FALIMENTUL GRECIEI? / LIDERII UE SE OPUN REFERENDUMULUI Joseph Stiglitz: "Europa nu democraţie înseamnă?"

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 iulie 2015

Liderii europeni încep în sfârşit să dezvăluie adevărata natură a disputei pe datoria Greciei aflată în curs de desfăşurare, iar răspunsul nu este plăcut: este despre putere şi democraţie mult mai mult decât despre bani şi economie, consideră Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, care a scris o analiză intitulată "Atacul Europei asupra democraţiei greceşti", pe site-ul project-syndicate.org, luni.

În opinia sa, rezultatul programului pe care «Troika» (Comisia Europeană, BCE şi FMI) l-a impus Greciei, acum cinci ani, a fost abisal, PIB-ul coborând cu 25%.

"Nu mă pot gândi la o depresie, vreodată, care să fi avut asemenea consecinţe catastrofice: rata de şomaj printre tinerii greci, de exemplu, depăşeşte 60%, în acest moment", notează Stiglitz, adăugând: "Este uimitor că «Troika» a refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru aceste rezultate şi să admită cât de proaste au fost estimările şi modelele sale. Dar ceea ce este şi mai surprinzător este că liderii europeni nu şi-au învăţat lecţia. «Troika» cere în continuare ca Grecia să obţină excedent bugetar (exclusiv plăţile de dobândă) de 3,5% din PIB până în 2018.

Economişti din întreaga lume au considerat acest obiectiv drept punitiv, deoarece ţintirea sa va duce inevitabil la o cădere şi mai mare.

Într-adevăr, chiar şi dacă datoria Greciei este restructurată dincolo de imaginabil, ţara va rămâne în depresiune dacă votanţii se angajează faţă de «Troika», la referendumul din weekend".

Joseph Stiglitz precizează că aproape nimic din sumele enorme de bani împrumutate Greciei nu au ajuns acolo, ci au mers să plătească creditorii privaţi - inclusiv bănci germane şi franceze: "Grecia nu a luat decât o sumă mică, dar a plătit un preţ mare să menţină sistemele bancare ale acestor ţări. FMI şi ceilalţi creditori «oficiali» nu au nevoie de banii pe care îi cer. Într-un scenariu obişnuit, banii ar fi împrumutaţi din nou Greciei.

Dar, din nou, nu este vorba despre bani. Este vorba despre folosirea termenelor limită pentru a forţa Grecia să se supună şi să accepte înacceptabilul - nu doar măsuri de austeritate, dar şi alte politici regresive şi punitive".

Dar de ce ar face Europa asta?, se întreabă laureatul premiului Nobel.

"De ce se opun liderii europeni referendumului şi refuză chiar să extindă cu câteva zile deadline-ul pentru plata Greciei către FMI? Europa nu democraţie înseamnă?", continuă acesta.

Joseph Stiglitz precizează că, în ianuarie, cetăţenii greci au votat pentru un guvern determinat să încheie austeritatea: "Dacă Guvernul, pur şi simplu, şi-ar fi respectat promisiunile de campanie, ar fi respins deja propunerea creditorilor. Dar a vrut să dea grecilor o şansă să cântărească această problemă, critică pentru bunăstarea viitoare a ţării".

Potrivit economistului, grija pentru legitimitatea populară este incompatibilă cu politica Eurozonei, care nu a fost niciodată un proiect prea democratic: "Majoritatea membrilor guvernelor din Zona Euro nu au cerut aprobarea popoarelor ca să renunţe la suveranitatea monetară în favoarea BCE.

Atunci când Suedia a făcut-o, suedezii au spus «nu». Au înţeles că şomajul va creşte dacă politica monetară a ţării va fi stabilită de o bancă centrală care se concentrază numai pe inflaţie.

Ceea ce vedem acum, la 16 ani de la instituţionalizarea relaţiilor Eurozonei, este antiteza democraţiei: Mulţi lideri europeni vor să vadă căderea Guvernului de stânga al premierului Alexis Tsipras. În fond, este foarte neconvenabil să ai în Gecia un guvern care se opune tipurilor de politici care au făcut atât de mult să crească inegalitatea în atât de multe ţări avansate şi care este determinat să schimbe balanţa de putere.

Par să creadă că pot doborî până la urmă Guvernul grec, împingându-l către acceptarea unei înţelegeri care contravine mandatului său".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Stiglitz a spus lucrurilor pe nume, clar curat si fara inflorituri. Evident ca UE este o constructie unde democratia a devenit o arma prin care tarile din esalonul I creeaza mecanismele de stapanire a tarilor din esalonul II. Regret ca putina lume intelege ce se itampla

    Sunt state in U.E., si le voi numi, Grecia, Cipru, Portugalia, Italia, Spania, care au un nivel de trai mult "umflat" fata de potentialul economic real si valoarea adaugata generata!!!!In mod normal, Grecia este chiar sub Romania, undeva langa Bulgaria!!!!De ce veniturile populatiei sunt pozitionate la un nivel artificial de mare!!!!?????Oricum situatia nu poate rezista...

    1. Chiar și în anii 90, înainte de intrarea în zona €, Grecia avea un PIB de 13 mii $ / cap, față de cel al României de azi de 10 mii $ / cap.

    Un referendum organizat într-o săptămână, cu o întrebare neclară și complicată este un atac la democrație. Stiglitz este idealist când identifică democrația cu referendumul de duminică în Grecia. Noroc ca nu se stabilesc "democratic" prin referendum și câștigătorii premiilor Nobel !

    Sa revina Stigliz si Krugman in Europa si sa plateasca ei pensiile de 1000 euro la greci, mai mari ca la nemti.

    Fatarnicie si ipocrizie. 

    Daca Europa este continentul democratiei cum sustin de ce au plecat din el ? 

    Sa-si vada fiecare de casa lui. 

    UE este o " cooperatie " liber asumata, cu niste reguli.

    ce e greu de inteles si o tot sucesc ? 

    1. Intr-o democratie toti oamenii sunt egali. Europa cu doua categorii de cetateni, cu functionari europeni care considera normal sa se gandeasca sa schimbe o conducere a unui stat asa doar ca nu le convine lor, nu mai este democratie. Banii destinati Greciei au fost in mare parte furati de cei care acum ii considera pe Greci lenesi si persoane cu care nu se poate negocia. Trebuie sa ne invatam ca democratie insemna si a spune lucrurilor pe nume, a reevalua constant in folosul cetatenilor regulile, si a respecta alegerile popoarelor. In goana lor dupa suprematie, nemtii care niciodata nu au inteles democratia pe deplin, intervin in politica statelor membre inclusiv prin impunerea prin diverse mijloace a unor conducatori care mai apoi lucreaza in detrimentul tarii lor, nu au nici o jena sa isi sustina firmele prin orice mijloace sa distruga industria tarilor "egale" din UE. L-am vazut pe Papandreu promovat pe CNN si nici nu indatorase Grecia nici gura nu ii mirosea. Pensiile grecilor nu ajung nici pe departe la 1000 de EUR/luna cum propovaduieste noua propaganda. Stiglitz bineanteles ca are dreptate si uneori este nevoie de cineva din afara sa o spuna. Indiferent ce se spune dclarativ, suntem intr-un razboi economic si pe resurse global in care Gremania este o locomotiva obosita a trenului european a carei motor nu trage nici pe departe ca cel rbust American sau ca reactorul Chinezesc. Geografic si istoric suntem nevoiti sa atasam vagonul romanesc in coada trenului european insa asta nu ne da nici acces la resursele Rusesti, nici la tehnologiile germane, nici la pietele africane ci doar ne raman produsele expirate de la locomotiva germana si vagoanele frantuzesti . E bine sa o spune cu voce tare. Asta este o componenta a democratiei ce se doreste a fi inlocuita cu mult mai ocultul stat de drept.

      Reuters: "The average Greek pension is 833 euros a month. That's down from 1,350 euros in 2009, according INE-GSEE, the institute of the country's largest labour union. Moreover, 45 percent of pensioners receive monthly payments below the poverty line of 665 euros, the government says. With more than a quarter of Greek workers jobless, many rely on parents and grandparents for financial support."

       

      Deci, Dante, pensia medie este de 833€ iar sărăcia relativă în Grecia este considerată la 665€.

    Capitalismul inseamna bani. Cei mai bogati detin puterea. Democratia este o poveste buna de vandut la sarantocii. La fel cum ne-au pacalit comunistii ne pacalesc acum capitalistii.

    1. Acum se vinde statul de drept, o gogosa care serveste mult mi bine intereselor unor gasti Cu 5 oameni de la CCR si 15 judecatori si cativa procurori controlezi totul. Pot sa voteze ei ce vor ca tot ca tine iese !

    Intr-adevar, dl.Stiglitz le-a spus lucrurilor pe nume. Insa, evita sa mentioneze ca de fapt, situatia Greciei este aceasta din cauza lor, nu a altora. Ei au dorit sa ia multi bani, insa i-au cheltuit, apoi au incercat sa mai ia si au luat. Treaba este ca fata de SUA, Grecia n-a investit in nimic, nu si-a creat surse de venituri care sa le permita plata ratelor de credit si plata din ce in ce mai mare a pensiilor si salariilor angajatilor publici. Insa, vedem ca Stiglitz ataca UE, care incearca sa tatoneze o federalitate, sau o confederalitate. Si totul se face incercand sa aduca nivelul de trai si standardele economice si politice la nivelul avut de tarile foarte dezvoltate. Bineinteles ca profita si ele si bogatii lor, prin pietele de consum, etc. Insa, tuturor convine asta, pentru ca exista libertate de miscare, de munca, de comunicare, de socializare, libertate politica. Ultima dintre ele insa, trebuie abordata cu bun-simt, pentru ca e usor sa ditrugi ceva... si anarhia e ca o buruiana. Hai sa fim cinstiti, sa fie d-nii Tsipras si Varoufakis cei care vor mantui grecii si "le vor aduce independenta"? Ce independenta? Fata de cine? Sa-si rezolve problemele de coruptie, de evaziune fiscala, sa nu mai plateasca pensii mortilor, sa nu mai fure din bugetul de stat, sa investeasca intr-o economie moderna, sa taie nepotismul proverbial al grecilor, si atunci lucrurile vor merge mai bine. Totusi, mai oameni buni, e vorba de niste bani luati cu imprumut pentru anumite destinatii care nu au fost respectate, iar acum creditorul nu vrea sa-i mai dea inapoi si peste asta, vrea in plus, si peste asta se si cearta cu creditorii ca de ce nu-i mai dau bani in plus. Ce naiba, am luat-o razna cu totii? Ce tot complicam problemele astea? Mie mi se par simple. Complicatiile le fac doar niste oameni insetati de putere si niste chibiti care au destula avere incat sa nu-i doar gura de vorbesc. In sfarsit, pana la urma, cine vrea nivel de trai ridicat si-l face, cine nu, nu. Daca vor sa revina grecii acolo unde erau intainte de 2000, treaba lor, poate o sa le fie mai bine. Dar despre UE nu prea e cazul sa vorbim prea mult, pentru ca totusi, mergem unde vrem, cand vrem, muncim unde vrem si cand vrem, putem sa consideram ca avem si o oarecare protectie, etc. Fata de trecut s-au facut cativa pasi inainte. Ce tot ii dati acolo cu UE nu e democratica, etc.? Ce naiba aveam noi inainte de a intra in UE? Chiar nu vede nimeni ca ne e mai usor si suntem putin mai legati de europeni asa? E treaba noastra daca numim in continuare hoti si corupti si-i lasam sa ne fure, dar macar sa nu distrugem ce-am castigat pana acum, la naiba.

    1. Ti-ai pierdut necredinta Toma!

      Desi pare ca argumentezi, de fapt tot textul tau este concentrat in ultimele doua cuvinte: "la naiba".

      Asta pentru ca, in scris, nu ai putut exprima doar o interjectie. 

      Trebuie facuta distinctia intre banii imprumutati de Grecia si banii imprumutati de guvernele impuse. Eu nu am stiut nimic despre banii imprumutati de Boc, mie nu mi-au folosit, eu nu as fi fost de acord sa-i imprumute. La fel si Grecii, sunt multe de spus cum o datorie de 135 miliarde de EUR a ajuns la 260 de miliarde in 4 ani fara ca cineva sa vada vreun ban. Asta trebuie lamurita. Nu avem ce distruge pentru ca nu am castigat nimic. Ne-am distrus industria si locurile de munca si traim pe consum si imprumuturi cat timp o sa ne mai dea creditorii. Baza bunastarii a fost distrusa (de fapt si cea a minimei subzistente), ne-am vandut tot ce am avut si nu mai avem nici o sansa se ne platim datoriile asa cum sunt ele. O alta corectie majora ar fi ca nu noi ne numim conducatorii ce ne sunt adusi pe cai obscure, ca si in Grecia. Ceea ce se intampla acum in Parlament (in masura in care parlamentul mai conteaza in Romania) nu are nici o legatura cu ce am votat noi. Noua ne-au adus ceva la vot, noi am votat iar acum se intampla cu totul si cu totul altceva. Democratie in Romania nu mai exista de la alegerea lui Basescu la Paris incoace. Este o realitate pe care trebuie sa o privim in fata, sa o spunem cu voce tare si sa incercam sa o schimbam daca vrem sa avem o tara a noastra. Cred ca suntem singura tara din lume care plateste europarlamentari care au in mod constant pozitii impotriva tarii lor si exemplele ar putea continua.

      Datoria UE este sa aduca statele europene cam la acelasi nivel de dezvoltare si nivel de trai. Asta iseamna democratie!

      Grecia a ajuns la un anumit nivel de trai. A diminua acest nivel ar fi o enorma greseala. Solutia corecta este ca, dupa lectia primita, sa fie ajutata sa ajunga la stadiul de a-si sustine singura nivelul de trai atins. Este vorba doar de bani, si aceia inexistenti in realitate, ce mama dracului! 

      Articolul original și dai cu argumentația. Se spune despre Eurozonă că nu este democratică, nu de UE. Sper că faci diferența. Tot ce spui tu este adevărat cu plimbarea dar se aplică UE, nu Eurozonei. Despre Eurozonă ai ceva de spus?

      Mai sa fie!

      Da ce te-a convins atat de tare ca de la marinar incoace in tarisoara Romania nu mai e democratie. 

      Are marinarul multe bube dar nici chiar asa! 

      DNA de catre cine a fost "ajutat" sa existe? De catre Iliescu sau Nastase? Nastase a inventat PNA doar ca l-a lasat fara dinti in gura. 

      Zici tu "Ne-am distrus industria si locurile de munca .." Partial adevarat. Doar ca asta s-a intimplat in perioadele de guvernare ale stimabililor socialisti pe care-i ridici in slavi. 

      Nu mai avem industrie? Wow! De stat nu prea dar avem privata. Si inca e loc de mai bine. 

      Traim pe datorie? Mda, partial adevarat. 

      Dar enumera-mi trei state din lume care nu traiesc pe datorie. Nu traitul pe datorie e problema ci ce faci cu banii imprummutati. 

      Daca-i bagi ca si grecii in consum pentru salarii la bugetari si pensii (si la noi e mare moda cu majorarile de pensii si salarii !) atunci cu siguranta vei avea soarta lor. 

      Nu conteaza cate ore munceste in medie grecul pe zi ci cu ce eficienta. Aici se face diferenta intre nordul si sudul UE. Eficienta muncii depuse. 

      Dupa mintea laureatului cu Nobel grecii ar trebui sa primeasca imprumuturi fara limita si niciodata sa nu le plateasca inapoi. Asta in lumea reala nu se poate intimpla! 

      Daniel, lasă-ne cu A3 că foarte puțini vin cu lozinci (Toma cu EU-credința și alții cu băse-credința).

       

      Spui de eficiența. Probabil că te referi la: cost output / (munca depusă + cost materiale). 

       

      Hai să descompunem împreună un produs (oricare vrei tu). Eu fac concepția, managementul de proiect, marketingul, iar ție îți dau să faci sârmele (noi prin România facem multe sârme - chiar dl Vlădescu face, dacă nu mă înșel), placa electronică, carcasa de plastic, testarea produsului. 

       

      La care dintre aceste munci crezi tu că valoarea adăugată este mai mare față de costul materiilor prime? Dacă țările avansate din EU păstrează ce au mai de valoare din lanțul de producție, în România nu vei ajunge NICIODATĂ la eficiența lor. SIMPLU. Este chestiune de aritmetică. Îți repet: NICIODATĂ.

      Personalizezi degeaba, marinarul este doar o canalie esuat , aici vorbim de principii. In Democratie oamenii isi aleg conducatorii. Falsificarea votului popular este ceva rau intr-o democratie. Presedintii nu vin in plic de la Paris. Nu stabileste CCR rezultatul, ci votul popular. Nu vin din diaspora. DNA nu este o institutie democratica ci un simplu parchet. Ce legatura are DNA cu democratia?. DNA ar trebui sa prinda corupti doar, nu sa intervina in politica. Parlamentul este garantia democratiei. Industria privata din Romania, cea detinuta de actionari romani, este o gluma. In scurt timp o sa avem o industrie asemanatoare Greciei, cu aceleasi rezultate.

      Cristi

      Insa 

      Mai demult citeam cam ce se fabrica in Elada. Printre altele am constatat cu stupoare ca din Grecia se exporta ulei de masline brut. Grecia este cel mai mare exportator de ulei de masline brut. Unde il exporta? 

      In Italia si Spania. De ce? Simplu. Le e lene sa il imbutelieze. Il rafineaza dar nu si imbuteliaza. 

      Cine castiga din asta mai mult? Italia si Spania care imbuteliaza uleiul iar pe eticheta scrie ca uleiul de masline extravirgin este obtinut dintr-un amestec de masline de provenienta UE. 

      Grecii traiesc mult mai bine decit le-ar permite performanta propriei economii. Ca sa sustina salarii si pensii mai mari au apelat ani la rand la imprumuturi. Acum "finantatorii cei rai" nu mai vor sa le dea credit doar cu buletinul. Iar grecii sint suparati din aceasta cauza. 

      Nu vor sa iasa din UE dar nici nu vor sa aplice nici un fel de disciplina financiara. 

      Problema majora e ca varianta de a iesi din UE ar fi mult mai dureroasa pentru populatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb