Festivalul "Mamaia 2005" costă contribuabilul român peste 10 miliarde lei vechi

Dan Nedelcu, Constanţa
Ziarul BURSA #Cultură / 26 august 2005

Bugetul alocat de Consiliul Judeţean Constanţa pentru Festivalul Naţional de Muzică Uşoară "Mamaia 2005" se ridică la 8 miliarde lei - a declarat Petrică Munteanu, preşedintele comisiei de organizare. De asemenea, SRTV va cheltui din bugetul propriu aproximativ 2 miliarde lei pentru salariile, diurnele şi transportul celor 70 de persoane care vor asigura transmisia festivalului în direct, precum şi pentru tehnica deplasată la Mamaia, închirierea liniilor de transmisie etc. - a adăugat Liana Săndulescu, reprezentantul Televiziunii Române. La sumele menţionate se adaugă cheltuielile efectuate de Societatea Română de Radiodifuziune, a cărei orchestră va acompania concurenţii de la secţiunile "Interpretare" şi "Creaţie".

Deţinătorul licenţei festivalului de la Mamaia şi organizatorul competiţiei este Consiliul Judeţean Constanţa, SRTV şi SRR figurînd doar în calitate de colaboratori. La festival au sosit peste 400 de persoane implicate direct, care au fost cazate, în marea lor majoritate, la hotelul "Aurora", dar şi la "Lotus" (Orchestra Radiodifuziunii) şi "Flora" (o parte dintre concurenţi). Pentru concurenţii de la secţiunea "Interpretare" organizatorii au asigurat gratuit cazarea şi transportul pentru interpret şi cazarea pentru unul dintre creatorii piesei, în timp ce pentru secţiunile "Creaţie" şi "Şlagăre" a fost asigurată numai cazarea pentru interpreţi şi unul dintre compozitorii piesei muzicale. Pentru ceilalţi participanţi sau însoţitori ai acestora, organizatorii au asigurat cazarea la preţuri preferenţiale. La ediţia din acest an a festivalului de la Mamaia se va cînta din nou life, integral, după o pauză de 20 de ani, la secţiunea "Interpretare", iar de anul viitor această obligativitate va fi extinsă şi pentru secţiunea "Creaţie". Pentru celelate două secţiuni ale festivalului "Mamaia 2005", toţi participanţii sînt obligaţi, deocamdată, să cînte life măcar cu vocea principală. Compozitorul Andrei Kerestely, membru al juriului, a declarat că în acest an a remarcat la preselecţie cel puţin şase voci bune la secţiunea "Interpretare", unele mai bune chiar decît ale unor "consacraţi", iar la "Creaţie" cel puţin două piese bune şi nici una aşa-zis "festivalieră". De asemenea spre deosebire de alţi ani, la actuala ediţie au intrat în concurs mai mulţi băieţi. Festivalul va fi prezentat de "doi prezentatori atipici, tineri, spontani şi foarte inteligenţi", aleşi de TVR: liderul trupei "Taxi", Dan Teodorescu (compozitor, textier, interpret şi orchestrator) şi actriţa de teatru (Teatrul de Comedie Bucureşti) şi film Dorina Chiriac, considerată "cea mai titrată actriţă din noua generaţie". Serile de concurs şi gala laureaţilor vor fi transmise în direct (cu excepţia primei zile, din cauza meciurilor de fotbal) pe canalele TVR 1 şi TVR Internaţional, cu reluarea recitalului din prima zi sîmbătă, la ora 15,00. Nu va exista o emisiune specială "Dopo festival".

Premiile festivalului "Mamaia 2005", la fiecare dintre cele trei secţiuni, constau în sume de bani, respectiv 1.500 euro - locul I, 1.000 - locul II şi 500 - locul III, la care se pot adăuga premii ale altor entităţi, cu acceptul organizatorului principal. Aceste sume vor fi împărţite între compozitor şi interpret - cîte 35% fiecare, textier şi orchestrator - cîte 15% fiecare, la "Creaţie", iar la "Interpretare", 65% din premiu îi va reveni interpretului şi 35% autorilor piesei muzicale. Marele premiu, "Trofeul Mamaia 2005", constă într-un autoturism "Skoda Octavia Tour", în valoare de aproximativ 13.000 euro şi va fi acordat unuia dintre cîştigătorii celor trei secţiuni. Aces-ta va fi desemnat, prin vot secret, de către consilierii judeţeni constănţeni, într-o şedinţă specială, după o reaudiere a pieselor şi a interpreţilor care au obţinut primul loc în serile de concurs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb