Fabrica de medalii a dat faliment!

DAN NICOLAE
Ziarul BURSA #Sport / 19 aprilie 2016

Fabrica de medalii a dat faliment!

Previziunile sumbre legate de participarea delegaţiei noastre la Jocurile Olimpice de la Rio sunt confirmate pe deplin. Echipele de gimnastică, feminin şi masculin, au ratat calificarea la cel mai important concurs al anului. Marea dramă o reprezintă evoluţia fetelor, care de 40 de ani au adus în mod constant glorie sportului autohton la turneele olimpice.

Echipa feminină a ţării noastre a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 turneul preolimpic. Condusă de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, gimnastele Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu nu au reuşit să obţină biletele pentru Rio. Sutele de medalii aduse de acest sport ţării noastre au reprezentat un motiv de mândrie pentru conaţionalii Nadiei Comăneci, Laviniei Miloşevici, Andreei Răducan sau Cătălinei Ponor. În ultimul deceniu, s-a tot vorbit de un dezastru şi la acest sport, dar nimeni nu a găsit soluţia menită să împiedice căderea. Dacă în 2008, la Beijing, şi în 2012, la Londra, performanţele au fost sub aşteptări, adevăratul dezastru se va produce la Rio, unde nu vom avea o echipă în concurs! Au şi apărut primele discuţii în contradictoriu pe "axa" Federaţia Română de Gimnastică - antrenori - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Vânătoarea de vinovaţi este în plină desfăşurare, dar este greşit să fie judecaţi cei care, poate, au greşit încercând să facă ceva şi să fie absolviţi de orice vină cei care puteau lua decizii, dar au preferat să stea pe margine.

Primele mari performanţe ale gimnasticii româneşti sunt strâns legate de Nadia Comăneci şi de antrenorul acesteia, Bela Karoly. Acesta, împreună cu soţia sa Martha au preluat lotul naţional în 1975, înaintea Campionatelor Europene, dând lovitura un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când Nadia a uimit lumea cu prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Din acel moment, ţara noastră a fost percepută ca o forţă a gimnasticii feminine dominând această ramură sportivă timp de 30 de ani.

Plecarea lui Karoly, care în foarte scurt timp a preluat lotul olimpic de gimnastică al SUA, a reprezentat un moment de cumpănă pentru gimnastica autohtonă, dar lucrurile au fost rezolvate rapid, în scenă intrând Octavian Belu. În 1981, în locul lui Karoly a fost instalat Adrian Goreac, antrenor coordonator, care a colaborat cu Octavian Belu până în 1990, când acesta din urmă a preluat frâiele lotului olimpic feminin de gimnastică. În cariera sa Octavian Belu a adus ţării noastre sute de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene.

Scandalurile au apărut însă şi la lotul naţional de gimnastică, mai multe sportive plângându-se de relele tratamente la care erau supuse de antrenori. Până în 1990, nimeni nu s-ar fi gândit să... mişte în front şi să vorbească despre tratamentele la care erau supuse sportivele. Din 2000, acuzele lansate de diverse gimnaste la adresa antrenorilor de la lot au devenit tot mai frecvente, o adevărată campanie. Cu această ocazie, opinia publică a aflat că gimnastele sufereau adesea de foame, pentru a nu lua în greutate, că la Deva programul era unul de cazarmă, pigmentat chiar şi cu unele corecţii fizice, şi chiar că o parte din premiile încasate la concursuri erau dijmuite de antrenori. Acuzele nu au fost probate niciodată, dar astfel s-a produs ruptura, iar Belu şi Bitang s-au retras, în locul lor fiind instalat antrenor coordonator Nicolae Forminte. Rezultatele au fost cu mult sub aşteptări şi tocmai de aceea, în 2010, s-a decis revenirea la "cuplul de aur". La Londra, în 2012 s-au obţinut trei medalii, după care Octavian Belu a decis să se retragă din fruntea lotului, a mai revenit pentru o scurtă perioadă, încercând să le ajute pe fete pentru Olimpiada de anul acesta, iar din luna februarie este oficial pensionar.

În toată această perioadă, zeci de gimnaste şi-au sacrificat copilăriile pe altarul sportului, iar rezultatele au fost de excepţie. Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Melita Ruth, Simona Păuca, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaş, Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Maria Olaru, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa sunt doar câteva dintre gimnastele care au adus glorie sportului autohton.

Cel mai de succes capitol din sportul autohton poate fi declarat închis începând cu această săptămână. Iubitorii sportului speră că nu a fost închis definitiv.

Medalii obţinute de gimnastica autohtonă la ultimele 10 Olimpiade

Montreal (Canada - 1976) - 3 aur, 2 argint, 2 bronz.

Moscova (URSS - 1980) - 2 aur, 3 argint, 2 bronz.

Los Angeles (SUA - 1984) - 4 aur, 2 argint, 2 bronz.

Seul (Coreea de Sud - 1988) - 3 aur, 3 bronz.

Barcelona (Spania - 1992) - 3 aur, 1 argint, 1 bronz.

Atlanta (SUA - 1996) - 1 aur, 4 argint, 3 bronz.

Sydney (Australia - 2000) - 2 aur, 2 argint, 1 bronz.

Atena (Grecia - 2004) - 4 aur, 4 argint, 1 bronz.

Beijing (China - 2008) - 1 aur, 1 bronz.

Londra (Marea Britanie - 2012) - 1 aur, 1 argint, 1 bronz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb