Excedentul comercial al Chinei, aproape dublu în primul trimestru

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2007

Excedentul comercial al Chinei, aproape dublu în primul trimestru

Excedentul comercial al Chinei aproape că s-a dublat în primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada similară din 2006, ceea ce face ca americanii să amplifice presiunile la adresa Beijing-ului privind aprecierea monedei naţionale (yuanul). Surplusul a crescut la 46,4 miliarde de dolari, de la 23,3 miliarde anul trecut, potrivit cifrelor Biroului Vamal al Chinei.

În luna martie, decalajul a fost de 6,87 miliarde de dolari, mai mic decât aşteptau analiştii. Acesta a fost cu 38% mai mic decât în martie 2006, res­pectiv cel mai redus din ultimele 13 luni. Nivelul atins în martie nu atinge nici jumătatea cifrei preconizate de specialişti: 20 de miliarde de dolari. În februarie 2007, excedentul comercial al Chinei a însumat 23,8 miliarde de dolari, iar în ianuarie - 15,9 miliarde de dolari.

China urmăreşte să-şi reducă excedentul comercial, care a crescut până la recordul de 177,5 miliarde de dolari anul trecut, fiind mai mare cu 74% faţă de cel din 2005. Autorităţile de la Beijing vor să facă importurile mai accesibile, prin eliminarea anumitor restricţii în domeniu şi prin reducerea stimulentelor acordate expor­tatorilor.

În luna martie, exporturile Chinei au crescut cu 6,9%, la 83,4 miliarde de dolari, adică în cel mai lent ritm din ultimii cinci ani. Importurile au sporit cu 14,5%, la 76,6 miliarde de dolari.

Analiştii americani sunt de părere că cifrele aferente lunii martie nu înseamnă nimic şi ele nu vor înlătura temerile politice ale SUA în privinţa excedentului comercial al Chinei. Aceştia arată că, deşi cifrele par să se stabilizeze, ele sunt la un nivel foarte ridicat.

Excedentul comercial al Chinei cu SUA a scăzut la 9,5 miliarde de dolari luna trecută, de la 12,3 miliarde în februarie, iar cel cu Europa a ajuns la 6,4 miliarde de dolari, de la 11,8 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb