Producătorii turci de citrice vor ca România să aibă o cotă mai mare în exportul lor de profil, care se apropie de un miliard de dolari, în condiţiile în care ţara noastră îşi asigură mai mult de jumătate din importul necesar de citrice din Grecia şi Turcia, potrivit Turkish Citrus Promotion Group.
În vederea realizării acestui obiectiv, reprezentanţii exportatorilor turci de citrice în România şi cei ai principalelor lanţuri de retail din ţara noastră au avut o întâlnire săptămâna aceasta, prilej cu care Ali Kavak, preşedintele Turkish Citrus Promotion Group, a declarat: "Relaţile economice şi comerciale dintre Turcia şi România nu au mai înregistrat o dezvoltare deosebită în ultimii ani, constatăm că s-au oprit, parcă, şi s-au concentrat în jurul cifrei de 5-6 miliarde de dolari. La fel este situaţia şi în privinţa fructelor şi legumelor proaspete şi a citricelor. Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să amplificăm comerţul dintre cele două ţări".
Turkish Citrus Promotion Group are o cotă mică pe piaţa din România şi doreşte creşterea semnificativă a acesteia.
Turcia ocupă locul cinci în lume la producţia de legume şi fructe proaspete, cu o cotă de 2,4%. La producţia de citrice, însă, Turcia ocupă locul nouă, cu o cotă de 2,7%, conform Turkish Citrus Promotion Group, care mai arată că Turcia se situează pe locul 36 mondial la exportul de mandarine, pe locul 35 la exportul de lămâi, pe locul 20 la exportul de portocale şi pe locul nouă la exportul de grapefruit.
Pe piaţa noastră, Turcia ocupă locul întâi la importul de lămâi, cu o cotă de 57,2%, iar la importul de grapefruit este pe acelaşi loc întâi, care presupune însă o cotă de 46,6%. La importul de portocale al României, Turcia ocupă locul patru, cu o cotă de 6,4%, iar la importul de mandarine, locul trei - cu o cotă de 17%, conform Turkish Citrus Promotion Group, care subliniază: "Este necesar să se asigure sporirea exporturilor noastre în România, la ambele produse (n.r. - portocale şi mandarine)".
Ţara noastră importă citrice în proporţie de 33,1% din Grecia, respectiv de 24,8% din Turcia, potrivit Turkish Citrus Promotion Group.