Luna februarie a anului curent a adus un avans de 10,42% pentru indicele BET, referinţa bursei bucureştene, salt aproape dublu faţă de cel înregistrat de indicele financiar BET-FI, care a urcat în luna tocmai încheiată cu 5,31%, în condiţiile în care, în februarie, emitenţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au prezentat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018.
Astfel, în multe cazuri s-au conturat perspectivele privind dividendele posibil a fi acordate, cu randamente foarte atractive pentru investitori în cazul multor emitenţi din BET, în condiţiile căderii cotaţiilor ca urmare a măsurilor cuprinse în Ordonanţa 114/2018, a cărei formă finală sau norme de aplicare reprezintă, în continuare, o necunoscută pentru toată lumea.
Spre deosebire, în cazul SIF-urilor, fie încă nu au fost înaintate propuneri pentru dividende, fie randamentul celor propuse este inferior unor emitenţi importanţi din BET.
Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction notează, în ultimul raport publicat: "Rezultatele financiare preliminare ale companiilor din BET au fost, în linii mari, în ton cu aşteptările pieţei. Cifra de afaceri cumulată a emitenţilor ce compun indicele s-a ridicat la circa 53,4 miliarde de lei, cu peste 10% mai mare decât decât cea a anului precedent. Rata de profit, aferentă unui profit cumulat de circa 10,4 miliarde de lei, este de aproximativ 19%, un nivel ridicat".
Este contextul în care cele două societăţi bancare de la BVB, componente ale indicelui MSCI Frontier Markets, au fost cele care, alături de Nuclearelectrica (SNN), au imprimat traseul de peste 10% al principalului indice al bursei noastre, care venea după o scădere de 5,86%, în luna ianuarie.
Cotaţia Banca Transilvania (TLV) a urcat cu 21,02%, până la 1,9 lei, iar cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD) cu 19%, la 11,9 lei, într-o mişcare de revenire a căderilor din luna ianuarie, conducerile celor două instituţii de credit înaintând deja acţionarilor propunerile pentru dividende din rezultatul anului trecut. Banca din Cluj a propus un dividend brut de 0,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 8,95%, raportat la ultima cotaţie TLV din februarie, beneficiu pe lângă care, probabil, se vor distribui şi acţiuni gratuite, iar BRD a înaintat propunerea unui dividend de 1,64 lei/unitate, echivalentul unui randament brut de 13,87%.
Cum Nuclearelectrica este deţinută în proporţie de 82,49% de Statul Român, foarte probabil va fi din nou stoarsă de bani, prin cererea Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al companiei, de a distribui dividende de cel puţin 90% din profitul anului trecut, de 390,54 milioane de lei, care, conform calculelor Ziarului BURSA, reprezintă un dividend brut de 1,1657 lei/unitate, echivalentul unui randament brut de 12,57%.
Acţiunile Sphera Franchise Groupe (SFG) au coborât cu 6,86%, în februarie, cel mai slab parcurs dintre toate componentele ce alcătuiesc indicele BET, în luna tocmai încheiată, într-o continuare a trendului descendent pe care titlurile operatorului de lanţuri de alimentaţie publică s-au înscris încă de mai bine de acum un an.
Legat de rezultatele financiare raportate de SIF-uri pentru 2018, George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, ne-a spus: "Societăţile de investiţii financiare au avut raportări mixte din care se remarcă SIF Oltenia (SIF5), cu o creştere bună a rezultatului, în anul în care a cedat pachetul de acţiuni deţinut la Banca Comercială Română".
Practic, din componenţa indicelui financiar, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au urcat cu 10,36%, până la 0,245 lei, în februarie.
Conducerea societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov a înaintat acţionarilor, pentru adunarea din data de 24 aprilie 2019, propunerea de a distribui din profitul anului trecut un dividend brut de 0,0121 lei/unitate, valoare care, raportată la cotaţia SIF3 din ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii februarie, oferă un randament al dividendului de 4,86%.
Practic, SIF Transilvania are în vedere distribuirea către acţionari sub formă de dividende a sumei de 26,16 milioane de lei, echivalentul a circa 41% din profitul anului trecut, de 64 milioane de lei.
Data de înregistrare (cea care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende) propusă de Consiliul de Administraţie al SIF3 este de 3 octombrie 2019, iar data plăţii înaintată de companie este de 24 octombrie 2019.
La polul opus, în cadrul indicelui financiar se găsesc acţiunile SIF Moldova (SIF2) a căror cotaţie a coborât cu 1,03%, până la 1,148 lei. Pentru anul trecut, societatea de investiţii financiare cu sediul în Bacău a raportat un profit net preliminar de circa 50,16 milioane de lei, cu 69,56% sub cel obţinut în anul 2017, de 164,78 milioane de lei, în contextul scăderii câştigului net din vânzarea activelor de la 100,53 milioane de lei la finele lui 2017 la doar 0,4 milioane de lei la 31 decembrie 2018, potrivit raportului SIF2.
Conducerea SIF2 nu a înaintat încă, către acţionari, o propunere pentru distribuirea rezultatului pentru anul anterior.
La finalul lunii februarie, cele cinci SIF-uri se tranzacţionau la discount-uri (dintre Valorea Unitară a Activului Net din data de 31 ianuarie 2019 şi cotaţiile de închidere din 28 februarie 2019), situate între 31,58% pentru SIF Moldova şi 58,82% pentru SIF Muntenia (SIF4).
Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionatre 25 de titluri de la BVB a urcat cu 9,01%, în februarie, în timp ce indicele sectorului energetic şi al utilităţilor s-a apreciat cu 6,86%, în luna tocmai încheiată.