EXCLUSIV Înţelegere între "E.ON" şi salariaţi pentru acţiunile "Electrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 13 ianuarie 2011

Înţelegere între "E.ON" şi salariaţi pentru acţiunile "Electrica"

Salariaţii pot cumpăra 10% din acţiuni cu circa 20 milioane de euro

"E.ON România" şi asociaţiile salariaţilor din filialele "Electrica", respectiv "Univers" şi "Electrica Service", au semnat un memorandum de înţelegere privind achiziţia acţiunilor fostei "Electrica Moldova". Memorandumul urmează să fie aprobat şi semnat şi de OPSPI, şi de conducerea "Electrica" SA.

Potrivit documentului obţinut de ziarul "BURSA", salariaţii filialelor "Electrica" SA se asigură, astfel, că vor putea cumpăra mai uşor 10% din acţiunile fostei "Electrica Moldova" (în prezent divizată în "E.ON Moldova Distribuţie" şi "E.ON Moldova Furnizare") care li se cuvin prin lege, fără a mai sta la mâna statului pentru elaborarea normelor privind modalitatea de vânzare.

Astfel, "E.ON România" urmează să cumpere toate acţiunile deţinute de "Electrica" la "E.ON Moldova Distribuţie" şi "E.ON Moldova Furnizare", după care va transfera, în anumite condiţii, 10% din acţiuni către salariaţi. Dacă "E.ON România" reuşeşte să încheie cu succes negocierile de preluare a cotei "Electrica" de 27% din "E.ON Moldova Furnizare" şi "E.ON Moldova Distribuţie", atunci compania germană va transfera, conform memorandumului citat, până la 10% din acţiuni către salariaţi.

Preţul pe care salariaţii îl vor achita este de 3,17 euro/acţiune (egal cu preţul total cu care au fost vândute acţiunile de "Electrica" SA către "E.ON", în cadrul procesului de privatizare a filialei Moldova, luând în calcul şi ajustările ulterioare). Valoarea totală pe care salariaţii "Electrica" trebuie să o achite pentru a controla o zecime din capitalul social al "E.ON Moldova Furnizare" şi "E.ON Moldova Distribuţie" este de circa 20 de milioane de euro.

"E.ON România" a notificat, în noiembrie, "Electrica" SA că îşi exercită opţiunea de a cumpăra acţiunile minoritare deţinute de compania de stat în societăţile E.ON Moldova de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice. Preţul acţiunilor este stabilit printr-o formulă de calcul stipulată în Contractul de Privatizare. "E.ON România" a optat pentru achiziţionarea pachetelor de acţiuni pe care le deţine, în prezent, "Electrica" la fosta filială Moldova la preţul stabilit conform formulei de calcul stipulată în Contractul de Privatizare.

În prezent, "E.ON România" deţine 51% din acţiunile "E.ON Moldova Furnizare" şi "E.ON Moldova Distribuţie", "Electrica" are 27%, iar Fondul Proprietatea - 22%. Din pachetele de acţiuni de 27% deţinute de "Electrica" la cele două societăţi, câte 10% sunt rezervate salariaţilor "Electrica".

În 2005, "E.ON" a plătit 32,2 milioane euro pentru 24,62% din titlurile "Electrica Moldova" şi a realizat o majorare de capital prin aportul a 68,6 milioane euro.

Vânzarea acţiunilor filialelor "Electrica" privatizate către salariaţi este aşteptată cu sufletul la gură de către investitori. Mulţi dintre salariaţi le vor scoate la vânzare după ce vor intra în posesia lor. Salariaţii au dreptul să cumpere aceste acţiuni la un preţ avantajos, care le permite o revânzare profitabilă având în vedere valoarea actuală de piaţă a filialelor privatizate.

Asociaţiile salariaţilor nu au dezvăluit niciodată de ce lichidităţi dis-pun pentru achiziţia acţiunilor "Electrica", dar şi-au exprimat de nenumărate ori disponibilitatea de cumpărare. Efortul investiţional al salariaţilor s-ar ridica la circa 100 milioane de euro, în cazul preluării tuturor pachetelor de 10% din acţiunile Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud şi Electrica Moldova. Cea mai valoroasă dintre companiile privatizate este Muntenia Sud, care, la momentul încheierii tranzacţiei dintre stat şi grupul ENEL, avea o valoare de piaţă de circa 868 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca nu e listata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb