EXCLUSIVITATE ANRE: "Piaţa de energie a fost manipulată"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 septembrie 2014

ANRE: "Piaţa de energie a fost manipulată"

Zeci de amenzi date operatorilor din piaţă şi OPCOM

Piaţa noastră de electricitate a fost manipulată în ultimul an prin tranzacţii care s-au încheiat pe OPCOM cu preţuri şi cantităţi variabile, arată reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) într-un document care a intrat în posesia ziarului BURSA.

Documentul reprezintă nota de justificare a noilor regului de tranzacţionare adoptate de ANRE, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi care nu mai permit încheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preţuri şi cantităţi variabile.

Potrivit acestuia, specialiştii ANRE consideră: "Operatorii declară că trebuie permise contracte cu preţuri flexibile (formule de preţ) şi cantităţi incerte, deoarece aceasta ar încuraja contractarea pe termen lung şi contractarea energiei produse de capacităţile cu variabilitate mare a producţiei, respectiv cele pe bază de surse regenerabile de energie. Licitaţia pe un preţ care nu contează, în majoritatea cazurilor, decât într-o cotă de 1% la preţul de contract, reprezintă o manipulare a pieţei de energie electrică (preţul de licitaţie poate fi oricât de mare sau oricât de mic, deoarece el nu contează pentru părţile care se vor angaja în contract, dar va da o indicaţie eronată celorlalte părţi interesate şi scade gradul de transparenţă a licitaţiei respective)".

Ziarul BURSA a relatat, recent, în exclusivitate, că operatorii din piaţa de energie susţin că ANRE împiedică dezvoltarea pieţei prin instituirea obligativităţii tranzacţionării electricităţii cu preţuri şi cantităţi fixe, care nu vor mai face posibilă încheierea de contracte pe termen lung. În schimb, specialiştii ANRE afirmă că scopul încheierii de contracte pe termene medii-lungi este în principal acela de a asigura părţile asupra unui preţ şi unei cantităţi fixe, bine determinate, care să permită bugetarea cheltuielilor/veniturilor (sunt instrumente de asigurare împotriva riscului de volatilitate). "Orice alt tip de contracte transferă acest risc de la una din părţi la cealaltă, dar într-un mod netransparent, care distorsionează rezultatele pieţei, cu efecte extrem de periculoase asupra celorlalţi participanţi", se mai arată în documentul citat.

Reprezentanţii ANRE au dat ca exemplu preţurile mici de vânzare a energiei electrice pe piaţa spot din ultima vreme, care, în opinia lor, sunt determinate în principal de ofertele producătorilor de energie regenerabilă. Aceşti producători îşi permit preţurile mici deoarece îşi acoperă o mare parte a costurilor din vânzarea certificatelor verzi, conform sursei citate care subliniază că "aceste preţuri nerealiste ameninţă însă viabilitatea producătorilor clasici, care contribuie la funcţionarea sigură a sistemului".

Prin promovarea noului regulament de tranzacţionare, ANRE a dorit să facă imposibilă încheierea, sub eticheta utilizării PCCB, de contracte negociate bilateral în prealabil, întărind astfel respectarea principiului nediscriminării impus de lege.

Lupta se mută în instanţă

Acest conflict între ANRE şi participanţii la piaţă vine pe fondul unei ploi de amenzi pe care reglementatorul le-a dat în acest an pentru contracte încheiate pe OPCOM, în care energia s-a tranzacţionat la preţuri şi cantităţi variabile.

Şi OPCOM, operatorul bursei noastre de energie, a fost sancţionat tocmai din acest motiv. Toate amenzile au fost contestate în instanţă, conform mai multor surse din piaţă.

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii ANRE ne-au explicat, ieri, de ce în piaţa noastră de energie plouă cu sancţiuni: "Începând cu luna ianuarie 2013, ANRE a constatat apariţia pe piaţa PCCB a unui număr semnificativ de oferte de vânzare cu preţ minim şi, respectiv, oferte de cumpărare cu preţ maxim introduse de unii participanţi, care se disting prin faptul că unele din caracteristici (putere, cantitate, preţ de livrare) nu respectă modul de definire descris în Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică. Conform definiţiei prevăzută în Regulament, atât ofertele de vânzare, cât şi cele de cumpărare de energie electrică introduse pe PCCB trebuie să cuprindă specificarea fermă a profilului de livrare (bandă/vârf/gol), puterea de livrare, cantitatea de energie electrică destinată livrării, perioada de livrare şi preţul propus pentru începerea licitaţiei care trebuie să includă valoarea componentei de injecţie în reţea a tarifului de transport. Efectele negative ale introducerii elementelor variabile de putere şi preţ în cuprinsul ofertelor nu sunt deloc de neglijat. Pe lângă faptul că nu respectă modul în care este construită această piaţă, neprecizarea exactă a puterii şi deci a cantităţii ofertate şi/sau modificarea preţului de tranzacţionare faţă de cel publicat iniţial în ofertă este de natură să introducă semnale puternic distorsionate în piaţă legate de evoluţia preţului mediu pe PCCB, de indicatorii de concentrare calculaţi de OPCOM SA pe baza cantităţilor ofertate, respectiv tranzacţionate".

Ei ne-au explicat că lipsa unor indici de referinţă credibili anulează una dintre cele mai importante caracteristici ale acestei pieţe - transparenţa - şi influenţează negativ deciziile privind ofertele de preţ din piaţă. De asemenea, modificarea cantităţilor în cadrul contractului după începerea executării presupune voinţa ulterioară a părţilor, acestea devenind, în fapt, contracte negociate bilateral în afara pieţei centralizate, fără satisfacerea condiţiilor clare impuse de Legea Energiei.

Necesitatea definirii acestor caracteristici ca ferme a rezultat din necesitatea de asigurare a transparenţei informaţiei, existenţei unor semnale de preţ clare şi comparabile şi a nediscriminării între participanţi. Din aceste motive, informaţiile primite în momentul introducerii în piaţă a ofertelor, fie ele de vânzare sau de cumpărare, este obligatoriu, în viziunea ANRE, să rămână nemodificate pentru a nu induce în eroare participanţii şi pentru a asigura condiţii echitabile de concurenţă pe această piaţă.

ANRE acuză OPCOM că a promovat contractele neconforme cu legea şi regulamentele

Întrebaţi de ce au aplicat amenzi abia în 2014 când astfel de contracte cu preţuri şi cantităţi variabile se încheie pe piaţa PCCB încă din 2013, oficalii ANRE ne-au răspuns că au demarat o corespondenţă cu OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) referitoare la acest tip de contracte încă din martie 2013.

Ei acuză: "OPCOM nu numai că nu a semnalat la momentul respectiv existenţa vreunei anomalii sau cel puţin a unui comportament anormal de ofertare al participanţilor la PCCB, conform atribuţiilor proprii de supraveghere stabilite prin cadrul de reglementare în vigoare, în calitate de unic operator al pieţelor centralizate, ci a susţinut, atât în scris cât şi practic, demersul participanţilor de introducere a ofertelor cu putere variabilă, respectiv a modificării preţului începând cu a doua lună de livrare a preţului după formule de calcul. În pofida atenţionărilor repetate ale ANRE asupra situaţiei create, OPCOM a continuat, pe parcursul anului 2013, să accepte ofertele neconforme în vederea tranzacţionării, publicându-le pe site-ul propriu şi tratându-le ca fiind corecte".

În încercarea de a elimina o asemenea situaţie, ANRE susţine că a solicitat chiar încetarea practicii respective de către OPCOM, singurul în măsură să respingă la tranzacţionare ofertele care nu se supun tuturor cerinţelor cadrului de reglementare în vigoare. Având în vedere continuarea practicii respective, ANRE a trecut la întocmirea de note de sesizare şi la amendarea atât a participanţilor, cât şi a OPCOM SA în calitate de operator al PCCB, potrivit sursei citate.

Responsabilii ANRE ne-au mai declarat că OPCOM ar fi trebuit să verifice conformitatea ofertelor introduse de participanţii la PCCB cu cerinţele cadrului legal în vigoare şi să le respingă pe cele neconforme. În lipsa semnalării OPCOM, ANRE s-a autosesizat ca urmare a reflectării în presă a unora dintre cazurile sancţionate şi a întreprins demersuri de lămurire şi rezolvare a situaţiei astfel create, inclusiv prin măsuri de sancţionare a celor implicaţi, potrivit sursei citate.

După solicitările repetate adresate OPCOM de conformare la cadrul legal şi de reglementare, ANRE a sancţionat într-o primă etapă numai OPCOM, ne-au mai spus oficialii ANRE, care ne-au menţionat că au considerat că, dacă operatorul pieţei şi-ar fi îndeplinit corect obligaţiile, ofertele neconforme propuse de participanţi pentru tranzacţionare ar fi fost respinse. "Astfel de comportamente pe piaţă ar fi fost descurajate, fără a fi influenţate caracteristicile PCCB şi fără a face necesară aplicarea de sancţiuni, care nu reprezintă, în mod evident, scopul activităţii ANRE", au adăugat specialiştii ANRE.

Oficialii ANRE ne-au spus că tranzacţiile încheiate pe piaţa PCCB administrată de OPCOM nu pot fi nici în prezent cu cantităţi nedefinite şi cu preţuri rezultate din formule, în care preţul de adjudecare a licitaţiei are doar o pondere infimă în preţul tranzacţiei. Ei ne-au explicat că adoptarea unui nou regulament, în care să fie stipulată clar obligaţia de a tranzacţiona energia numai la preţuri şi cantităţi fixe a fost considerat necesar pentru că a trebuit să fie introduse mecanisme transparente şi nediscriminatorii pentru încheierea contractelor de procesare a combustibilului, introduse ca definiţie în lege; pentru că a fost necesară eliminarea contractului-cadru din corpul regulamentului, precum şi reanalizarea accesului pe aceste pieţe al operatorilor de reţea, dar şi pentru că Autoritatea doreşte reducerea posibilităţilor ca piaţa să permită, prin abuz, înţelegeri prealabile şi, deci, nerespectarea, în fond, a principiului nediscriminării.

Comisia pentru industrii şi servicii a anunţat, ieri, că solicită Departamentului pentru energie, OPCOM SA şi ANRE transmiterea punctului de vedere şi a informaţiilor referitoare la "Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică". Sinteza discuţiilor şi concluziile aferente vor fi supuse dezbaterilor publice, într-o şedinţă a Comisiei ce va avea ca invitaţi pe toţi participanţii la piaţa energetică, precum şi ANRE şi Departamentul pentru energie, arată un comunicat remis redacţiei. Comisia pentru industrii şi servicii a solicitat transmiterea, până la data de 1 octombrie 2014, a punctelor de vedere şi propunerilor privind modificările considerate a fi necesare în legislaţia primară şi secundară în domeniu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Diferenta de pret mai mare de 30 % dintre pretul producatorului si pretul consumatorului final este manipulare si poate fi luata o referinta de pret comparativa cu piata europeana pentru lamuriri.

    Sforarii au fost si sunt ancorati in guvern !

    Grup infractional organizat !  

    1. corect ! sabotori

    astazi domnul Jaap Huijkes de la OMV si-a dat din motive personale demisia. Desi domnia sa , conform Reuters si-a perfectionat limba germana pentru a putea accede in boardul respectiv, probabil ca stie si un pic de romana :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb