EY: ÎN EUROPA DE EST, România, printre destinaţiile cele mai atractive pentru investiţii

V.B.
Companii / 21 noiembrie 2014

România, printre destinaţiile cele mai atractive pentru investiţii

Ţara noastră a urcat pe locul al treilea în topul celor mai atractive pieţe pentru investiţii străine directe din zona ECE (Europa Centrală şi de Est), câştigând 2 puncte procentuale în preferinţele investitorilor, conform ediţiei din 2014 a studiului EY "European attractiveness survey".

Pe fondul scăderii atractivităţii pieţelor din Polonia (31%, în scădere cu 6% faţă de 2013) şi Cehia (11%, în declin cu 4% raportat la 2013), România (+2%) este considerată, alături de Ungaria (+3%) şi Turcia (+4%), una dintre destinaţiile cele mai atractive pentru investiţii din Europa de Est, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Din cauza unui grad ridicat de expunere faţă de ţările europene, al unui sector bancar fragil şi al dependenţei puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numărul de proiecte FDI din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 12%, însă a înregistrat o creştere de 19% în Europa de Vest în perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008. Această divergenţă este şi mai bine evidenţiată în cazul creării de noi locuri de muncă, zona ECE consemnând o diminuare de 30%, comparativ cu doar 13% în Europa de Vest.

Cu o scădere de 22% a volumului de proiecte FDI (investiţii străine directe) în anii de criză, Polonia şi-a pierdut poziţia fruntaşă ca destinaţie de investiţii între economiile europene emergente în favoarea Rusiei şi a coborât pe poziţia a cincea în termeni de generare de locuri de muncă în intervalul 2009-2013. Polonia a fost, până în 2013, singurul stat membru UE care a înregistrat creşteri pozitive în timpul crizei.

Republica Cehă, altă economie-cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investiţii străine între 2009 şi 2013. În pofida acestui declin, Polonia şi Cehia continuă să ocupe primele două poziţii în topul destinaţiilor FDI din Europa Centrală.

Între 2009 şi 2013, numărul de proiecte de investiţii din Turcia a sporit cu 129%, ţara poziţionându-se pe locul al treilea după creşterea volumelor de proiecte (după Germania şi Marea Britanie) şi pe a zecea poziţie în întreaga Europă ca destinaţie atractivă pentru FDI.

Creşterea nivelului de investiţii în Turcia în perioada 2009-2013 a atras un spor de 162% al creării de noi locuri de muncă. Cu cele 98 proiecte începute (în creştere faţă de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmându-se ca noul pol european pentru proiecte mari în segmentul de producţie, Turcia a atras mai multe investiţii mari în sectorul auto. SUA şi Germania rămân principalii investitori din această ţară, cu 24%, respectiv 16% din totalul investiţiilor străine, se mai arată în comunicatul EY.

Rusia a atras 114 proiecte FDI în 2013 şi a preluat prima poziţie în topul destinaţiilor FDI din afara Europei Occidentale în timpul anilor de criză. Deşi numărul de proiecte FDI a scăzut cu 11% faţă de anul anterior, Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top ca principală destinaţie în regiunea ECE, după ce coborâse în urma Poloniei în anul 2012.

Acest lucru vine pe fondul faptului că Rusia a reuşit în ultimii ani să atragă câteva proiecte cheie de investiţii în sectorul producţiei de maşini, al industriei grele şi al unor sectoare precum industria chimică şi cea a echipamentelor de maşini mari de transport, şi a reuşit să se menţină pe poziţia de top în regiunea ECE. Cu toate astea, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situaţia din Ucraina să afecteze atractivitatea Rusiei, consideră analiştii EY.

Ca în cazul atractivităţii ţărilor, multe oraşe din regiunea ECE şi-au pierdut masiv din atractivitate. Când li s-a cerut să numească trei dintre cele mai atrăgătoare oraşe din Europa, doar 17% din participanţii la studiu au numit oraşe din regiunea ECE. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oraş din Europa de Vest şi cu cei 19% care au numit un oraş din Europa de Sud. În linie cu rezultatele din anii anteriori, investitorii au ales Londra, Paris, Berlin, Frankfurt şi Munchen drept principalele cinci destinaţii de investiţii în Europa. Moscova a coborât de pe locul 8 pe 10. Praga şi Varşovia au căzut pe locurile 12, respectiv 14, punctează autorii studiului.

Anul trecut, investiţiile BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de muncă. China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principală de achiziţii efectuate cu scopul de a dobândi acces la mărcile de consum european şi la tehnologia europeană. Cele 153 de proiecte FDI lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de muncă. India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al producţiei de maşini şi cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investiţii din partea Indiei.

Studiul EY "European attractiveness survey: back in the game" din acest an are la bază o metodologie în doi paşi: analizează, pe de o parte, concretizarea investiţiilor străine directe în Europa, iar, pe de altă parte, percepţia comunităţii internaţionale de investitori asupra atractivităţii continentului european. Rezultatele cercetării sunt obţinute pe baza EY European Investment Monitor (EIM) - care urmăreşte proiecte de investiţii străine directe ce creează noi locuri de muncă şi facilităţi - şi a opiniilor exprimate de peste 800 de lideri de afaceri din întreaga lume. Această analiză examinează cu atenţie rolul pe care l-au jucat pieţele emergente în evoluţia investiţiilor străine directe din Europa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb