Explozia preţurilor materialor de construcţii dublează valoarea proiectelor din infrastructură

Ana Felea
Macroeconomie #Construcţii / 17 iulie 2021

Explozia preţurilor materialor de construcţii dublează valoarea proiectelor din infrastructură

Scumpirile înregistrate în ultimele luni pe piaţa materialelor de construcţii ridică valoarea proiectelor din infrastructură aflate în derulare sau deja pregătite pentru a fi scoase la licitaţie. Un exemplu vine din municipiul Buzău, acolo unde blocul de locuinţe pentru medici, aflat la etapa lansării licitaţiei pentru desemnarea constructorului, aproape că şi-a dublat costurile anunţate iniţial după explozia preţurilor materialelor de construcţii. Pentru realizarea unor caiete de sarcini în concordanţă cu preţurile actuale la materialele de construcţii dar şi pentru a fi siguri că lucrarea este atractivă pentru constructorii invitaţi să se înscrie la licitaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean au decis majorarea investiţiei de la 16 milioane de lei, cât a fost estimată în vara anului trecut, la aproape 30,5 milioane de lei.

Medicii care vor accepta să trateze pacienţii din Spitalul Judeţean Buzău vor avea, în viitorul apropiat, un bloc de locuinţe construit special cadrele medicale. Proiectul a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Buzău şi aprobat anul trecut. Acum, proiectul a ajuns la etapa lansării licitaţiei pentru desemnarea constructorului, însă înaintea acestui pas, autorităţile judeţene au constatat că este nevoie de încă o modificare: cea a costurilor totale. Totul pentru că, în ultimele luni, preţurile materialelor de construcţii au crescut şi de câteva ori, unele, cum ar fi cele necesare acoperişurilor, chiar şi cu până la 300%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în şedinţa de joi, 15 iulie, consilierii judeţeni au aprobat aproape dublarea investiţiei pentru construirea blocului de locuinţe pentru medici.

"Se aprobă indicatorii tehnico - economici ai investiţiei "Construire bloc de locuinţe de serviciu" - Municipiul Buzău, Bulevardul Gării, nr. 8, după cum urmează: - Valoarea totală a investiţiei 30.416.233,48 lei din care: - C+M: 25.263.898,73 lei. Sumele menţionate includ TVA.", se arată în proiectul de hotărâre.

Petre Emanoil Neagu, preşedinte Consiliul Judeţean Buzău: "A trebuit să facem nişte modificări pentru că preţurile, în general, la materialele de construcţii au crescut foarte mult şi pentru că începe procedura de licitaţie, nu vrem să mergem cu un caiet de sarcini care nu poate fi viabil, să riscăm să nu vină nimeni la licitaţie. Pe moment noi nu plătim niciun ban. Vedem ce se întâmplă şi după licitaţie. Ştiţi că o licitaţie nu merge niciodată pe sută la sută din valoare. (...) Am făcut aceste modificări ca să nu ne trezim cu un caiet de sarcini neactualizat şi să nu vină nimeni la licitaţie. Din nefericire, este o problemă la nivel european asta cu crescutul preţului la materiale şi aşteptăm să vedem încotro o luăm pentru că s-au făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării şi se caută soluţii. De aceea a fost nevoie să modificăm astăzi anumiţi indicatori ca să avem toate datele actualizate la timp".

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că, potrivit INS, preţul materialelor de construcţii a crescut cu procente cuprinse între 25 şi 75 %, iar cu la unele produse din lemn folosite de obicei la acoperişuri sunt preţuri mai mari cu circa 300%.

"Ca urmare a situaţiei existente în domeniul construcţiilor, a creşterilor constante ale preţurilor materialelor, echipamentelor şi utilajelor, autoritatea contractantă s-a văzut nevoită să solicite actualizarea documentaţiei economice. Actualizarea s-a făcut în vederea stabilirii noilor indicatori economici, cu scopul de a demara procedurile de achiziţie a execuţiei de lucrări în vederea realizării construcţiei. Ca suport pentru realizarea actualizării valorii estimate a lucrărilor, au fost folosiţi indicii Institutului Naţional de Statistică la luna aprilie 2021 pentru categoria "Construcţii Rezidenţiale" şi următoarele creşteri aproximative ale următoarelor materiale, cu impact asupra valorii totale estimate în Studiul de fezabilitate: - polistiren - 58%; - conducte PVC, polietilenă, polipropilenă - 60% la produsul finit; - tablă zincată - 50%; - otel beton - 57%; - benzi OL laminate la cald - 75%; - produse de balastieră (nisip, pietriş, refuz de ciur) - 50%; - motorină şi bitum - 25%; - produse LEMN - 300%, cu impact asupra a tot ceea ce înseamnă: acoperişuri, sprijiniri, eşafodaje, cofraje, dar si produse secundare extrem de utilizate: PAL, PFL, OSB, TEGO", se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii judeţeni din Buzău.

La rândul său, Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău a explicat, după momentul votului, că era absolut necesar ca indicatorii tehnico-economici să fie actualizaţi pentru că deja sunt probleme aproape pe majoritatea şantierelor din cauza acestor scumpiri şi, în plus, este foarte greu să modifici valoarea investiţiei în timpul derulării proiectului.

"În ultima vreme, practic, s-a produs o explozie a preţurilor materialelor de construcţie. Este foarte greu să modifici în timpul jocului, pentru că asta este legislaţia, anumite lucruri din caietele de sarcini şi implicit din ce s-a întâmplat la licitaţie, şi putem să ajungem ca unii constructori să nu-şi mai poată continua lucările pentru că nu mai devin rentabile şi pot ajunge chiar la faliment. (...) Marea majoritate a constructorilor au făcut notificări că nu îşi pot duce la îndeplinire contractele. Avem, de exemplu, o firmă la întreţinerea de vară a drumurilor, dar din fericire contractul se termină în toamna aceasta, iar firma nu a mai venit la lucru. Oamenii ne-au trimis o notificare în care nu le mai convin preţurile din motive obiective. Încă suntem în negociere, dar cel mai probabil se va ajunge la rezilierea de comun acord a contractului. Noroc că respectivul contract este pe final şi din toamnă putem face alte licitaţii pentru programul următor", a adăugat preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Conform proiectului, blocul de locuinţe pentru medici ar urma să aibă parter şi 5 etaje. Vor fi 20 de locuinţe alcătuite din apartamente cu două camere şi garsoniere. De asemenea, vor fi amenajate spaţii de birouri, arhivă şi cameră specială pentru centrala termică. Locuinţele vor fi extrem de spaţioase, pe fiecare etaj fiind distribuite patru apartamente, dintre care trei cu două camere a căror suprafaţă utilă va fi de circa 68 sau 70 de metri pătraţi şi un apartament cu o cameră, cu o suprafaţă utilă de 48 de metri pătraţi. De asemenea, pe fiecare etaj vor fi amenajate o cameră de depozitare şi un uscător. Locuinţele din viitorul bloc de pe Bulevardul Gării vor fi destinate medicilor care vor veni să profeseze la Spitalul Judeţean Buzău, dar au domiciliul în alt judeţ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Majorare de la 16 la 30 de milioana. Clar... scumpe materialele dom'le.

    cand vine driapta vin si belelele , garantat !

    Cel putin din cifrele vehiculate in articol rezulta ca pretul ar fi trebuit sa creasca cu 50-60%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb