Fostul şef al statului, Ion Iliescu, a afirmat ieri, referindu-se la dosarele Revoluţiei şi mineriadei din 1990, în care este anchetat, că nu poate deveni "un obiect de culpă penală".
"Eu nu pot fi inculpat", a declarat Ion Iliescu, adăugînd: "Ar fi o ruşine naţională ca un şef al statului român, în funcţie 11 din cei 15 ani postdecembrişti, şi care a jucat un rol în Revoluţia Română, în formarea democratică a societăţii româneşti, să devină obiect de culpă penală". Actualul senator PSD a apreciat că acest lucru ar reprezenta "o palmă pe obrazul României" şi, în consecinţă, a recomandat abordarea cu responsabilitate a problemelor, avîndu-se în vedere efectele interne şi internaţionale. Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, a asigurat, ieri, că PSD îl susţine pe Ion Iliescu şi îşi exprimă solidaritatea cu fos-tul şef al statului în aceste momente de "hărţuială politică".
Ion Iliescu crede în continuare că urmărirea sa este o provocare şi o diversiune. "Este o politizare primitivă a unei chestiuni care nu poate fi obiectul unei lupte politice mărunte între diverse curente din societatea românească. Este vorba de societatea în ansamblu", a mai spus Ion Iliescu.
Fostul şef al satului consideră că "ar trebui să le fie ruşine unora, să le pălească obrazul pentru că dezvoltă acţiuni împotriva celor care şi-au asumat riscul cel mai mare în perioada cea mai grea prin care a trecut ţara". Iliescu a precizat că recomandările sînt valabile şi pentru procurorul Voinea, care cercetează deocamdată cazul şi care nu are încă un rechizitoriu finalizat. "Trebuie să se gîndească cu răspundere la ce pronunţă", a afirmat Iliescu.
Senatorul PSD a amintit că, potrivit Constituţiei, şeful statului poate fi chemat în justiţie numai pentru acte de înaltă trădare şi numai cu aprobarea a două treimi din numărul total al parlamentarilor. Ion Iliescu este pus sub învinuire în dosarul mineriadei sub acuzaţiile de crimă împotriva umanităţii şi subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale.