Fermierii, Comisia, miniştrii - discuţii cu stângul în dreptul

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 7 aprilie 2023

Fermierii, Comisia, miniştrii - discuţii cu stângul în dreptul

Fermierii din întreaga ţară ies, astăzi, în stradă. Bâlbele pe axa Bucureşti - Bruxelles, cu ministrul Petre Daea în rol principal au reuşit să ridice nivelul nervilor la cote maxime. Câştigurile sunt la polul opus, se îndreaptă spre un minim. Nemulţumirile sunt evidente pentru toată lumea, iar explicaţiile oficialilor sunt palide şi de prisos. Agricultorii, victime colaterale ale războiului din Ucraina, pierd mulţi bani din cauza unor decizii pe care nu le înţeleg şi nu vor să le mai accepte.

Fermierii organizează, azi, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formată din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români. Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali: "Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă". În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.

Potrivit unor surse de presă, premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, le-a transmis liberalilor că CE are în analiză un al doilea sprijin pentru fermierii afectaţi de tranzitul cerealelor ucrainene, iar de acest ajutor vor beneficia atât fermierii români, cât şi cei din Polonia şi Bulgaria. Ciucă a arătat că noul sprijin pentru fermieri este consecinţa presiunii venite din partea şefilor de stat şi de guverne, care au susţinut necesitatea ca ajutorul din partea UE să fie unul mai consistent având în vedere pierderile generate pe piaţa cerealelor din statele Europei de Est. În cazul României, acest ajutor suplimentar a fost stabilit în urma discuţiei personale dintre preşedintele Klaus Iohannis şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen. La jumătatea acestei săptămâni, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa de Guvern că a semnat împreună că omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări menţionate. "Este vorba despre o scrisoare prin care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cerealele din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor din ţara noastră", a explicat şeful Executivului.

Pe de altă parte, USR cere demisia ministrului Agriculturii Petre Daea după ce s-a confirmat că România primeşte doar 10,5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor. "Ministrul polonez al Agriculturii şi-a dat demisia, după ce Polonia a primit ajutoare de 29,5 milioane euro. Nici vorbă ca Daea să-şi dea demisia, deşi suma de 10,5 milioane de euro înseamnă mai nimic pentru România. Atât a putut ministrul PSD al Agriculturii să facă pentru fermierii români. Daea nu a negociat nimic la Bruxelles", a transmis senatorul USR Sebastian Cernic, membru în comisia de Agricultură. USR arată că "PSD îl ţine în braţe pe ministrul care a distrus agricultura românească, deşi Petre Daea trebuia demis demult". USR precizează: "Cu un ministru care s-a prezentat la discuţiile de la nivel european cu temele nefăcute, fără nicio idee despre câţi bani să ceară, fără cifrele la zi care să arate pierderile rezultate ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina, România a primit ajutoare de doar 10,5 milioane de euro, din suma totală de 56,3. Restul banilor au fost distribuiţi către Polonia: 29,5 şi Bulgaria: 16,7". Miercuri a fost publicat, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia şi România.

Preocuparea autorităţilor pentru pâinea cea de toate zilele ar trebui să fie mult mai mare. Măcar pentru pâine.

Înţelegere polono-ucraineană

Puţin mai în centrul Europei, problema pare să-şi fi găsit rezolvare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se aşteaptă să fie anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor. "Am găsit o soluţie, cred că în zilele şi săptămânile următoare vom rezolva definitiv toate chestiunile şi că nu vor mai exista niciun fel de întrebări, niciun fel de complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi cum sunt Polonia şi Ucraina", a declarat Zelenski presei la Varşovia, unde se află într-o vizită oficială şi unde s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda. Chiar în ziua vizitei lui Zelenski în Polonia ministrul polonez al agriculturii a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024. Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor. Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote. Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. asta cu fermierii din titlu si babele la sapa din poza face toti banii europeni. un drum prafuit pe care trece un popa intr-o caruta trasa de un cal amarit lipseste din peisaj

    1. Bine punctat.

      Asta e diferenta dintre fermierii PNNR si fermierii europeni 

      din peisaj lipsesc viloiul si suv-ul arendasului

      De ce nu cumpara statul roman cerealele ucrainene la pret ieftin (negociere directa la nivel inalt, mai ales ca ucrainenii ne sunt datori, sau barter cu tehnica militara si munitii sau altceva similar) si apoi sa le revanda la pretul pietei in alte tari (Egipt, Tunisia si multe altele)?

      Atunci cand preturile "actiunilor" sau marfurilor scad conjunctural, nu te vaiti ci te bucuri si cumperi ca apoi sa le revinzi cu profit. Daca concurenta vinde prea ieftin si sparge piata, ii cumparam toate produsele si astfel rezolvam problema si in plus facem si profit din revanzare. 

      Trebuie vazut cum de preturile cerealelor din Ucraina sunt mai mici decat ale noastre, ce fac ei si noi nu facem si ce au ei si noi nu avem de pot scoate cereale la preturi mai bune, apoi sa intervenim pentru ca si noi sa obtinem preturile lor bune.

      Trebuie identificate problemele (irigatiile?, subventiile? fragmentarea terenurilor si implicit suprafete prea mici cultivate cu costuri prea mari?, forta de munca, motorina? etc. etc.) si apoi rezolvate ca sa devenim competitivi.  

      Nu este o solutie sa ne tot plangem ca altii au energie mai ieftina, cereale mai ieftine, rosii, ceapa si morcovi mai ieftini, benzina mai ieftina, lapte mai ieftin, forta de munca mai ieftina etc etc si mai ales politicieni mai ieftini. Trebuie sa luam masuri adecvate ca sa ii putem concura cu succes, iar o prima masura ar fi restructurarea ministerului agriculturii care pana acum, de decenii, nu a fost in stare sa identifice problemele (problema cu problema) si sa vina cu solutii si cu un plan de tara. Absenta unor solutii viabile din partea ministerului, denota faptul ca lipsesc specialistii de acolo si deci se impune restructurarea masiva a lui. 

      In opinia mea ar trebui reduse veniturile de la varful sistemului bugetar si schema de personal de acolo si majorate subventiile la hectar, cele pentru culturile deficitare sau cu preturi mai mari decat la produsele de import (ca sa eliminam importurile), cele pentru prelucrarea in tara a roadelor pamantului (fabrici de conserve, muraturi, sucuri, bulion etc.) si investitiile in reteaua de irigatii. Atat problemele cat si rezolvarea lor sunt la noi, nu la altii. Nu este vina celorlalti ca sunt mai eficienti decat noi ci a noastra ca suntem mai prejos decat ei.  

      Pentru ca în Ucraina prețul îngrășămintelor este mic, la fel și al celorlalte imputuri

      In timp ce altii construiau si isi dezvoltau tarile, alesii nostri furau cu ambele maini, iar noi ii votam si ne bucuram de micii si berea PSD-ului lui iliescu, vacaroiu, nastase, miki spaga, dragnea si ceilalti spagari si de minciunile lui basescu si de hotiile lui videanu, udrea, oltean, boureanu si ceilalti, inclusiv grupul condus de blaga care a gasit adapost si salvare la pnl. Gratie lor, acum suntem in situatia de a fi nevoiti sa construim inca o data tara, pentru ca blocurile sunt vechi, multe au peste 50 de ani, infrastructura aferenta este la fel de veche (mii de km de tevi uzate) si sta sa explodeze, infrastructura rutiera este precara si insuficienta, infrastructura feroviara este varza, ca si locomotivele, flota nu mai este (dar basescu este si nu oricum ci bine si in libertate), capacitatile economice nu prea mai sunt (au devenit malluri si teren arabil), centrala nucleara este veche si trebuie retehnologizata, hidrocentralele sunt si ele vechi si trebuie reconditionate, agricultura sufera din lipsa de irigatii, silozuri si desfacere interna (pentru ca industria prelucratoare autohtona este rahitica), gazele sunt pe duca (iar zacamintele din M.N. ne costa bani si timp inainte de a le avea si ne-au lipsit exact cand puteam obtine preturi mari pe ele), capacitati energetice noi nu am dezvoltat, spitalele sunt vechi si lipsite de siguranta, etc etc. Nu s-a construit mai nimic dupa revolutie. Practic, Romania este veche si trebuie reconstruita, numai ca fonduri nu mai avem, dar avem datorii, imprumuturi avem multe si nu mai este loc de altele decat intr-o mica masura, "marfa" de vandut pentru a obtine bani nu mai avem (am dat-o pe 1 leu, sau a ajuns la fier vechi, cu cateva exceptii notabile - Petrom si Dacia), forta de munca dispusa sa munceasca nu mai avem (noile generatii au fost invatate ca trebuie sa primeasca ... burse, note mari, ajutoare, distractii, bani de buzunar, confort etc) si acum asteapta acelasi lucru de la angajatori - sa primeasca salarii si avantaje mari, fara insa a oferi la schimb ceva in aceeasi masura (pentru ca nu au fost educati sa fie responsabili si sa ofere, ci numai sa primeasca de la familie si de la societate).

      Practic, avem de construit o tara noua (pentru ca actuala sta sa cada), fara bani si fara forta de munca. 

      Sincer, nu as vrea sa fiu in locul celor care vor conduce tara peste 5...15 ani (nu cred ca putem "trage" de dotarile actuale ale tarii mai mult de atat), pentru ca ei vor deconta "costurile" (desi vina nu este a lor) pentru tot ceea ce s-a furat si nu s-a investit (sau nu s-a investit eficient) in ultimii aproape 35 de ani. 

      Oare cei care se bat pe asa-zisul ciolan, sunt constienti de faptul ca ne asteapta pe toti vremuri grele si ca nu mai este rost de ciolan si nici de risipa si ca trebuie sa faca ceea ce este corect pentru tara, nu pentru hamesitii din partide? Cu un Ciuca, Ciolac, Bolojan, Rares Bogdan, unii europarlamentari, ceva "locali" si inca alti cativa ca ei nu se face primavara atat timp cat ceilalti din spatele lor nu ii sustin cu onestitate si dincolo de interesele personale si de cumetrie. 

      Oare cei care ocupa si vor ocupa functiile de asa-zisa conducere din tara inteleg ca ei NU conduc ci doar DECID si ca adevarata conducere a tarii este realizata de cei din preajma lor care ii consiliaza, le identifica problemele tarii, efectueaza analizele si le propun solutiile si ca acestia ii pot dirija intr-un sens sau altul, intr-o directie sau alta (in functie de inteligenta, pregatire si chiar de anumite interese)? Inteleg ei oare ca de calitatea acelor oameni din preajma si spatele lor (din pacate, multi dintre ei ajunsi acolo nu pe criterii de performanta ci pe interventii, iar cel mai actual si elocvent caz este ASFul) depinde calitatea actului lor de conducere si imaginea finala cu care ei vor ramane in istoria tarii?

      Un conducator bun este acela care intelege ca trebuie sa se inconjoare de oameni de calitate, pentru ca nu va conduce niciodata singur ci impreuna cu cei din jurul lui. Nimeni nu conduce niciodata singur, oricat de mult ar vrea sa creada ca o poate face. Ceea ce vreau sa spun este ca se impune o restructurare masiva in tot ceea ce inseamna sistem bugetar (atat central cat si local) astfel incat fiecare factor de decizie, incepand de la varf in jos, sa isi poata baza deciziile pe consiliere, analize si propuneri facute de angajati de foarte buna calitate umana si profesionala din imediata lor subordonare, pentru ca de ei va depinde reusita sau esecul actului de conducere. 

      Si pe noi cine ne opreste sa avem ingrasaminte ieftine?

      Pretul energiei? Nu avem suficienta apa, suficient vant si suficient soare ca sa producem energie ieftina (mult mai ieftina decat altii)? Nu avem fonduri europene pe care sa le utilizam? Nu avem bani? Unde sunt banii din cele zeci de miliarde de euro si dolari imprumutati de la altii?

      O, daa, le avem pe toate astea, dar ne distrug prostia si hotia motiv pentru care consider ca trebuie reformate clasa politica si tot sistemul bugetar inainte de cadea Romania imbatranita si invechita peste noi toti. 

    Suntem o biată colonie care acum pentru Slava Ukr, ne distrugem și agricultura.

    Asta pentru ca fondurile americane care dețin 40% din terenul agricol ucrainean, cel mai fertil din lume, să-și vândă nenorocitele de grâne modificate genetic la preț de dumping.

    Tragedia continuă. Stați pe aproape. 

    1. :(

    De acord cu protestele si etc, desi graul nu se vinde la pretul de pe bursa?

    si 2 de ce e painea atat de scumpa, si faina daca sunt iaftine in Romania? 

    1. daca sunt cereale ieftine

      Agricultorii in UE au fost demolati de cresterea preturilor la motorina dar si la ingrasaminte. Toate cheltuielile pentru productie au crescut din cauza sanctiunilor impuse de Comisia Europeana, de aici si nevoia lor de a mari preturile la cereale. Lucru care a dus la cresterea inflatiei. Cand a crescut inflatia, Comisia Europeana si politicienii europeni au realizat pericolul in care se afla de a iesi lumea in strada sa ii omoare. Si atunci ce s-au gandit teroristii politicieni de la Bruxelles? Cum putem reduce inflatia la mancare? Pai lasam cerealele ucrainiene, infestate, mucegaite, pline de pesticide, le lasam sa intre in spatiul european si sa inunde pietele si mesele oamenilor. Vest-europenii nu s-au lasat pacaliti, dar in Estul Europei, mafia cerealelor si guvernele mafiote au profitat si au luat cerealele, le-au amestecat cu cele locale... si au scazut pretul.

       

      Romanii si est-europenii au ramas cu marfa nevanduta, sau daca o pot vinde, o vand sub pretul de productie, in pierdere. Din cauza sanctiunilor Comisiei Europene. 

      KArma... bitch.... Karma terorismului Comisiei Europene. 

    Daea e intangibil, are alt rol acolo.

    Rusia își freacă mâinile de bucurie.

    Și speră ca toate celelalte state să nu mai ajute Ucraina.

    Dar Da sunt bâlbe ale autorităților. 

    Ma patriotilor,

    bateti joc de taranul roman, 

    nu va crapa obrazul nesimtitilor,

    sunteti niste tradatori de neam si tara 

    Cum Bularia a obtinut 16 mil.euro iar Romania numai 10 mil.euru?De cand Bulgaria are o suprafata arabila mai mare decat Romania?Poate balbaitul de Daea a fost aerian.

    Bine,dar din toata afacerea asta crescatorii de animale din Ro nu au iesit in castig?Nu le-a convenit sa cumpere porumb cu 80 bani/kg?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2655
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9347
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.4739

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb