Schimbarea mentalităţii şi a modului de abordare a agriculturii sunt decisive pentru integrarea acesteia în standardele europene, a declarat recent directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, Florian Pavel.
"Drumul pe care trebuie să-l parcurgem în perioada 2004-2007 porneşte de la o agricultură care produce puţin şi scump la o agricultură performantă şi profitabilă în care calitatea va hotărî prezenţa sau eliminarea de pe piaţă", a afirmat Pavel, adăugînd: "Din acest moment, totul depinde de noi, de modul cum ne vom mobiliza resursele de care dispunem şi pe cele comunitare oferite pentru Programul SAPARD".
Pentru anul acesta, cel mai important aspect îl reprezintă înfiinţarea, consolidarea şi dezvoltarea exploataţiilor agricole private.
În acest sens se va urmări ca 50% din suprafaţa agricolă şi arabilă a judeţului, cel puţin, să se regăsească în sistem asociativ, asigurîndu-se suportul real pentru o agricultură performantă.
Asociaţiile profesionale constituie, de asemenea, o prioritate indispensabilă procesului de dezvoltare a realităţii între producătorii agricoli, între aceştia şi procesatori.
Sprijinul bugetar acordat producătorilor agricoli se va derula, în 2004, prin intermediul asociaţiilor profesionale. În fiecare comună se vor constitui cel puţin două asociaţii locale, cu profil vegetal, respectiv animalier, iar la nivel judeţean - Asociaţia Producătorilor Agricoli şi Asociaţia Crescătorilor de Animale.
Se va acorda o atenţie suplimentară întocmirii proiectelor SAPARD pe măsura 3:1 - Inves-tiţii în exploataţii agricole şi mă-sura 3:4 - Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice. Tot în 2004 se va avea în vedere armonizarea legislaţiei agri-cole româneşti cu cea comunitară, precum şi implementarea acesteia în practica productivă.