E-ţigaretele şi dispozitivele care încălzesc tutunul sunt mai puţin nocive decât ţigaretele normale şi pot fi folosite ca prim pas în renunţarea la fumat, au afirmat, ieri, mai mulţi experţi din comunitatea internaţională de medici, în cadrul unui webinar intitulat "Questions and Answers on E-cigarettes: The experts have the word".
Profesorul Borislav Georgiev, şeful clinicii de cardiologie de la Spitalul Naţional de Cardiologie de la Sofia, Bulgaria, a afirmat: "Datele provin din testele clinice şi studii independente cu privire la e-ţigarete şi la efectele asupra utilizatorilor, persoane care în lipsa acestor e-ţigarete ar continua să fumeze ţigarete clasice. Produsele noi ajung la o proporţie din ce în ce mai mare de fumători care caută să reducă din numărul de ţigarete clasice sau să renunţe la fumat. Din acest motiv este important pentru aceste persoane şi pentru societate în general să aibă acces la informaţii care să nu inducă în eroare, informaţii clare, ştiinţifice, în legătură cu aceste produse. Există două categorii mari: aparatele care încălzesc tutunul şi e-ţigaretele. Marea diferenţă dintre cele două este că dispozitivul care încălzeşte tutunul conţine tutun adevărat la o temperatură prestabilită, iar e-ţigaretele au un lichid care conţine nicotină şi arome. În timp ce dispozitivele care încălzesc tutunul sunt folosite de către persoane care au încredere în aceste produse datorită multiplelor informaţii ştiinţifice şi teste clinice publicate, credibilitatea e-ţigaretelor ca dispozitiv de reducere a pericolului pentru fumători este mai redusă. Acest lucru se datorează faptului că informaţii false şi neclare au fost comunicate despre aceste ţigarete. Asta îi forţează pe fumători să se întoarcă la cele mai periculoase forme de nicotină, ţigaretele clasice. Noi prezentăm potenţialul pe care îl au aceste instrumente pentru reducerea pericolului pentru fumători şi modul în care pot fi folosite drept ajutor de renunţare la fumat".
Potrivit lui Georgiev, e-ţigaretele conţin mult mai puţine chimicale comparativ cu ţigările normale, iar doza de nicotină este şi ea mai mică.
La rândul său, doctorul britanic Peter Harper, fost şef al departamentului de oncologie de la spitalul Guy's, King's & St Thomas din Londra, a afirmat că estimările indică că 1 miliard de oameni de pe planetă vor continua să fumeze în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă, statistic, cel puţin 8 milioane de decese cauzate de fumat anual.
"Ce trebuie să înţelegem, ca doctori, este că oamenii, populaţia, face adesea alegeri nefericite în materie de stil de viaţă şi deşi suferă efecte medicale negative ca urmare a acestor alegeri şi le asumă. Deci unii pacienţi continuă să fumeze, pacienţii cu diabet continuă să mânânce prea mult şi să consume mâncăruri nesănătoase, pacienţii cu cardiopatii ischemice continuă să ducă vieţi sedentare cu diete nesănătoase, iar deşi schimbarea este evidentă pentru doctor şi adesea pentru familiile pacienţilor, aceştia continuă cu alegerile nefericite. Daunele potenţiale pot fi reduse ori prin evitarea în viaţa de zi cu zi a unui factor nociv, ori ca guvern poţi majora barierele. Pe tutun acest lucru se face prin majorarea taxelor şi prin legislaţia care interzice fumatul în baruri sau spaţii publice. Sau, se pot adopta alternative", a spus Harper.
Potrivit acestuia, trecerea de la fumatul clasic la alternative aduce cu sine beneficii de sănătate.
"Toate chimicalele (din ţigări) apar la o temperatură de circa 300-350 de grade. Odată ce începi să arzi tutunul poţi să vezi cum chimicalele inhalate se înmulţesc. Vârful unei ţigări arde la 900 de grade, punct în care tutunul s-a transformat în scrum. Deci arderea tutunului eliberează fum, fumul de la tutun conţine peste 6.000 de chimicale şi particule ultrafine. 93 dintre acestea sunt listate de către US FDA drept nocive şi din acestea aproape 80 sunt cancerigene. (...) Renunţarea la fumat este cea mai bună opţiune. Dar este foarte dificil. 94% din fumătorii diagnosticaţi cu cancer continuă să fumeze, ceea ce este foarte greu de înţeles şi istovitor pentru persoanele dragi. Deci renunţarea este cea mai bună opţiune. Dar pot alternativele noi să reducă pericolul? Eu cred că pot şi de asta sunt aici. (...) Mă refer la reducerea pericolului. Nu spun că nu există risc zero, ci că riscul este mai mic", a spus Peter Harper.
Acesta a adăugat: "Dacă era aşa simplu, de ce nu le-am adoptat? Există multe interese personale şi dificultăţi în a comunica aceste informaţii simple şi clare. Potrivit revistei Public Health England, e-ţigaretele presupun doar o fracţiune din riscul pe care îl reprezintă ţigaretele clasice, iar trecerea completă de la fumat la vapat aduce cu sine beneficii de sănătate substanţiale".
Potrivit acestuia, e-ţigaretele ar putea contribui la reducerea numărului de persoane cu până la 20.000 anual în Anglia şi Ţara Galilor, potrivit studiului din Public Health England 2020 citat de doctorul Harper.
"Inovaţiile precum dispozitivele cu încălzire şi e-ţigaretele pot reprezenta alternative mult mai puţin nocive comparativ cu ţigaretele clasice", alternative care ar putea reduce de asemenea numărul deceselor cauzate de fumat, a mai spus Peter Harper.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 26.03.2021, 13:39)
minciuna
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 17:25)
esti fumator ?