Crescătorii de taurine din toată ţară se pregătesc să protesteze în Bucureşti, nemulţumiţi de activitatea ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, şi de faptul că nu primesc subvenţia necesară pentru activitatea pe care o desfăşoară, a afirmat, ieri, la Poiana Braşov, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş, prezent la Expo-Conferinţa Internaţională în Industria Laptelui, ce se desfăşoară în perioada 2-4 aprilie. "Din data de 13 şi până în 18 aprilie vom picheta sediul Ministerului Agriculturii şi vom cere demisia ministrului pentru că, de când ocupă această funcţie, a tulburat şi a dat peste cap toată agricultura. Îi aşteptăm pe toţi fermierii cu reclamaţii şi petiţii, pe care le vom înmâna ministrului, în speranţa că se va mai rezolva ceva", a precizat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine. Costel Caraş susţine că problema principală cu care se confruntă fermierii este vânzarea laptelui care se face foarte greu pentru că procesatorii preferă laptele din import în loc să preia laptele autohton, ceea ce duce la închiderea mai multor ferme.
Potrivit lui Caraş, de la începutul anului s-au închis 20 de ferme, cu un număr de 15 până la 20 de capete. "Sunt procesatori care importă din Ungaria şi Polonia zeci de tone de lapte. Este grav ce se întâmplă, dar sperăm că, până la urmă, vom fi înţeleşi. Între procesatori şi fermieri nu există nicio colaborare pentru că probabil proprietarii marilor procesatori nu urmăresc decât profitul", a subliniat Costel Caraş.
Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine consideră că importul de lapte nu se va opri, iar în următoarea perioadă va fi un rai pentru procesatori, un iad pentru fermieri şi un semiad pentru cumpărători. Cele mai mari cantităţi de lapte intră în ţară din Ungaria, pe locul doi se află Polonia, urmată de Cehia şi Bulgaria. Numărul capetelor de taurine este în continuă scădere în ultimii 5 ani, susţine preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine.