FATIH BIROL, ECONOMIST-ŞEF ÎN CADRUL AIE: Relansarea economică e ameninţată de o criză catastrofală de energie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2009

"O criză catastrofală de energie" ameninţă redresarea economică, în condiţiile în care majoritatea câmpurilor petrolifere importante au depăşit deja vârful de producţie, avertizează economistul-şef al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Fatih Birol.

Citat de cotidianul britanic The Independent, Fatih Birol a precizat: "Dacă această criză energetică va apărea în următorii cinci ani, ea ar putea compromite ieşirea din recesiune. Un preţ ridicat al petrolului, provocat de o creştere rapidă a cererii, precum şi o stagnare, şi chiar un declin al producţiei, riscă să pună în pericol relansarea".

Potrivit economistului-şef al AIE, multe guverne nu par să realizeze că rezervele de petrol se epuizează mai rapid decât arătau previziunile, iar producţia globală de petrol ar urma să atingă vârful în aproximativ 10 ani, respectiv cu un deceniu mai devreme decât se estima anterior.

"Într-o zi, petrolul se va termina. Acest lucru nu se va întâmpla nici astăzi, nici mâine, dar într-o zi petrolul se va termina. Trebuie să ne pregătim să renunţăm la petrol înainte ca acesta să dispară", a declarat Fatih Birol, adăugând: "Cu cât mai devreme ne pregătim pentru acest lucru, cu atât mai bine, deoarece întregul nostru sistem economic şi social se bazează pe petrol. Ca să schimbăm acest lucru, va fi nevoie de mult timp şi mulţi bani".

O evaluare a principalelor 800 de câmpuri petroliere din întreaga lume, care acoperă 75% din rezervele mondiale, arată că majoritatea au atins deja vârful de producţie, iar rezervele lor se epuizează de două ori mai rapid decât s-a calculat în urmă cu doi ani. Totodată, lipsa "cronică" a investiţiilor în ţările producătoare de ţiţei umbreşte speranţa redresării economice, subliniază Fatih Birol.

AIE estimează că declinul producţiei de petrol din câmpurile existente este în prezent de 6,7% pe an, comparativ cu 3,7% pe an, cât era previziunea în 2007.

Fatih Birol: "Eonomia globală va fi foarte fragilă, foarte vulnerabilă. Multă lume crede că va fi o redresare în câţiva ani, însă aceasta va fi o redresare înceată şi fragilă. Există riscul ca refacerea să fie strangulată de preţul mare al petrolului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb