FAO: Alimentele s-au ieftinit cu 1,6% în 2013 faţă de 2012

F.A.
Internaţional / 14 ianuarie 2014

Valoarea medie a indicelui de preţ al alimentelor a scăzut, anul trecut, cu 1,6% faţă de 2012, ajungând la 209,9 puncte, nivel apropiat celui înregistrat în noiembrie 2013, anunţă Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie din cadrul ONU (FAO).

Indicele se calculează pe baza preţurilor a cinci alimente de bază la nivel mondial: produse din carne, lactate, cereale, uleiuri şi zahăr.

Astfel, la nivel global, preţul cerealelor a scăzut cu 1,4% în decembrie faţă de luna precedentă şi cu 7,2% în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012, la cel mai redus nivel din august 2010, pe fondul excesului de producţie, în special de grâu şi porumb, dar şi de orez.

Tot în decembrie, preţul mediu al uleiurilor şi al grăsimilor vegetale a scăzut cu 1,3% în comparaţie cu noiembrie şi cu circa 14% în raport cu luna similară din anul 2012, în principal din cauza diminuării cererii de ulei de palmier din partea importatorilor, precum şi ca urmare a producţiei sporite de boabe de soia, rapiţă şi floarea-soarelui.

Cât priveşte preţul mediu al laptelui în lume, acesta a crescut cu 5,2% în decembrie faţă de noiembrie şi cu 5,3% în raport cu decembrie 2012, la cel mai înalt nivel din 2010 până acum, datorită importurilor chinezeşti de lapte praf, precum şi datorită specializării sud-americanilor în producţia de lapte, în detrimentul altor produse conexe, precum untul sau caşcavalul, ale căror preţuri au crescut mai rapid.

Carnea s-a scumpit în decembrie cu 0,8% faţă de noiembrie şi cu 1% în raport cu decembrie 2012, pe fondul creşterii preţului la carnea de vită şi de porc. Pe de altă parte, preţul mediu al cărnii de pasăre a stagnat, iar cel al cărnii de ovine a scăzut, decembrie 2013 fiind perioada maximă de sacrificări în emisfera sudică.

Zahărul, în schimb, s-a ieftinit în decembrie cu 6,3% faţă de noiembrie şi cu 18% în comparaţie cu decembrie 2012, în contextul în care producţia braziliană de trestie de zahăr a depăşit toate aşteptările, fiind urmată de cea din Thailanda şi China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb