Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2,3 mii de miliarde de dolari, în pofida unor "mega-tranzacţii" - cum ar fi Vodafone - Verizon, a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată, conform unei analize EY.
"În pofida aşteptărilor ca activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) să intre într-o fază de creştere sustenabilă la începutul acestui an, 2013 a marcat o scădere fără precedent la nivel global, pentru al treilea an consecutiv. Aceste scăderi poziţionează activitatea de fuziuni şi achiziţii la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi sub nivelul perioadei "dot com", în urmă cu treisprezece ani", se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Pip McCrostie, Vicepreşedinte global EY, servicii de asistenţă în tranzacţii, spune: " În timp ce ultimul trimestru al anului 2013 a înregistrat o îmbunătăţire economică modestă, situaţia de pe piaţa de M&A a rămas nu foarte optimistă. Ca urmare, inerţia din domeniul tranzacţiilor s-a menţinut, deoarece mulţi jucători au optat ca şi până acum să rămână spectatori decât să participe activ pe piaţa de M&A. Dar 2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită de pe piaţa M&A. Există o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării. Îmbunătăţirea încrederii din consiliile de administraţie din companii indică şi faptul că multe corporaţii îşi propun să obţină creştere în 2014 prin realizarea de achiziţii".
Activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat rezultate mixte în cadrul ţărilor BRIC, cu o scădere abruptă în Brazilia (-27,5%), Rusia (-23,8%) şi India (-9,2%), în timp ce China şi-a consolidat poziţionarea ca a doua cea mai importantă piaţă pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii. Volumul tranzacţiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%, se mai arată în analiza EY.
"Totuşi, o scădere şi mai abruptă a valorii sectorului de fuziuni şi achiziţii de la nivel global a fost contrabalansată de o performanţă relativ robustă în S.U.A., unde s-a înregistrat o creştere de 27% a valorii tranzacţiilor faţă de anul precedent pentru achiziţia de active cu baza în Statele Unite", potrivit sursei citate.
Germania a ocupat locul 3 ca valoare totală a tranzacţiilor, poziţionare la care a contribuit şi o dublare a activităţii de fuziuni şi achiziţii venind din afara ţării, care a însumat 74 de miliarde de USD în 2013. Marea Britanie şi Canada ocupă următoarele poziţii din top 5 ca valoare a tranzacţiilor.
Conform EY, activitatea de fuziuni şi achiziţii a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie şi utilităţi şi cel de imobiliare au înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii. Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%.