FĂRĂ PRESIUNEA CVORUMULUI Conducerea BVB a invitat acţionarii la consultări

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2013

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti avea programată, aseară, o întâlnire cu o parte dintre acţionarii bursei, un fel de adunare semi-formală, în care să ia pulsul cu privire la subiectele fierbinţi la ordinea zilei, precum conducerea dualistă, Contrapartea Centrală sau chiar polonezul Ludwik Sobolewski.

De altfel, BVB a informat, încă de la finalul lunii iulie, că va demara procesul de consultare formalizată a acţionarilor societăţii pentru stabilirea momentului şi oportunităţii convocării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), după ce SIF Moldova şi alţi doi acţionari mai mici ceruseră ca acţionarii să fie convocaţi pentru trecerea la conducerea dualistă.

"Consultările vizează, în principal, următoarele teme: înfiinţarea Contrapărţii Centrale, adoptarea Codului de Guvernanţă Corporativă, momentul trecerii la sistemul dualist de administrare, revizuirea actului constitutiv privind cvorumul şedinţelor AGA şi strategia comună cu operatorul bursei de energie (OPCOM)", se arăta în comunicatul BVB din 26 iulie.

Astfel, aseară, administratorii Bursei îşi programaseră să se vadă cu acţionarii la sediul BVB, la ora 17.30.

Potrivit unor surse, conducerea BVB trebuia să facă o prezentare a proiectului CCP, pe care, de altfel, o pregătise pentru ultima Adunarea Generală, care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Contrapartea Centrală este o instituţie cerută, din toamnă, la nivel european pentru decontarea derivatelor. Proiectul înfiinţării unei CCP locale, care necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro, a eşuat, după ce bursele locale - BVB şi Sibex - nu au reuşit să îşi adune suficienţi acţionari pentru ţinerea Adunărilor generale care aveau subiectul pe ordinea de zi.

Astfel, singura variantă pentru supravieţuirea derivatelor pare că a rămas apelarea la o instituţie străină. Dacă Sibex pare să se fi îndreptat către greci, BVB va trebui să decidă dacă alege şi ea o CCP străină sau renunţă la derivate. Variantele la care se gândeşte conducerea Bursei ar fi ori să se îndrepte către Budapesta, ori tot către Atena, în cazul unei armonizări cu Sibiul.

Unul dintre subiectele zilei este şi oportunitatea convocării AGA pentru trecerea la conducerea dualistă.

Administratorii BVB vor să testeze apele, întrucât Consiliul va trebui să dea, totuşi, şi un răspuns formal cererii acţionarilor de convocare a AGA.

În acest context, nu poate fi ocolit şi subiectul Ludwik Sobolewski, polonezul desemnat director general al BVB. O întrebare legitimă este ce se va întâmpla cu Ludwik Sobolewski dacă BVB va convoca acţionarii iar aceştia vor adopta conducerea dualistă?

Polonezul a avut recent o întâlnire la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă avizul oficial al acesteia întârzie să apară.

"Dosarul domnului Ludwik Sobolewski este în analiză", ne-au transmis oficialii ASF, care au precizat că după finalizarea analizei dosarului, propunerea de avizare ca director general al BVB va fi supusă Consiliului ASF.

Autoritatea nu ne-a transmis, însă, când îşi va anunţa decizia, astfel că, pe parcursul aşteptării avizului ASF, situaţia s-ar putea complica la vârful BVB.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In acest moment bvb cam are conducere dualista

    CA e separat de conducerea executiva

    Care ar fi noutatea adusa ? 

    1. Probabil, o gaselnita ca sa se faca noi alegeri

    Daca stiti un cabinert bun de psihiatrie, va rog sa vorbiti cu cei de acolo, sa convoace CA-ul BVB la... "consultari"...amanuntite:)

    1. Bine domle Actionar, am inteles ce spui, acu' cautam cu disperare cabinetu' cu pricina...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb