FAŢĂ DE O PIERDERE ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2020 Patria Bank intră în zona profitabilităţii, în primul trimestru al anului

A.I.
Piaţa de Capital / 18 mai 2021

Patria Bank intră în zona profitabilităţii, în primul trimestru al anului

Patria Bank (PBK) a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 0,45 milioane de lei, faţă de o pierdere de aproape 2,43 milioane lei în primul trimestru al anului trecut, dinamică survenită din evoluţia favorabilă a tuturor ariilor de activitate, incluzând totodată şi un cost al riscului suplimentar pentru 2021, se arată în raportul băncii publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Venitul net bancar a înregistrat o creştere de 14%, respectiv de cinci milioane de lei, evoluţie datorată în principal veniturilor din comisioane şi din activitatea financiară. Veniturile din dobânzi credite au fost afectate în mod negativ de pandemia Covid-19, evoluţia indexului de dobândă ROBOR reflectându-se direct în nivelul veniturilor, deoarece portofoliul de credite este în mare pondere acordat cu dobânda variabilă, menţionează banca.

Cheltuielile cu dobânzile sunt similare per total cu cele din primul trimestru al anului trecut, dar în componenţă evoluţia este diferită, respectiv scădere de 9% pentru cheltuielile cu dobânzile aferente depozitelor comerciale şi creştere pe obligaţiunile subordonate emise de Patria Bank (emisiunea din octombrie 2020 în valoare de 8,2 milioane de euro), se arată în raportul instituţiei de credit.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 cu 6%, respectiv de 1,8 milioane de lei, în urma unui amplu proces de optimizare a costurilor pentru adaptarea la noile condiţii din piaţă create de pandemie. Costul net al riscului a înregistrat o creştere substanţială de 79%, echivalentul a patru milioane de lei, pe fondul efectelor pandemiei Covid-19 (finalizare amânări la plată) şi a actualizării parametrilor utilizaţi în calculul ajustărilor de depreciere în conformitate cu IFRS 9, se arată în raport.

În acest context, pentru primele trei luni ale anului, Patria Bank a înregistrat un rezultat operaţional pozitiv în valoare de 10,4 milioane de lei, cu 200% mai mare faţă de cel din primul trimestru al anului trecut, de 3,5 milioane de lei, dinamică survenită atât din creşterea veniturilor, cât şi din reducerea cheltuielilor operaţionale.

Pentru finele primelor trei luni ale acestui an, Patria Bank a raportat active totale de 3,379 miliarde de lei, în uşoară scădere faţă de cele de la sfârşitul anului trecut, concomitent cu modificarea structurii bilanţiere: creşterea creditelor nete cu 67 milioane de lei şi reducerea activelor lichide cu 115 milioane de lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite cât şi utilizat pentru acoperirea uşoarei contracţii a depozitelor comerciale, se arată în raportul instituţiei.

Portofoliul de credite (valoare netă) a înregistrat o creştere cu 4% faţă de decembrie 2020 şi o creştere de 13%, respectiv 213 milioane lei, faţă de 31 martie 2020; în structură, portofoliul performant net a înregistrat o creştere cu 74 milioane lei (+4%) faţă de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o scădere cu şapte milioane lei (-6%).

Datoriile privind clientela prezintă o scădere de 2% faţă de decembrie 2020, evoluţie generată de cumulul mai multor elemente apărute în contextul pandemic COVID-19, cât şi de scăderea dobânzilor în piaţă, fapt care a generat reorientarea unor deponenţi către alte opţiuni investiţionale, se arată în raportul băncii.

Patria Bank este o entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank. Acţionarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ca de intrat au intrat din 2019. Se pare ca nu se simt tocmai bine in aceasta zona a profitabilitatii. Oricum, a fost si este un profit conjunctural, oricand poate sa treaca in cealalta zona. orice este posibil la ei, numai profitabilitate constanta nu.

    1. Au profit operational, doar ca se joaca la provizioane, costul riscului.

    ce joc de numere au prezentat PBK pina le-a dat cu plus, sa puna gura investi[torii pe actiunile lor

    haida-de BRE, doar nu toti "e prosti" .... 

    1. Bre au in spate BERD-ul cu care a pornit la drum pe vremuri si TLV fiind mica ca PBK. E un fapt cert si cunoscut de cei vechi in bursa ca au avut de facut curatenie in banci dupa Carabulea si italienii lui la BCC si alde Vantu cu gasca lui Luca din Romexterra . Acum e curata si va fi curtata cu siguranta,cine stie poate chiar cei din Cluj intra la dansul miresei.Vad potential MARE de crestere dupa ani de stagnare sub valoarea nominala, totusi e o banca cu bani nu petarde si pocnitori care au preturi pe AERO de cateva ori valorii lor nominale. Este SUBEVALUATA SI NEGLIJATA ! Daca mai gasesti un emitent ca PBK cu profit net si COTAT sub VN prezinta-l in fata noastra si te voi felicita.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb