EXCLUSIV "Moldomin" în faliment cu rezerve de cupru de un miliard de euro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 8 februarie 2011

"Moldomin" în faliment cu rezerve de cupru de un miliard de euro

Administratorul judiciar va privatiza prin licitaţie minele viabile

Şase investitori interesaţi

Minele SC "Moldomin" SA Moldova Nouă sunt, în prezent, în curs de vânzare prin licitaţie, cu tot cu licenţă de exploatare. Minele şi rezervele de cupru valorează circa un miliard de euro, ne-a declarat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al "RTZ & Partners", administratorul judiciar al "Moldomin".

Domnia sa ne-a declarat despre acest proces mai puţin obişnuit de privatizare: "Compania are datorii de circa 50 milioane de euro, în principal către stat. ANAF, principalul creditor, a deschis recent procedura falimentului pentru Moldomin, căreia i-am evaluat toate activele, inclusiv minele, potenţialul lor şi valoarea exploatărilor după investiţii masive în modernizare. Practic, nu vindem societatea bucată cu bucată, ci realizăm o privatizare, în care este implicată şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi decidenţi din partea statului pentru a selecta un investitor. Exploatările de cupru ale companiei trebuie să fie preluate de companii puternice, cu experienţă în domeniu, care să continue activitatea minieră cu tehnologie modernă şi în condiţii de siguranţă pentru mediu".

Ca să fie profitabile, minele de cupru trebuie să suporte investiţii de circa 150 de milioane de euro. Deşi nu toate rezervele pot fi aduse la suprafaţă, investitorii pot obţine, în urma modernizării, un profit de 3-400 milioane de euro având în vedere tendinţele şi cotaţiile de pe piaţa internaţională a metalelor, ne-a mai spus reprezentantul "RTZ & Partners".

Administratorul judiciar al "Moldomin" a negociat, împreună cu autorităţile centrale, cu şase investitori privaţi din SUA, Canada, China şi Israel.

"Doar unii dintre ei au mers mai departe cu negocierile şi cu oferte concrete, dar nu ne grăbim să realizăm privatizarea", ne-a menţionat Răzvan Zăvăleanu.

Strategia administratorului judiciar şi a autorităţilor este să porneas-că, în perioada următoare, o nouă campanie de atragere de investitori pentru a strânge cât mai multe oferte finale. Astfel, vor fi publicate anunţurile de licitaţie în presa internaţională, în special în Germania şi Anglia. Decizia de atribuire a licitaţiilor nu aparţine numai administratorului judiciar, ANRM având un cuvânt greu de spus. "ANRM va decide, conform procedurilor obişnuite de concesiune, cine va fi câştigătorul, ce criterii trebuie să respecte în materie de experienţă în domeniu şi ce investiţii obligatorii trebuie impuse după privatizare", a adăugat domnul Zăvăleanu.

Principala dificultate în acest proces de privatizare este, în opinia administratorului judiciar, depozitarea sterilului rezultat din exploatare. Posibilităţile actuale de stocare nu permit o exploatare completă a zăcămintelor de cupru existente. Trebuie găsite alternative de amenajare în deplină siguranţă a acestor depozite, într-o zonă naturală protejată.

Răzvan Zăvăleanu apreciază că procesul de privatizare va mai dura circa şase luni. De interes din activele "Moldomin" mai sunt doar minele de suprafaţă, cele de adâncime fiind în curs de închidere. Licenţele de exploatare mai sunt valabile 11-12 ani.

SC "Moldomin" SA s-a aflat, până la recenta intrare în faliment, în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară. În iulie 2010, a fost înaintată, din partea unor creditori al "Moldomin", cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă a societăţii. Tot anul trecut, Oficiul Participaţiilor Statului (OPSPI) a primit prima scrisoare de intenţie prin care un potenţial investitor şi-a exprimat interesul de a examina posibilitatea colaborării în privinţa extragerii şi preparării minereurilor de cupru din zăcământul Moldova Nouă.

Potrivit "RTZ & Partners", "Moldomin" a ajuns în faliment din cauza politicii păguboase a statului care a menţinut, după Revoluţie, la un nivel fix foarte scăzut preţurile pentru cuprul extras.

Preţul cuprului a atins, vineri, un nou nivel record, extinzându-şi creşterea pe fondul speculaţiilor privind un consum sporit la nivel mondial, alimentat de redresarea economiei.

Cotaţia cuprului cu livrare în martie a crescut cu 3,5 cenţi (0,8%), la 4,5795 dolari livra la finele şedinţei de la Comex New York (o livră = aproximativ 500 grame).

Anterior, preţul a atins recordul maxim de 4,614 dolari livra.

În perioada 31 ianuarie - 4 februarie, preţul cuprului a urcat cu 4,7%. Potrivit "Barclays Capital", deficitul de pe piaţa cuprului va fi de 822.000 tone metrice în 2011, mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb