Fake News

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 28 februarie 2017

Cătălin Avramescu

Mi-a scris zilele trecute un prieten din America. Are o mică obsesie. (Toţi avem vreuna). Trump. Mi-a trimis un articol despre "fake news and alternative facts". Interesant. Ideea era următoarea. Epidemia de "ştiri false" din ultimele luni - despre care unii îşi imaginează că ar fi influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite - ar avea "origini religioase".

La începutul secolului XX - arată articolul respectiv - creştinismul s-a văzut confruntat cu două doctrine care l-au pus în dificultate. Teoria evoluţiei şi critica istorică a Bibliei. Reacţiile din direcţia creştinismului au fost variate. Una dintre acestea ar fi semnificativă. Fundamentaliştii creştini americani ar fi respins nu doar concluziile acestor discipline, ci şi-ar fi asumat şi o critică radicală, totală, a experţilor care le promovau.

Continuarea logică a fost formarea unor discursuri şi instituţii paralele în care se cultivau presupusele "adevăruri" pe care elitele seculare nu şi le-ar fi asumat. Acesta ar fi mediul radical care ar fi dus, astăzi, la formarea unui public ce respinge ştiinţele şi mass-media tradiţională şi ridică la rang de revelaţie tot felul de teorii ale conspiraţiei promovate de pseudo-savanţi.

Ar fi multe de discutat aici, eu acum doar v-am spus rezumatul. Mai important, cred, este altceva. Pe când citeam articolul mi-am dat seama că "fake news" şi "faptele alternative" nu sunt deloc ceva nou. Le-am mai întâlnit. Se cheamă "propagandă". Şi circulă. În mediile Stângii.

Întâmplarea face ca în aceeaşi zi să fi accesat pagina de Facebook a unei cunoştinţe. (Fac asta din când în când, din motive sanitare. Îi elimin din lista de "prieteni" pe aceia ale căror postări nu îmi convin. Spre exemplu postează fotografii cu ţigara în gură. Mi se pare nepoliticos şi îi şterg. Serios).

Ce găsesc acolo? Un filmuleţ despre... Trump. Povestea: Trump se înşală când spune că este rău în lume. De fapt, în lume niciodată nu a fost atât de bine. Sigur, sunt ceva probleme, însă pe ansamblu cifrele ar arăta că trăim în cele mai prospere, stabile, inteligente vremuri. Ever...

Filmuleţul era, de fapt, un festival "fake news". Iată un exemplu, pentru a înţelege cum Stânga se intoxică pe sine cu cifre nemestecate. Crede Trump că oamenii au sărăcit? Fals! Omenirea este mai bogată ca niciodată. Şi urma ceva despre procentul de oameni care trăiau în sărăcie absolută prin 1960 şi procentul celor care trăiesc în sărăcie absolută acum.

Mda... Problema este simplă. Oricine are de-a face, cât de cât, cu statistici despre planeta Pământ ştie că există un element care poate induce distorsiuni masive în interpretarea datelor. Republica Populară Chineză. Această ţară are cam 1,3 miliarde de locuitori. Cam unul din 6 oameni este cetăţean al Chinei comuniste. Iar aceşti oameni, cumva, o duc mai bine decât acum 30 sau 40 de ani. (Nici nu ar fi greu: politicile lui Mao au dus la foamete în masă).

Dacă însă excludem acest caz destul de special, vedem că restul tabloului nu este deloc simpatic. Multe popoare au sărăcit abject în ultimele decenii. Mai ales în Africa, unde din săraci lipiţi, oamenii au ajuns... şi mai lipiţi. Dar chiar şi în Occident. Dacă ne uităm la cifrele brute, s-ar putea să credem una. Dacă însă ne uităm la evoluţia distribuţiei veniturilor în ultimele decenii, vedem că acumularea de bogăţie s-a produs doar pentru unii. Clasele mijlocii, pentru prima dată în istorie, au sărăcit. (Cred că putem vedea acest lucru şi în România guvernată de socialişti).

Stânga a instituit un regim de suprimare sistematică a adevărului din mass-media. Acum, cu o furie similară cu a icoclasmului religios, vandalizează trecutul. În universităţi faimoase din Occident activiştii Stângii schimbă denumiri, înlătură statui, şterg inscripţii. Aşa ceva se mai întâmplă în Arabia Saudită, unde urmele trecutului sunt rase sistematic de radicalii wahhabiţi. O casă unde a locuit, la Mecca, Hamza, un unchi al Profetului, a fost demolată pentru a face loc unui hotel.

Zilele trecute, presa a sărit cu picioarele pe Trump pentru că ar fi spus că în Suedia a avut loc un atentat terorist. Am văzut înregistrarea şi Trump nu a spus aşa ceva. A declarat că suedezii, prin politica lor de imigraţie necontrolată, şi-au creat probleme. Kommentariat-ul s-a supărat. "Care probleme?"...

Întâmplarea face să fi vizitat Suedia înainte de declaraţiile lui Trump. Aşa că am văzut cu ochii mei dezastrul. Prin Malmo circulă tot felul de bande. După vorbă şi după port, unii sunt din Estul Europei, iar alţii sunt din Orientul Mijlociu. În Lund, peste drum de gară, o bandă de compatrioţi. La fel, în faţa catedralei din Uppsala. În gara din Copenhaga, de unde iei trenul spre Suedia, controale de poliţie ca pe vremea războiului. Metroul din Stockholm îţi dă senzaţia de nesiguranţă. Însă Stânga nu vede nici un fel de probleme...

"Fake news" şi "faptele alternative" nu sunt fenomene noi. Nouă este doar viteza cu care circulă. Procentul de naivi probabil este constant.

Stânga a instituit un regim de suprimare sistematică a adevărului din mass-media. Acum, cu o furie similară cu a icoclasmului religios, vandalizează trecutul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E trist că Stânga neomarxistă își zice Liberală, mai ales în SUA, producând confuzie în rândul celor care nu sunt familiarizați cu termenii ăștia.

    Kommentariat-ul Stângii este agresiv, limitat la câteva obsesii, puține și proaste, reușind din păcate să schimonosească lumea după chipul și asemănarea lor. 

    “Huxley a demonstrat în Reîntoarcerea în minunata lume nouă că niciun om nu se poate opune pe termen lung acestei “îndoctrinări” dacă este obosit, chinuit, speriat. Singura diferenţă este legată de durata până când un om cedează.“

    Am pășit cu toții de ceva timp în The brave FAKE new world, iar procentul de naivi crește, n-are cum să rămână constant.  

    Make news.  

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb