EY România: Aplicarea beneficiilor fiscale ar contribui major la optimizarea fluxurilor financiare

F.D.
Miscellanea / 9 octombrie 2023

EY România: Aplicarea beneficiilor fiscale ar contribui major la optimizarea fluxurilor financiare

O serie de beneficii fiscale prevăzute în Codul Fiscal pot asigura o mai bună structurare a cash flow-ului şi a impozitelor datorate către bugetul de stat, dacă ar fi aplicate, total sau parţial, în funcţie de profilul şi domeniul de activitate, spun reprezentanţii EY România.

Potrivit sursei citate, beneficiile fiscale se pot clasifica în trei mari categorii, după impozitele asupra cărora au impact, în sensul reducerii bazei de impozitare la calculul acestora. Astfel, Codul Fiscal prevede beneficii fiscale cu impact direct asupra impozitului pe profit, care pot fi acordate pentru profitul reinvestit, activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, amortizarea accelerată, creşterea capitalurilor proprii şi consolidarea fiscală a grupurilor de companii. A doua categorie cuprinde facilităţi fiscale cu impact pe zona taxelor indirecte, oferind bune oportunităţi de reducere a acestora şi se referă la elemente precum grupul fiscal, dobânzi la rambursări întârziate, amânarea plăţii TVA în vamă. A treia categorie cuprinde facilităţi pe zona impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (plan de acţiuni de tipul Stock Option Plan - SOP), pentru domeniul IT, precum şi pentru activităţi de cercetare-dezvoltare (R&D).

"Recomandăm companiilor să aibă prioritar în vedere aplicarea facilităţilor fiscale existente în România, întrucât sunt generatoare de beneficii şi îmbunătăţesc semnificativ cash-flow-ul, atât prin diversitatea lor, cât şi prin existenţa reglementărilor legislative clare. Analiza efectuată de noi la nivelul contribuabililor români arată că, la momentul actual, firmele româneşti nu conştientizează întru totul potenţialul beneficiilor fiscale şi, prin urmare, încă nu le utilizează la capacitate maximă", a subliniat Andra Caşu, Partener şi liderul departamentului Taxe directe, EY România.

Impactul aplicării beneficiilor fiscale asupra impozitelor directe

Codul Fiscal prevede scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru o serie de active, iar anul 2023 a extins aria de aplicare prin adăugarea a două noi categorii, şi anume activele reprezentând retehnologizarea, precum şi cele utilizate în producţie şi procesare. Scutirea se aplică doar pentru produse noi, iar companiile trebuie să acorde atenţie condiţiilor de aplicare. De exemplu, nu se poate cumula această facilitate cu amortizarea accelerată, astfel că este obligatorie identificarea tipurilor de active care se califică şi a beneficiilor de cash flow care ar putea fi obţinute, arată sursa citată.

Foarte importante, dar încă puţin accesate de către companii, sunt facilităţile acordate pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, mari generatoare de beneficii de cash flow prin aplicarea lor într-un mod coerent. "Avem experţi, se pot crea procedurile necesare, astfel încât să fie evitat riscul de neconformare la eventuale controale ale fiscului, deci nu mai e cazul unei reticenţe din partea companiilor în analiza şi adoptarea beneficiilor pe zona de cercetare-dezvoltare", a adăugat Andra Caşu.

"Vedeta" beneficiilor fiscale rămâne reducerea impozitului pe profit pentru menţinerea şi creşterea capitalurilor proprii, introdusă în legislaţie în anul 2020, care se mai poate aplica doar până în 2025. Presupune o modalitate de calcul complexă, prin care se poate obţine o reducere maximă de 15% a impozitului pe profit. Cele mai importante aspecte de urmărit se referă la metoda de calcul, încadrarea în procentele legale şi identificarea corectă a elementelor incluse în capitalul propriu ajustat.

Soluţii şi oportunităţi de reducere a costurilor pe zona taxelor indirecte

În domeniul impozitului pe profit şi TVA - acum este clarificată şi noţiunea de grup pentru impozitul pe profit - sunt anumite condiţii pentru aplicarea consolidării fiscale, la fel ca în cazul grupului TVA. În plus, contribuabilii pot accesa o serie de facilităţi pe baza acquis-ului comunitar.

"Pe baza directivei de TVA putem accesa anumite beneficii fiscale, ce exced prevederile mai stricte din Codul fiscal. Astfel, avem opţiunea de a ne adresa instanţei naţionale şi Curţii Europene de Justiţie. În cazul unei decizii favorabile, autorităţile fiscale din România vor fi obligate să aplice decizia instanţei", a precizat Costin Manta, Partener EY, Impozite indirecte.

Recomandarea experţilor EY este pentru atenţie la cuantificarea beneficiilor, pe baza situaţiei companiei din prezent, să fie realizată o previziune pe baza planurilor de afaceri şi apoi să se analizeze o posibilă implementare.

Jurisprudenţa europeană este "o mină de aur", în opinia experţilor EY, şi oferă companiilor româneşti soluţii privind recuperarea TVA pentru creanţele neîncasate, recomandarea fiind de a solicita restituirea TVA virată la bugetul de stat, atât timp cât există o probabilitate rezonabilă (şi nu definitivă) de neîncasare.

"În contextul actual, în care se aşteaptă o înăsprire a legislaţiei fiscale, menţinerea facilităţilor fiscale reprezintă o oportunitate importantă de reducere a costurilor fiscale şi de îmbunătăţire a indicatorilor de cash flow. Totuşi, conform celui mai recent studiu EY, o mare parte dintre contribuabili au omis să aplice aceste facilităţi fiscale. Recomandarea noastră este să se analizeze oportunitatea aplicării lor, întrucât procedura de aplicare este relativ clară şi simplă, iar beneficiile se vor vedea într-un termen foarte scurt", a adăugat Costin Manta.

Facilităţi pe zona impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale

Beneficii fiscale la nivelul angajaţilor există în legislaţie şi lasă (încă) angajatorilor oportunitatea unui pachet salarial diversificat, este concluzia experţilor EY România. Chiar dacă în acest moment companiile româneşti nu aplică pe scară largă toate facilităţile fiscale prevăzute în legislaţie, în contextul accelerării tehnologizării şi digitalizării europene şi globale, plus un cadru economic înalt competitiv, este aproape o condiţie sine qua non ca acestea să analizeze oportunitatea adoptării beneficiilor fiscale.

"România are o legislaţie fiscală modernă, chiar dacă nu este completă, prin urmare este încă loc spre a fi perfectată, dar sunt condiţii pentru care încurajăm companiile româneşti să analizeze şi să opteze pentru facilităţile fiscale existente, astfel încât beneficieze la maximum de acestea", a concluzionat Andra Caşu.

Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că deşi recunoaşterea anumitor drepturi nu are loc în mod automat ori facil, cel puţin sub anumite aspecte practica instanţelor de judecată este constantă în ceea ce priveşte drepturile contribuabililor.

"Fie că discutăm despre dobânzi pentru rambursarea cu întârziere a TVA, ori despre accesorii datorate pentru lipsa de folosinţă a altor sume la care contribuabilii sunt îndreptăţiţi, în continuare ne lovim de refuzul autorităţilor de a recunoaşte anumite drepturi expres prevăzute de lege. În aceste cazuri, singura opţiune a contribuabililor este de a se adresa instanţelor de judecată, unde ne bucură să vedem că soluţiile sunt în marea lor majoritate favorabile acestora din urmă", a declarat Călin Stan, avocat partener în cadrul Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb