FERRAN TARRADELLA: Prioritatea Europei trebuie să fie eficienţa energetică

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2008

Creşterea semnificativă a preţului petrolului pe pieţele internaţionale reprezintă o situaţie foarte gravă, care stă în atenţia liderilor europeni. "Trebuie făcut ceva la nivel internaţional", a declarat recent, la Bruxelles, Ferran Tarradella, purtător de cuvânt al comisarului european pentru energie, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, organizată de Forum Invest. Domnia sa a subliniat că Europa este dependentă în proporţie de 80% de importurile de ţiţei, iar preţul acestuia poate ajunge "fără probleme, în viitorul apropiat, la 200 de dolari/baril, aşa cum anticipează Goldman Sachs". În astfel de condiţii, prioritatea numărul unu a Europei trebuie să fie eficienţa energetică, susţine Ferran Tarradella, menţionând că europenii trebuie să analizeze dacă au cu adevărat nevoie de toate importurile de petrol şi gaze pe care le realizează.

Domnia sa a precizat că trebuie să acordăm o atenţie sporită aprovizionării, mai precis să folosim pe plan intern resurse regenerabile. "Energia regenerabilă se produce , la nivelul companiilor din întreaga lume, nu trebuie importată", a spus Ferran Tarradella, subliniind că la un anumit moment, înainte de anul 2020, preţul electricităţii regenerabile va fi mai mic decât cel al petrolului.

Executivul european pregăteşte o nouă politică în domeniul energetic, care să se bazeze pe exploatarea resurselor regenerabile.

Comisia Europeană vrea să reducă dependenţa de furnizorii străini şi influenţa marilor companii de utilităţi. Executivul european nu are în vedere numai orientarea spre energiile neconvenţionale (eoliană, solară, biocarburanţi etc.), ci mai pledează, într-o manieră prudentă, şi pentru energia nucleară, care are avantaje în privinţa costurilor şi a emisiilor de dioxid de carbon.

Dar, până vor fi puse în aplicare toate acestea, europenii trebuie să-şi păstreze o relaţie bună cu furnizorii de petrol şi gaze, în principal cu Rusia şi Norvegia, a atras atenţia Ferran Tarradella.

Preţul petrolului brut a crescut ieri, investitorii considerând că decizia Arabiei Saudite de a-şi majora producţia de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi luna viitoare, la 9,45 milioane de barili pe zi, nu va fi suficientă pentru reducerea cotaţiilor. Preţul petrolului cu livrare în iunie a crescut cu 0,6% la ora 9:05 a.m., la New York Mercantile Exchange, ajungând la 127,04 dolari/baril. La data de 16 mai, cotaţia a fost de 127,82 dolari/baril, cea mai mare din istorie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb