Actualizare 14:30 Japonia este pregătită să ofere un medicament contra Ebola
Japonia a declarat că este pregătită să furnizeze un medicament tip anti-răceală dezvoltat la nivel local având ca scop tratarea virusului Ebola care se răspândeşte rapid, transmite Aljazeera.
Secretarul Şef de Cabinet Yoshihide Suga a relatat pentru reporteri astăzi că Tokyo poate oferi tableta favipiravir, dezvoltată de către o subsidiară Fujifilm, oricând la cererea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Suga a afirmat că Japonia monitorizează decizia OMS asupra unor detalii suplimentare asupra folosirii medicamentelor care nu sunt testate, relatează agenţia de ştiri AFP.
În caz de urgenţă, Japonia ar putea răspunde la cereri individuale înaintea altor decizii suplimentare ale OMS, a mai declarat acesta.
OMS a afirmat la începutul acestei luni că este etic să foloseşti medicamente netestate în cazul Ebola datorită efectului extins al epidemiei.
Dezvoltată de Toyama Chemical, o subsidiară Fujifilm, pentru tratarea tipului de virus gripal influenza, tableta a fost aprobată în martie de către Ministerul japonez de Sănătate.
Fujifilm este în discuţii cu Administraţia americană de Alimentaţie şi Medicamente asupra testărilor clinice ale medicamentului în tratarea Ebola, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Takao Aoki.
Compania are un stoc de tablete favirpiravir pentru mai mult de 20.000 de pacienţi, a declarat Aoki.
Acesta a declarat că virusul Ebola şi cel de influenza sunt de acelaşi tip şi teoretic efecte similare pot fi anticipate.
Câteva medicamente sunt dezvoltate pentru tratarea Ebola, însă sunt încă în primele etape de producţie şi nu există tratament care să se fi dovedit eficient împotriva virusului mortal.
--------
Actualizare 09:15 Virusul Ebola, confirmat în provincia Ecuator din Congo
Virusul Ebola este prezent în Republica Democrată Congo (RDC), în provincia Ecuator (nord-vest), a confirmat, duminică, ministrul congolez al sănătăţii, Felix Kabange Numbi, informează AFP.
"Rezultatele au ieşit pozitive. Virusul Ebola este confirmat în RDC", a declarat Kabange, cu referire la eşantioanele prelevate de la persoane afectate de o febră hemoragică ce a provocat, începând din 11 august, 13 decese în Ecuator.
"În urma analizării a opt eşantioane prelevate pe teren, Institutul Naţional pentru Cercetare Biomedicală (INRB) confirmă că două eşantioane sunt pozitive la virusul Ebola", a precizat Felix Kabange Numbi, într-un mesaj difuzat de televiziunea publică din Congo, subliniind că teste mai avansate sunt în curs.
Declarând "a şaptea epidemie de Ebola în RDC" după descoperirea virusului în această ţară (pe atunci Zair), în 1976, Dr. Kabange a afirmat, totodată, că aceasta "nu are nicio legătură cu cea din Africa de Vest".
"Experienţa dobândită în timpul celorlalte şase epidemii precedente va fi pusă în aplicare pentru a combate această boală", a mai spus ministrul, asigurând că epidemia se înregistrează doar 'în sectorul Jera, la peste 1.200 de km nord-est de Kinshasa.
---
Un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care activa în Sierra Leone împotriva epidemiei de Ebola a contractat virusul, informează un comunicat al organizaţiei dat publicităţii duminică, transmite AFP.
Conform sursei citate, este pentru prima dată când un membru al echipelor OMS pe teren este infectat de acest virus.
Persoana afectată este expert în epidemiologie, dar cetăţenia sa nu a fost comunicată. Acesta "primeşte cel mai bun tratament posibil" şi ar urma să fie transferat la alt centru de îngrijiri.
De la declanşarea epidemiei, OMS a trimis aproximativ 400 de persoane în regiunile afectate ale Africii de Vest - Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone.