coopereze cu SUA în realizarea mai multor proiecte energetice, printre care se numără conducta de petrol Constanţa - Omisalj, Unitatea 3 de la Cernavodă, finalizarea unor hidrocentrale şi modernizarea centralelor termoelectrice, precum şi utilizarea surselor de energie neconvenţionale sau regenerabile.

    "Suntem interesaţi, în continuare, în consolidarea poziţiilor României şi SUA în bazinul Mării Negre, prin intensificarea acţiunilor privind identificarea şi realizarea, în cadrul componentei economice a Parteneriatului Strategic Româno-American, de proiecte şi acţiuni de cooperare pe pieţele ţărilor riverane", ne-au precizat sursele citate.

    Potrivit acestora, proiectele pot avea în vedere atât interesele Româ-niei sau ale SUA pe aceste pieţe, cât şi interese la nivel regional, iar vehiculul de finanţare care ar urma să fie utilizat pentru transpunerea în practică a acestor obiective îl poate reprezenta Acordul de colaborare existent între Eximbank SUA şi Eximbank România privind finanţarea de proiecte pe terţe pieţe, acord care, din păcate, până în prezent, nu a înregistrat progrese semnificative în finanţarea unor proiecte de anvergură. Un exemplu de astfel de proiect îl poate constitui colaborarea româno-americană în construcţia conductei de petrol Constanţa - Omisalj.

    Proiectul scutului anti-rachetă, unul dintre programele cheie ale administraţiei Obama pentru apărarea Statelor Unite ale Americii şi a Europei de un atac iranian, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice, potrivit unor rapoarte guvernamentale recente, citate de FoxNews. În aceeaşi situaţie se află şi componenta din România.

    Interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte, potrivit documentelor citate.

    Armata americană intenţionează să instaleze radarul în ţara noastră înainte de a fi testat şi avertizează că acesta ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio de la noi, dacă nu va fi modificat, se arată într-unul din documente.

    Experţii, printre care şi Philip Coyle, fostul şef al testelor de arme din cadrul Pentagonului, spun că problemele identificate în raport, dacă ar fi rezolvate, atunci ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.

    Raportul citat avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia ris-că "lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale cos-turilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste".

    Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. Spre exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de preşedintele SUA Barack Obama pentru a doua fază a sistemului, în 2015, au determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona. Testarea nu este de aşteptat să se încheie până anul viitor.

    6.357 - numărul firmelor cu capital american de la noi.

    Executivul a început să acorde sprijin firmelor româneşti interesate să investească în străinătate.

    Companiile americane au un apetit tot mai mare pentru a investi în domenii cheie ale economiei româneşti.

    901,3 milioane de dolari - investiţiile americane în România, la 30 septembrie 2011.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb