FC "Politehnica Iaşi" va coopta acţionari privaţi prin operaţiuni de majorare a capitalului social

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii / 6 august 2007

FC "Politehnica Iaşi" va coopta acţionari privaţi prin operaţiuni de majorare a capitalului social

Oamenii de afaceri ieşeni Iulian Das-călu şi Ioan Zapodeanu vor căpăta controlul asupra a 49% din clubul de fotbal "Politehnica" Iaşi, în urma unei operaţiuni de majorare a capitalului social, în cadrul căreia fiecare dintre cei doi va contribui cu câte 1,5 milioane de lei. Consiliul Local Iaşi, în prezent unicul acţionar al clubului, va rămâne, deocamdată, cu diferenţa de 51 de procente. "Într-o viitoare şedinţă, Consiliul Local va decide dacă va dori să rămână acţionar majoritar sau va mai ceda din cele 51 de procente pe care le mai deţine la clubul de fotbal", a precizat Iulian Das-călu.

La cei 38 de ani pe care îi are, Dascălu este considerat cel mai bogat ieşean, fiind patronul "Iulius Group", firma care deţine "Iulius Mall" Iaşi, "Iulius Mall" Timişoara, are în execuţie alte două centre comerciale de tip mall la Cluj şi Sucea-va, iar de curând a iniţiat lucrările la Ansamblul "Palas" din Iaşi, cel mai important obiectiv din portofoliul companiei. Ioan Zapodeanu a apărut relativ recent în atenţia opiniei publice ieşene, el fiind unul dintre oamenii de afaceri importanţi de pe piaţa imobiliră locală, cu o avere estimată la începutul acestui an la circa 200 de milioane de euro. După o perioadă destul de lungă, în care a acumulat discret capital ca urmare a unor achiziţii imobiliare importante, în Iaşi, dar şi în alte localităţi din ţară, Zapodeanu a ieşit în evidenţă în ultimii doi ani ca un constant finanţator al Politehnicii Iaşi, în momentele cele mai delicate pentru această echipă, din punct de vedere financiar. Celor doi oameni de afaceri li s-ar putea adăuga şi Constantin Comănescu, cel care controlează un grup cuprinzând firme din diverse domenii de activitate, de la colectarea fierului vechi, până la construcţii sau servicii de pază şi protecţie.

Înţelegerea pe baza căreia Dascălu şi Zapodeanu vor deveni acţionari la "Politehnica" Iaşi a fost încheiată cu primarul Gheorghe Nichita, acesta având mandatul Consiliul Local Municipal Iaşi de a găsi investitori privaţi care să preia măcar o parte din povara reprezentată de susţinerea financiară a clubului de fotbal. "Cei doi oameni de afaceri au fost de acord cu această variantă, de participare la majorarea capitalului social, pentru a deveni acţionari la club. În perioada imediat următoare, Consiliul Local i-ar putea abilita pe reprezentanţii săi în AGA de la club să avanseze o nouă majorare de capital social, cu aport în numerar, astfel încât investitorii privaţi să deţină o majoritate confortabilă a acţiunilor", a spus primarul Nichita.

Cei doi viitori acţionari ai clubului de fotbal din Dealul Copoului şi-au propus ca într-o primă fază să ajute echipa să scape de datoriile la stat şi către furnizori, iar ulteior să aducă jucători pentru a consolida lotul actual. Situaţia economică a "Politehnicii" Iaşi este destul de dificilă, clubul având datorii de circa 1,2 milioane lei către stat şi de 300.000 către furnizorii de utilităţi. De altfel, Zapodeanu a anunţat că deja a virat banii necesari achitării utilităţilor. Pentru funcţionarea normală a echipei, bugetul pentru acest an ar trebui să ajungă la 3,5 - 4 milioane de euro, din care clubul poate asigura, din veniturile proprii, doar un milion de euro, provenind din drepturile de televizare, vânzări de bilete şi publicitate. Diferenţa va trebui asigurată de către acţionarii privaţi şi Consiliul Local, în funcţie de cota de acţiuni pe care o deţine fiecare. Indiferent de participarea acţionarilor privaţi, aceştia vor deţine drepturile doar asupra jucătorilor, deoarece terenurile din Copou şi baza sportivă fac parte din patrimoniul local.

Comisia constituită la nivelul Primăriei, prin care se derulează negocierile pentru atragerea investitorilor privaţi la echipa de fotbal a Iaşiului, a stabilit câteva reguli cu caracter general care trebuie asumate de către oamenii de afaceri interesaţi: să nu schimbe denumirea actuală a echipei, să păstreze culorile clubului, iar meciurile de acasă să se desfăşoare la Iaşi. De asemenea, investitorii trebuie să ofere resursele necesare pentru ca în sezonul viitor echipa să se claseze măcar pe locul şapte, care să asigure participarea în Cupa UEFA Intertoto, urmând ca performanţele să se îmbunătăţească progresiv în ediţiile viitoare de campionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb