Fermierii care nu respectă termenele de depunere a documentelor care trebuie ataşate cererii de plată adresate Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) vor suporta sancţiuni de 1% pe zi, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Întârzierea permisă este de 25 de zile calendaristice, iar după expirarea acestora sprijinul solicitat nu se mai acordă.
Potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii trebuie să respecte datele de depunere a documentelor care trebuie ataşate la cererea de plată.
Documentele care trebuie ataşate cereri sunt: o copie a contractului încheiat între fermier şi, după caz, procesator, prim procesator sau colector, tichete originale pentru seminţe de cânepă, cu termen limită de depunere 30 iunie 2007, şi copie a autorizaţiei de cultivare pentru cânepă, eliberată de către direcţiile agricole judeţene, cu termen limită de depunere 31 mai 2007, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte datele limită de depunere, cei care au solicitat plata pentru culturile energetice şi pentru cele de sfeclă de zahăr trebuiau să depună documentele aferente până la data de 31 mai. Pentru culturile de tutun, termenul limită este 30 iunie 2007, pentru hamei - 1 august 2007, iar pentru culturile de in şi cânepă documentele pot fi depuse până la 1 septembrie 2007.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Nicolae Sterghiu, declara la începutul acestei luni că, până la sfârşitul lui mai, au fost introduse în baza de date 992.853 de solicitări depuse pentru plata directă la hectar.
Termenul limită de finalizare a procesării cererilor depuse de fermieri este 15 iunie, urmând ca din 1 iulie să înceapă controlul în teren al datelor declarate de fermieri.
Pentru a beneficia de plata directă la hectar, fermierul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Astfel, trebuie să dovedească cu documente că are deschis un cont bancar, deoarece regula europeană stabileşte că banii se acordă doar dacă solicitantul are cont bancar.
Mai mult, fermierul trebuie să dispună de o suprafaţă de teren agricol de cel puţin un hectar, care să fie înscrisă în Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile dacă au o suprafaţă mai mică de 0,3 hectare. Totuşi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel puţin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.
O altă condiţie de acordare a sprijinului financiar se referă la respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie să fie acoperit de culturi de toamnă. Fermierul nu trebuie să cultive floarea-soarelui pe aceeaşi suprafaţă, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este permisă doar cu acordul autorităţiilor pentru protecţia mediului.
Drepturile la plată se acordă începând cu 1 decembrie 2007, până la 30 iunie 2008, iar banii se livrează în contul fiecărui fermier. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeană, banii se vor da celor care lucrează pământul, fie proprietari, fie arendaşi.