Exportatorii cer îngheţarea preţurilor la utilităţi

Florentina Cioacă
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iunie 2005

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) au cerut Executivului să adopte o serie de măsuri în sprijinul exportatorilor, în condiţiile în care această ramură a economiei traversează o perioadă extrem de dificilă. În primul rînd, exportatorii au solicitat îngheţarea preţurilor la utilităţi, motivînd că nu au fost fundamentate corespunzător. În opinia lui Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, aceste preţuri ar trebui să fie cel puţin la nivelul costurilor, nu să fie umflate fără motiv, prin decizii politice. Mai mult, costul abonamentelor la gaze să nu fie suportat retroactiv de exportatori, ci de cei care au greşit contractual.

Totodată, exportatorii vor solicita Băncii Naţionale a României ca, pe lîngă bonificaţiile din dobînzile creditelor în lei, care sînt momentan de 50% pentru exportul obişnuit şi 60% pentru cel complex, să se introducă o bonificaţie şi pentru creditele în valută, din care o parte să fie suportată de "Eximbank", iar restul, de către banca centrală. De asemenea, reprezentanţii ANEIR solicită Guvernului majorarea cu 50% a fondurilor de susţinere a acţiunilor de export pentru anul viitor.

Prezent la şedinţa reprezentanţilor ANEIR, vicepremierul George Copos a subliniat importanţa exportatorilor pentru economia românească, precizînd că aceste activităţi asigură peste 70% din produsul intern brut. În opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă această ramură a economiei româneşti este reprezentată de sistemul vamal. George Copos consideră că în România intră produse care sînt subevaluate la vamă, astfel pierzîndu-se importante sume de bani. În aceste condiţii, vicepremierul propune modificarea legislaţiei vamale, a Codului Muncii şi a legii Patronatelor. George Copos consideră ca fiind necesară şi modificarea legii falimentului, prin introducerea compensării bilaterale a obligaţiilor. "Voi sînteţi eroii naţionali ai sistemului", a catalogat George Copos exportatorii, recunoscînd astfel greutăţile pe care le întîmpină reprezentanţii acestei ramuri economice: "Dacă rezistaţi în aceste condiţii vitrege, sînteţi de două ori mai valoroşi", a mai adăugat vicepremierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb