Fathi Taher investeşte 500 milioane dolari în infrastructura feroviară iordaniană

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2011

Omul de afaceri derulează, în prezent, investiţii de 400 milioane dolari

Grupul "Taherinvest", controlat de omul de afaceri Fathi Taher, va investi 500 de milioane de dolari în infrastructura feroviară din Iordania, prin finanţarea unui proiect public-privat (ppp). Corporaţia a anunţat că a finalizat negocierile cu experţii unei companii româneşti de management feroviar, pentru participarea la dezvoltarea proiectului "Zaman Express" - cel mai mare ppp din Iordania - ce presupune construcţia, operarea şi transferul unei reţele feroviare pentru trenuri uşoare care va face legătura între Amman (capitala Iordaniei) şi centrul industrial al oraşului Zarqa.

Fathi Taher ne-a declarat că lucrările de construcţie propriu-zise vor fi demarate în februarie 2012, urmând să fie finalizate în luna mai 2015. Domnia sa ne-a mai spus că grupul pe care îl conduce va finanţa proiectul cu fonduri proprii în proporţie de 25%, restul de 75% provenind din credite de la instituţii financiare din Statele Unite ale Americii.

Statul iordanian a concesionat corporaţiei "Taherinvest" suprafaţa necesară realizării proiectului, pentru o perioadă de 49 de ani, după cum ne-a mai specificat Fathi Taher. "Zaman Express" vizează construcţia unei reţele duble de nouă staţii de tren, pe o distanţă de 28 de kilometri.

Omul de afaceri a semnat un contract de exclusivitate cu "Railway Business", companie de management feroviar administrată de fostul preşedinte al Căilor Ferate Române (CFR), Emil Sabo, şi de partenerul acestuia, Dragoş Nedelcu.

"Vreau ca partea românească să participe cu cât mai multe firme româneşti în acest proiect în afară de < Electroputere > şi < Griro >. Firma de management va negocia şi cu alte companii din domeniu," a declarat Fathi Taher, acţionarul companiilor "Electroputere" Craiova şi "Griro".

"Taherinvest" a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernul iordanian, la data de 11 noiembrie 2010, proiectul "Zaman Express" aflându-se în faza finală de proiectare.

Organizaţiile care vor finanţa "Taherinvest" pentru dezvoltarea acestui proiect au acordat împrumuturi grupului, de peste 80 de milioane de dolari, şi pentru finanţarea unui proiect hotelier de cinci stele în Kabul, Afganistan, care urmează să fie inaugurat peste două săptămâni.

Fathi Taher ne-a declarat că, în prezent, derulează proiecte în valoare totală de circa 400 de milioane de dolari, în diverse ţări.

"Electroputere" Craiova" a fost fondată în anul 1949, fiind destinată fabricaţiei de echipamente electrotehnice de curenţi tari pentru energetică şi transport feroviar. Compania a fost privatizată în octombrie 2007.

În primul trimestru al anului, "Electroputere" Craiova a înregistrat pierderi de 8,09 milioane lei, de 2,87 ori mai mari faţă de intervalul similar din 2010. Afacerile companiei s-au cifrat la 25,31 milioane lei, fiind mai mici cu 61,2% faţă de primele trei luni din anul anterior.

"Al-Arrab Contracting Company Limited" deţine 86,28% din acţiunile "Electroputere". Societatea dispune de un capital social de 33.760.291,3 lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/unitate.

Compania "Griro" este producător de utilaje tehnologice complexe, de înaltă calitate, pentru procesarea petrolului şi gazelor, precum şi pentru domeniile chimie şi îngrăşăminte, energie, mediu, metalurgie etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb