EXCLUSIV Contract controversat între Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi

Alina Toma Vereha
Companii #Energie / 30 decembrie 2010

Contract controversat între Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi

Deşi preţul este mult sub media pieţei, Ministerul Economiei susţine că acest contract este legal

Hidroelectrica a decis să răspundă, ieri, ofertei de cumpărare de energie postată de ArcelorMittal Galaţi pe piaţa PCCB a OPCOM. Licitaţia s-a încheiat, astfel, în favoarea Hidroelectrica, la un preţ de 130 de lei/MWh, cu circa 40 de lei/MWh sub media pieţei.

Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate, la finele săptămânii trecute, că Hidroelectrica pregăteşte acest contract cu ArcelorMittal Galaţi la aceeaşi valoare şi în acelaşi mod în care a fost încheiat, la finele anului trecut, şi contractul prin care combinatul a primit energie ieftină în 2010.

Întregul contract pentru 2011 se ridică la aproximativ 227 de milioane de lei (53 de milioane de euro), cantitatea contractată de combinatul siderurgic fiind de 1,75 milioane MWh. Atât acest nou contract cât şi cel vechi prin care s-a realizat livrarea a 1,75 milioane MWh sunt privite de piaţă ca extrem de controversate din cauza preţului foarte mic de atribuire.

Hidroelectrica a ignorat oferte de cumpărare cu preţ mai mare

Hidroelectrica a ales să răspundă ofertei de cumpărare a ArcelorMittal Galaţi deşi, atât anul trecut cât şi în acest an, au existat oferte mult mai avantajoase. Pentru acest an, pe 4 ianuarie, pe PCCB, doi furnizori privaţi au ofertat pentru aceeaşi cantitate preţul de 159 de lei/MWh (Petprod) şi respectiv de 133 de lei/MWh, fără taxă de injecţie (Arelco Distribuţie).

Mulţi furnizori consideră că nu este legal ca Hidroelectrica să răspundă ofertei ArcelorMittal în condiţiile în care în prezent, pe PCCB, preţul mediu plătit pentru energia aferentă anului viitor este de circa 170 lei/MWh, şi în condiţiile în care există ofertă de cumpărare la un preţ mai mare pentru aceeaşi cantitate de energie. Furnizorii susţin că Hidroelectrica trebuie să respecte ordinul ministrului economiei prin care toţi producătorii deţinuţi de stat sunt obligaţi să liciteze cantităţile disponibile de energie pe pieţele OPCOM.

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica au comentat tranzacţia: "Contractul cu ArcelorMittal Galaţi nu este ilegal întrucât tranzacţia s-a desfaşurat pe PCCB a OPCOM, pentru un consumator industrial care funcţionează în bandă (zi şi noapte cu aceeaşi putere), având o importanţă strategică în economia naţională a României".

Ei au anunţat într-un comunicat sec, că "tranzacţia s-a desfăşurat în mod transparent, iar preţul de vânzare este unul care garantează profitul Hidroelectrica SA".

AFEER: Încrederea în piaţa de energie s-a prăbuşit

Acest contract discutabil este văzut de către Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) ca fiind total lipsit de etică. Ion Lungu, preşedintele asociaţiei ne-a declarat: "Nu mă aşteptam ca Hidroelectrica să procedeze din nou ca anul trecut şi să răspundă ofertei ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care media pieţei este la un preţ de 170 de lei/MWh şi în condiţiile în care există oferte similare de cumpărare de energie la un preţ mai mare decât cel oferit de combinatul siderurgic. Pot să spun că sunt extrem de dezamăgit şi că s-a prăbuşit orice încredere în piaţa PCCB".

Domnia sa apreciază că statul a dovedit, în ultimii doi ani, că ştie să vândă ieftin şi să cumpere scump în domeniul energetic. Acest contract controversat dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal vine în urma multor contracte în afara pieţei, prin care producătorii au ocolit ordinul ministrului Economiei prin care sunt obligaţi să vândă energia pe PCCB, prin licitaţie,la cel mai mare preţ ofertat.

Preşedintele AFEER a amintit exportul de energie de 500 MWh din această toamnă, prin care mai mulţi producători de stat au livrat energie către Electrica SA, iar această societate a atribuit direct contractule export controversatului furnizor Rudnap. Alte contracte controversate din afara pieţei şi făcute cu derogare de la ordinul ministrului Economiei sunt cele prin care producătorii vând energie consumatorilor eligibili, uzitând astfel de calitatea lor de furnizori.

Mihai David, actualul director al Hidroelectrica, al cărui mandat încetează pe 1 ianuarie, ne-a declarat că va da mai multe detalii despre contractul cu ArcelorMittal Galaţi pe 4 ianuarie, într-o conferinţă de presă.

"Hidroelectrica" pregăteşte un nou contract cu "ArcelorMittal Galaţi"

Grupul InterAgro a salutat decizia autorităţilor de a da cale liberă tranzacţiei de ieri dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi, arătând că astfel este sprijinită industria autohtonă prin măsuri care duc la reducerea costurilor de producţie şi creşterea competitivităţii.

"Furnizarea de energie electrică marilor consumatatori, precum Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, la preţuri care permit concurenţa, încurajează producţia industrială. Pe lângă aportul adus economiei naţionale, se vor înregistra efecte benefice ale acestor decizii şi în ceea ce priveşte stabilitatea locurilor de muncă", se mai arată în comunicatul InterAgro.

Grupul InterAgro, patronat de Ioan Niculae, a beneficiat, timp de un an şi jumătate, de energie ieftină de la stat. Printr-o lege cu efect temporar, InterAgro a avut dreptul să cumpere numai gaz ieftin din producţia internă pentru fabricarea îngrăşămintelor chimice pe care, însă, le-a exportat în proporţie de 50-70%. Facilitatea a funcţionat din iunie 2009 până în 31 octombrie 2010, numai pentru consumatorii interuptibili de gaze (activitatea lor poate fi întreruptă oricând, în timpul iernii, pentru a fi livrate gaze cu prioritate populaţiei).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa, si?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb