Facilităţi fiscale pentru investitorii în energia verde

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 ianuarie 2004

Aproape 2,7 miliarde de euro ne sînt necesari ca să valorificăm energia ecologică

Strategia Guvernului privind sursele regenerabile de energie a intrat în vigoare de la începutul acestui an

Statul este pregătit să aloce o parte din fondurile necesare şi să ofere scutiri de taxe investitorilor

Utilizarea energiei ecologice conduce la o scădere considerabilă a importurilor de energie convenţională

Energia ecologică are nevoie de investiţii de aproape 1,3 miliarde de euro, pînă la sfîrşitul acestui deceniu, pentru ca ţara noastră să se alinieze normelor internaţionale de mediu, potrivit stra-tegiei privind valorificarea surselor regenerabile de energie (energia ecologică sau verde), intrată în vigoare de săptămîna trecută. Alte 1,4 miliarde de euro vor trebui investite pînă în 2015. Din suma totală, aproape 700 milioane de euro reprezin-tă cheltuielile cu activi-tăţile conexe.

Finanţarea unor astfel de programe şi proiecte de investiţii se va putea face prin fonduri proprii ale furnizorilor de capital, fonduri cu destinaţie specială, finanţare de către terţi, finanţare prin mecanisme specifice sau garanţii şi instrumente financiare specifice sistemului bancar.

Ca să sprijine investiţiile în acest domeniu, Guvernul va acorda facilităţi fiscale, sub forma scutirilor de taxe şi impozite. Executivul a aprobat şi sprijinirea directă a unor astfel de proiecte prin preţurile practicate la fiecare tip de energie regenerabilă, precum şi un ajutor acordat investiţiilor de capital.

Programul de utilizare a surselor regenerabile de energie (solară, eoliană, hidro, geotermală şi biomasă) se înscrie în cerinţele de mediu asumate prin protocolul de la Kyoto, adoptat la 11 decembrie 1997, ratificat de România şi, respectiv, de Uniunea Europeană. Conform cerinţelor asumate, 30% din energia totală anuală consumată în ţara noastră trebuie să fie produsă, pînă în 2010, din resurse regenerabile. Acest procent pentru România era de 29%, în 1997. Media pentru ţările membre ale Uniunii Europene, la nivelul anului 2010, a fost stabilită de specialişti la 22% din totalul energiei consumate.

Strategia analizează potenţialul actual şi viitor al surselor regenerabile de energie din ţara noastră şi prezintă modalităţile promovării şi utilizării lui.

Ţara noastră prezintă un potenţial energetic de 40.000 GWh din surse "hidro", care poate fi cel mai bine valorificat în comparaţie cu celelalte surse regenerabile. Specialiştii apreciază că există posibilitatea realizării unui număr de 780 unităţi hidroenergetice, cu o putere totală de 2.150 MW, care pot furniza circa 6.000 GWh/an. La acestea se adaugă finalizarea unor lucrări şi retehnologizări ale unităţilor existente cu surse financiare proprii şi atrase. Executivul asigură facilităţi pentru accesul în zonele geografice alocate investiţiei şi scutiri sau reduceri de taxe şi impozite în condiţiile finalizării lucrărilor la termenul planificat de punere în funcţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb