Federaţia "Solidaritatea Sanitară" avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare

Andreea Stoica
Politică / 12 martie 2017

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România (Sursa foto: Facebook)

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România (Sursa foto: Facebook)

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare, solicitând realizarea unor analize tehnice pe marginea proiectului de lege pentru a avea garanţia că promisiunile Guvernului vor fi transpuse în practică.

Într-un comunicat al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", citat de Agerpres, se arată: "Obiectivul unei abordări tehnice îl constituie eliminarea riscului de-a ajunge la pierderi salariale pentru salariaţii din Sănătate, acestea putând fi generate fie de erorile de construcţie a legii fie din cauza unui nou mod de a gândi salarizarea în sistemul bugetar, inadecvat pentru sectorul sanitar. (...) Absenţa tradiţionalelor analize tehnice, realizate la nivel de experţi, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016".

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a comandat Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea" o analiză de impact, "ce dezvăluie pericolele proiectului legii salarizării", iar rezultatele acesteia justifică o atitudine prudentă a reprezentanţilor Federaţiei faţă de propunerile prezentate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în data de 7 martie 2017, în condiţiile în care "promisiunile, acceptate sub rezerva verificării lor tehnice, aduc cu ele riscuri potenţiale semnificative".

Concluziile analizei comandate de federaţia sindicală din Sănătate arată că este folosită în mod ambiguu formula creşteri salariale, deoarece creşterea tinde să fie concentrată pe salariile de bază, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic.

De asemenea, o bună parte din câştigul aferent salariului de bază este realizată de fapt pe seama scăderii sporurilor, iar "plimbarea banilor dintr-un capitol în altul" nu este o creştere salarială reală, relevă concluziile analizei menţionate.

"Salariaţii din sănătate vor fi cei mai afectaţi de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilităţii de a compensa suficient aceste pierderi prin creşterea salariului de bază", potrivit analizei.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a înregistrat la MMJS şi la Ministerul Sănătăţii prima versiune a acestei analize de impact, solicitându-le totodată demararea unor întâlniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege.

Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu declara în data de 7 martie, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că proiectul Legii salarizării unitare este unul bun, procentul de creştere în domeniul sănătăţii fiind, în medie, de 56,6% până în 2021.

Leonard Bărăscu declara: "Am vizualizat un draft, deocamdată se mai poartă discuţii pe el. Am cercetat dacă toată lumea este prinsă în acest draft, lucrurile merg spre bine, este o lege bună, sunt sume care pentru început ne-au mulţumit, dar sper să nu mai avem surprize ca data trecută, ca o parte dintre colegii noştri să fie omişi. Procentul de creştere este o medie de 56,6% până în 2021, în domeniul sănătăţii".

Acesta a precizat că îşi doreşte ca federaţia să aibă cât mai repede proiectul de lege pentru a putea lucra pe anexe, respectiv pe regulamentul de sporuri.

Potrivit acestuia, proiectul include şi două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, iar 5% din procentul alocat spitalului va rămân la nivelul ordonatorului de credite.

Tot atunci, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinea că proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar porneşte de la nişte baze corecte şi, după ce va fi discutat cu toate federaţiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament.

Ministrul Muncii a spus, la finalul discuţiilor cu sindicaliştii din Sănătate pe marginea proiectului: "Deocamdată suntem în discuţii cu sindicatele. Eu cred că este o lege bună, sigur că nu cred că este o lege perfectă, nicio lege nu mulţumeşte pe toată lumea, dar măcar este o lege care porneşte de pe nişte baze corecte şi urmează ca, după ce trecem prin toate federaţiile sindicale, să transmitem proiectul de lege direct la Parlamentul României".

Olguţa Vasilescu a precizat că se încearcă încadrarea în anvelopa de 32 miliarde lei şi că anexele ar putea suferi modificări în cazul în care nu se va respecta această anvelopă.

Aceasta a menţionat, de asemenea, că salariile vor creşte treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018.

Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit, marţi, la sediul Ministerului Muncii, cu ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru consultări pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb