Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, a lansat pe Sistemul Public de Achiziţii Publice (SEAP) un proces de consultare a pieţei pentru activităţi estimate la 942 milioane dolari, fără TVA, pentru identificarea unui potenţial unic furnizor pentru servicii de proiectare, achiziţie şi construcţie a facilităţilor de producţie de gaze în zona românească a Mării Negre. Compania americană este lider global în producţie de hidrocarburi marine şi s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activităţile de explorare din perimetrul Neptun - Zona de Apă Adâncă a Mării Negre.
Dezvoltarea perimetrului Neptun - Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România.
Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.
Acest anunţ este parte din activităţile de evaluare tehnică şi comercială a viabilităţii proiectului, evaluare care durează în jur de doi ani. Astfel, decizia finală de investiţii se va lua abia anul viitor, potrivit News.ro.
Dacă ExxonMobil şi OMV Petrom vor decide să dezvolte perimetrul Neptun, potrivit anunţului din SEAP, construcţia facilităţilor submarine este estimată la trei ani.
Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil şi OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.
Companiile energetice aşteaptă să afle care va fi politica guvernului român în ceea ce priveşte taxarea hidrocarburilor, în special în privinţa noilor redevenţe care ar trebui stabilite de guvern în următoarea perioadă pentru exploatarea resurselor din România.
Guvernul a aprobat în şedinţa din 2 martie un Memorandum prin care s-a decis înfiinţarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potenţial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobil şi OMV Petrom
Compania românească OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil explorează o zonă de mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre, parteneriat care a început în 2008.
În 2012, cele două companii au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun.
Potrivit informaţiilor iniţiale, rezervele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 09:32)
Acele gaze trebuie aduse pe tarm si procesate,adica separate de apa,condensat,nisip si alte impuritati,unde se va face asta ? poate la OIL Terminal...d-le ziarist pune aceasta intrebare si poate afli de ce creste OIL Terminal.
1.1. s-a lasat ceata...ceva de speriat... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ion în data de 13.04.2017, 19:35)
oil da dividende generoase, de aia a crescut...
oil terminal, dupa cum spune si denumirea este un terminal de petrol, fara gaze...
romgaz, transgaz dupa cum le spune si denumirile se ocupa de asa ceva...
gazele se extrag si se conditioneaza, conform standardelor la fata locului, dupa care sunt transferate...se lucreaza stiintific, deci fara nisip in gaze sau gaze prin nisip.